10.10'a Özel Sınırlı Süreliğine, Tüm Eğitimlerde 1 Alana 1 Hediye!
Bekçi Nasıl Olunur? Bekçi Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Bekçi Nasıl Olunur? Bekçi Ne İş Yapar?

Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) tarafından verilen eğitimleri tamamlayıp sözlü ve yazılı sınavları geçen kişiler bekçi olarak görev yapabilir. Çalıştığı bölgede güvenliği sağlamak için çeşitli faaliyetlerde bulunan bekçiler, şüpheli şahıslara arama yapar ve suçluları yakalayıp polise teslim eder. 

Bekçi Nedir?

Bekçi, yerel yönetimler tarafından istihdam edilen ve belirli bir bölgede ya da mahallede güvenliği sağlama görevini üstlenen güvenlik görevlisidir. Bekçiler; halkın güvenliği sağlamak, suçları önlemek ve görevli olduğu bölgede huzuru sağlamak gibi görevler üstlenirler. Geleneksel olarak gece saatlerinde görev yapan bekçiler; sokaklarda devriye gezer, şüpheli hareketleri izler, gerektiğinde yetkili makamlara yardımcı olur ve karşılaşılan acil durumları yönetir.

Aynı zamanda trafik düzeninin sağlanması, kayıp kişilerin bulunması gibi görevleri de üstlenen bekçiler; çevre güvenliğinin sağlanması ile yakından ilgilenerek toplumun güvenlik ihtiyaçlarına yanıt verir. Sorumluluklarını başarıyla yerine getiren bekçiler sayesinde yerel güvenlik sağlanmış olur.

Bekçi Ne İş Yapar?

Bekçi; görevini sürdürdüğü bölgede toplum güvenliğini sağlamak, halkın huzur ve güvenliğini korumak, suçları önlemek ve suçla mücadele etmek gibi önemli sorumluluklara sahiptir.

Bekçiler çoğunlukla kamu güvenliği, trafik düzeni ve toplum düzenini sağlama gibi alanlarda faaliyet gösterirler. Bu doğrultuda belirli bölgelerde devriye gezerek kamu binalarının, caddelerin ve parkların güvenliğini sağlarlar. Ayrıca potansiyel suçları önceden tespit ederek önlemek için gerekli müdahaleleri gerçekleştirirler ve böylelikle suçları önleyerek halkın güvenliğini sağlarlar. Aynı zamanda trafik akışının düzenlenmesi ve trafik kurallarını ihlal eden sürücülerin cezalandırılması gibi sorumluluklara da sahip olan bekçiler, belirli vardiyalarla çalışmaktadır. Bekçilik mesleği, toplumun güvenliğinin sağlanması konusunda oldukça önemli bir rol oynamaktadır.

 

 

Bekçi Olma Şartları Nelerdir?

Bekçi olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) eğitimlerini tamamlamak
  • En az lise mezunu olmak ve 31 yaşına girmemiş olmak
  • En az 1,67 cm boya sahip olmak
  • 18-27 aralığında beden kitle indeksine sahip olmak
  • Yüz kızartıcı suçlar nedeniyle hüküm giymemek
  • Silah taşımak için hukuki açıdan engel teşkil edecek bir durum yaşamamış olmak
  • Alkol ve/veya uyuşturucu madde sebebiyle tedavi görmemiş olmak
  • Sözlü ve yazılı şekilde yapılan sınavları geçmek
  • Dikkatli ve titiz olmak
  • Gece çalışmasına uyum sağlayabilmek
  • Sorumluluk sahibi ve disiplinli olmak
  • Çevik olmak

Bekçi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Bekçi olmak için Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) tarafından verilen eğitimin tamamlanarak sözlü ve yazılı şekilde yapılan sınavlardan geçmek gerekmektedir. Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) tarafından verilen bekçilik eğitimi bir ay sürmektedir.

Bekçi Maaşları Ne Kadar?

Bekçinin maaşı 16.500 TL ile 26.000 TL aralığındadır.

Bekçi maaş aralığını belirleyen bazı faktörler bulunmaktadır. Bekçinin meslekte geçirdiği süre, kıdemi ve görev aldığı sektör gibi durumlar bu faktörler arasında yer almaktadır. Bir bekçi, mesleğe yeni başladığı dönemde ortalama 16.500 TL maaş alırken ilerleyen dönemde maaşı 26.000 TL’ye kadar çıkar.

Bekçi Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999'dan sonra özel sektörde bekçi pozisyonunda göreve başlayan çalışanlar 7000 gün prim ödemek durumundadır. Gece bekçileri 7000 gün prim ödediğinde emeklilik yaşını beklemelidir. Erkeklerde 60, kadınlarda ise 58 yaşına gelindiğinde emekli olunur. 1 Mayıs 2008 itibarıyla özel sektörde bekçi pozisyonunda göreve başlayan çalışanlar 7200 gün prim ödemek durumundadır. Gece bekçileri 7200 gün prim ödediğinde emeklilik yaşını beklemelidir. Kadınlarda 58, erkeklerde ise 60-65 yaş aralığında emekli olunur.

8 Eylül 1999'dan sonra kamu kurumunda bekçi pozisyonunda göreve başlayan kadınlar 20, erkekler ise 25 yıl prim ödemek durumundadır. Bu gruba giren bekçiler primini ödediği zaman yaşı beklemeden emekli olabilir. 1 Mayıs 2008 itibarıyla kamu kurumunda bekçi pozisyonunda göreve başlayanlar ise emekliliğe hak kazanmak için 9000 gün prim ödemek durumundadır. Kadınlar primini ödediği zaman 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilir.

Devlette Bekçi Nasıl Olunur?

Devlette bekçi olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, en az lise eğitimini tamamlamak ve yüz kızartıcı suçlar nedeniyle hapis cezası almamış olmak gerekmektedir. Aynı zamanda en az 1,67 cm boya ve 18-27 aralığında beden kitle indeksine sahip olunmalıdır. Bu şartlara ek olarak 31 yaşına girmemiş olmak, silah taşımak için hukuki açıdan engel teşkil edecek bir durum yaşamamış olmak ve alkol ya da uyuşturucu madde kullanımı sebebiyle tedavi görmemiş olmak gerekmektedir.

Bu şartları karşılayan kişiler, Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) eğitimlerini tamamlayarak sözlü ve yazılı şekilde yapılan sınavları başarılı bir biçimde tamamlamalıdır.

Yurt Dışında Bekçi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında bekçi olmak için bekçilik eğitimi almak ve alınan eğitimin yurt dışında da geçerliliğinin bulunduğunu belgelendirmek gerekmektedir. Daha sonra ise yurt dışında çalışma izni almak için ilgili yerlere başvurulmalıdır.

Aynı zamanda yurt dışında görev yapmak isteyen bir bekçinin ileri seviyede yabancı dil bilmesi gerekmektedir. Bu alanda sorun yaşayan bekçilerin online yabancı dil eğitimlerine katılım sağlaması ve uluslararası geçerliliği bulunan sertifikalara sahip olması avantajlı bir durum olacaktır.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat