Fenomen Nasıl Olunur? Fenomen Ne İş Yapar?
İçindekiler
Fenomen olmak için özel olarak bir eğitim alma kriteri yoktur. Sosyal medya kullanımına hakim olan kişiler fenomen olabilir. Ancak bazı kişiler ise video içerikleri başkasının kendi adına yüklemesi sonucu fenomen haline gelebilir. Fenomen olmak için asıl önemli olanın çoğunluğun ilgisini çekebilecek içerikler üretmektir. Fenomen; yazılı ya da sözlü olarak ürettiği ve internet ortamında paylaştığı içeriklerle belli bir kitleye ulaşır, sosyal medya hesabının büyümesi için çalışır ve ilerleyen dönemlerde kitlesini arttırmak için bir ekip kurabilir.
Fenomen Nedir?
Fenomen, kelime anlamı olarak olay ya da görüngü anlamına gelmektedir. Felsefi bir kavram olarak ele alındığında ise fenomen; somut olan olguları, nesneleri ve olayları açıklamak için kullanılır. Bazı felsefi düşünürler fenomen sözcüğünü duyularla algılanabilen gerçeklik olarak tanımlarken bazıları ise nesnelerin özü olduğunu savunmuştur.
Günümüzde fenomen, sosyal medya platformlarında büyük bir takipçi kitlesi olan ve geniş bir etkileşim alanına sahip olan bireyleri veya grupları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bir fenomen, çevredeki insanlardan daha ön planda yer alarak ilgi toplar ve takipçileri tarafından büyük bir ilgi görür. Fenomenlerin izleyicilerinden gördüğü ilgi, onların önerilerine ve düşüncelerine büyük önem vermesine neden olur.
Fenomen Ne İş Yapar?
Fenomen genellikle sosyal medya platformlarında içerik üretimi yaparak büyük bir takipçi kitlesi toplayan ve bu takipçilerle etkileşimde bulunan bireylerdir. Fenomenler; güzellik, seyahat, moda, teknoloji, sağlık veya eğlence gibi pek çok farklı kategoride içerik üretebilirler. Özellikle YouTube, Instagram, TikTok gibi platformlarda video, fotoğraf, hikaye ve yazılı içerikler paylaşarak kendilerine özgü bir tarz oluştururlar.
Fenomenler, içeriklerini izleyicileriyle paylaşarak bir bağ kurarlar. Bu izleyiciler; fenomenlerin hayat tarzı, deneyimleri veya uzmanlık alanlarıyla ilgilenirler. Fenomenler, büyük bir takipçi kitlesine ulaştıklarında sponsorluk anlaşmaları, reklam kampanyaları ve ürün tanıtımları gibi işbirlikleri yaparak gelir elde edebilirler. Ayrıca ilerleyen süreçlerde kendi markalarını oluşturabilirler ve ürün veya hizmet satışı da yapabilirler.
Fenomen Olma Şartları Nelerdir?
Fenomen olma şartları aşağıda listelenmiştir.
- Sosyal medyada etki yaratacak içeriklere sahip olmak
- İnsanların ilgisini çekecek içerikler üretmek
- Güçlü iletişim becerilerine sahip olmak
- Yaratıcı düşünmek
- Sosyal medyaya ilgi duymak
Fenomen Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Fenomen olmak için belirli bir eğitim ve yaş kriteri bulunmamaktadır. Sosyal medyayı kullanan ya da sosyal medyada kendisiyle ilgili bir içerik yayımlanmış olan herkes fenomen olma şansına sahiptir. Ancak iyi bir fenomen olmak ve bu işi profesyonel olarak yapmak için Yeni Medya ve İletişim, Halkla İlişkiler Bölümü gibi çeşitli bölümlerden mezun olmak önemlidir.
Aynı zamanda Temel Seviye SEO Eğitimi, Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Okulu gibi sertifika programlarına katılmak kişinin gelişimine katkıda bulunmasına yardımcı olacaktır.
Fenomen Maaşları Ne Kadar?
Fenomenin maaşı 16.500 TL ile 60.000 TL aralığındadır.
Fenomen maaş aralığını kişinin aktif olduğu sosyal medya kanalları, yaptığı iş, paylaştığı içerik, takipçi sayısı, etkileşim oranı gibi faktörler etkilemektedir. Sosyal medya fenomenleri henüz ünlü olmadıkları dönemde 700 TL- 1000 TL civarında ücret kazanırken kitlelerini arttırdıklarında ücretleri 60.000 TL’ye kadar çıkabilir.
Fenomen Emeklilik Şartları Nelerdir?
Fenomenler özel sektöre bağlı olarak çalışırlar. Bazılarının sigortası olmadığı için emekliliği de geç olur. Ancak sigorta girişi 1 Mayıs 2008’den sonra yapılmış bir fenomen, 7200 gün prim ödeyip yaşını bekleyerek emekli olabilir. Kadınlar 58 yaşında ve erkekler ise 60-65 yaş arasında emekli olabilir. Sigorta girişi 8 Eylül 1999'dan sonra yapılmış bir sosyal medya fenomeni ise 7000 gün prim ödeyip yaşını beklemelidir. Sigortalılık süresinden muaftırlar ve bu gruptaki kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olmaktadır.
Yurt Dışında Fenomen Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında fenomen olmak için sosyal medyada etki yaratacak içeriğe veya içeriklere sahip olmak gerekmektedir. Aynı zamanda hedef kitlesiyle güçlü bir iletişim kurması gereken fenomenlerin etkili iletişim kurabilmesi ve ileri seviyede yabancı dil bilmesi gerekir.
Etkili İletişim Teknikleri Eğitimi, B1 Seviye İngilizce Eğitimi veya İmaj Yönetimi Eğitimi gibi çeşitli sertifika programları ise kişinin alanında daha başarılı olmasına yardımcı olacaktır.