Kule Vinç Operatörü Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Kule Vinç Operatörü Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?


Güncellenme Tarihi28 Eylül 2023
Yayımlanma Tarihi

İnşaat ve şantiyelerde kullanılan kule vincini kullanmakla görevli olan kule vinç operatörü olabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen Özel Uzmanlar İş Makineleri ve Operatörlük eğitimini tamamlamak gerekmektedir. Bu eğitim sonunda alınan Kule Vinç Operatörü Belgesi ile kişiler, kule vinç operatörü olarak çalışabilir.

Kule Vinç Operatörü Nedir?

Kule vinç operatörü, büyük inşaat projelerinde kullanılan kule vinçlerin güvenli ve etkin bir şekilde çalışmasından sorumlu olan kişidir. Yüksek yapıların inşa süreci ile ağır yüklerin taşınmasında kullanılan bir vinç türü olan kule vinçler yüksek kapasiteli ve dayanıklı vinçler olarak bilinmektedir. Kule vinç operatörleri de kule vinçleri kontrol etme, yükleri doğru bir biçimde kaldırma, taşıma ve yerleştirme süreçlerinin yönetiminden sorumludur.

Kule vinç operatörleri, inşaat alanında görev yapan diğer ekiplerle sürekli iletişim halinde olmalı ve güvenlik kurallarına uymalıdır. Kule vinç operatörünün kurallara uyması iş sahasında yaşanabilecek risklerinin azalması ve iş kazalarının önüne geçilmesi açısından oldukça önemlidir. Başarılı bir kule vinç operatörü aynı zamanda kule vinçlerin bakımını yapmalı ve kontrolleri düzenli olarak sağlamalıdır. Bu sorumlulukları yerine getiren operatörler, kule vinçlerin güvenli bir biçimde kullanılmasını sağlar.

Kule Vinç Operatörü Ne İş Yapar?

Kule vinç operatörü, inşaat sektöründe kullanılan kule vinçlerin güvenli ve verimli bir şekilde çalışmasından sorumludur.

Kule vinç operatörleri; kule vinçlerin kontrolünü sağlayarak yükleri doğru bir şekilde kaldırır, taşır ve yerleştirir. Bu işlemler sırasında yükleri düzgün bir şekilde dengeleyerek inşaat alanında görev yapan diğer çalışanlarla sürekli iletişim halinde olmalı ve koordinasyonu etkili bir şekilde sağlamalıdır. Kule vinç operatörlerinin güvenlik kurallarına uyması ve diğer ekipler ile sağlıklı bir ilişki kurması iş sahasında karşılaşılma ihtimali olan risklerin önüne geçmesi açısından oldukça önemlidir. Kule vinç operatörleri aynı zamanda sorumlu olduğu kule vinçlerin bakımını düzenli olarak yapmalı ve bakım planı oluşturmalıdır. Böylelikle kule vinçlerin verimli bir şekilde çalışması sağlanır ve iş kazalarının önüne geçilmesi için çaba gösterilmiş olur.

 

 

Kule Vinç Operatörü Olma Şartları Nelerdir?

Kule vinç operatörü olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • İşitme ve görme ile ilgili bir sağlık problemine sahip olmamak
  • İş güvenliği alanında bilgi sahibi olmak
  • Özel Uzmanlar İş Makineleri ve Operatörlük Eğitimi almak
  • Kule Vinç Operatörü Belgesi almak
  • Makine kullanmak için gereken fiziksel şartlara uygun olmak
  • Sorumluluk bilinci taşımak
  • Disiplinli bir iş anlayışıyla hareket etmek

Kule Vinç Operatörü Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Kule vinç operatörü olmak için Milli Eğitim Bakanlığı onayı alarak eğitim veren kurumlarda Kule Vinci Eğitimi’ne katılım sağlanmalı ve eğitim başarıyla tamamlanmalıdır. Bu eğitim sonunda alınan Kule Vinç Operatörü Belgesi sayesinde 18 yaşını doldurmuş olan bireyler, kule vinç operatörü olarak görev yapabilir.

Kule Vinç Operatörü Maaşları Ne Kadar?

Kule vinç operatörünün maaşı 18.500 TL ile 27.000 TL aralığındadır.

Kule vinç operatörü maaş aralığını belirleyen faktörler, deneyim ve çalışılan kurumdur. Örneğin mesleğe yeni başlayan bir kule vinç operatörü 18.500 TL ile göreve başlarken ilerleyen zamanlarda alınan maaş 27.000 TL’ye kadar çıkabilir.

Kule Vinç Operatörü Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel sektörde kule vinç operatörü olarak çalışanlar 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladıkları takdirde sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödeme şartını sağladıklarında erkeklerde 60, kadınlarda 58 yaşa gelindiğinde emekli olunur. 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla çalışmaya başlayanların ise 7200 gün prim ödemesi gerekir. Bu şartı sağlayan erkekler için emeklilik yaşı 60 yaşından 65’e kadar devam eder. Kadınlar ise prim süresi şartını sağladıklarında 58 yaşında emekli olur.

Yurt Dışında Kule Vinç Operatörü Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında kule vinç operatörü olmak için öncelikle Kule Vinç Operatörü Belgesine sahip olunması ve bu belgenin yurt dışında da geçerliliğinin bulunduğunun belgelendirilmesi gerekmektedir. Bu gereklilikleri karşılayan kişiler, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili yerlere başvurmalıdır. Aynı zamanda gidilmesi planlanan ülkenin ana diline hakim olunmalı ve bu süreçte sorun yaşanması durumunda yabancı dil eğitimlerine katılım sağlanması gerekmektedir.

Kule Vinç Operatörü Nasıl Giyinir?

Kule vinç operatörü kıyafet tüzüğü çalışanların çalışma esnasında gözlük, gürültü önleyici kulaklık ve üniforma giymesi gerektiğini belirtir. Belirlenen bu kıyafet tüzüğü sayesinde kişi, daha güvenli şartlarda çalışır.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat