Akademik Personel Nasıl Olunur? Akademik Personel Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Akademik Personel Nasıl Olunur? Akademik Personel Ne İş Yapar?


Güncellenme Tarihi14 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi

Akademik personel, üniversite öğrencilerine kendi uzmanlık alanıyla ilgili ders verir, tez aşamasında danışmanlık yapar ve öğrencilerin sınav süreçlerini yönetir. Akademik personel olmak için ALES'e (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), YDS'ye (Yabancı Dil Sınavı), gerekli mülakatlara ve bilim sınavına girip başarılı olmak gerekir.

Akademik Personel Nedir?

Akademik personel, belirli bir alanda üniversitelerin farklı kademelerindeki öğrencilere eğitim vermekle görevli çalışandır. Araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, doçent, profesör şeklindeki bir hiyerarşide görev yaparlar. Akademik personel ise tüm bu ünvanların genel adıdır.

Akademik personeller; çeşitli sınavlara, mülakatlara girerek ve istenen sayıda makale yazıp atıf alarak bir üst konuma yükselme şansı kazanır. Bir üst ünvana sahip olmak için belirli bir süre mevcut konumda göreve devam etmek de gerekir.

Akademik personeller, yükseköğrenim kurumlarında ders verirler, öğrencilere sınav yaparlar, bilimsel makale, tez çalışması yapıp akademik dergilerde ve sempozyum, kongre gibi bilimsel toplantılarda diğer kişilerle paylaşırlar.

Akademik Personel Ne İş Yapar?

Akademik personelin görevleri bulunduğu konuma göre değişse de hepsinin ortak yanı üniversitede öğrencilere ders vermek, sınav hazırlamak, sınavları değerlendirip sisteme girmek, öğrencilerin tezi için danışmanlık yapmak, sempozyumlarda akademik temsilde bulunmak şeklinde sıralanabilir.

Akademik personeller, ilgili oldukları alanda ya da çalıştıkları bölümle ilgili olabilecek alanlarda disiplinler arası olarak bilimsel araştırmalar yapar. Yaptıkları araştırmaları akademik dergilere iletirler, makaleler hakem onayından geçtikten sonra yayımlanır. Ayrıca çalışmalarını bildiri olarak sempozyum, kongre, konferans gibi bilimsel etkinliklerde yazılı ya da sözlü olarak sunabilirler.

Kısacası akademik personellerin görevi, ilgili bilimsel alanda hem öğrencileri hem de kendini eğitmektir. Akademisyenlerin güncel gelişmeleri takip etmesi, kendi alanıyla ilgili literatüre hakim olması ve sahip olduğu bilgileri öğrencilere aktarması gerekir.

Akademik Personel Olma Şartları Nelerdir?

Akademik personel olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Herhangi bir alanla ilgili üniversitede dört yıllık lisans bölümü bitirmek
  • ALES’ten ve YDS’den yeterli puan almak
  • Gerekli diploma puanına sahip olmak
  • Sözlü ve yazılı mülakattan olumlu dönüt almak
  • Bilim sınavında başarılı olmak

Akademik personel olmak için gerekli şartlar genel olarak yukarıdaki gibidir ancak bu şartlara doçentlik, profesörlük gibi konumlar için yenileri eklenebilir.

Akademik Personel Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Akademik personel olmak için herhangi bir alanda lisans mezunu olmak, yeterli düzeyde YDS ve ALES puanı almak ve yabancı dil bilmek gerekir. Bu şartları sağlayan kişiler araştırma görevlisi olarak üniversitede işe başlayabilir.

Öte yandan akademik personelliğin farklı konumları vardır ve bu konumlara gelmek için başka şartları da yerine getirmek gerekebilir. Örneğin öğretim görevlisi olmak için sadece lisans mezunu olmak yeterli değildir, yüksek lisans mezunu olmak gerekir. Benzer şekilde doçent olmak için ayrı kriterler, profesör olmak için ayrı kriterler vardır.

Akademik Personel Kaç Yıl Okur?

Akademik personel olmak için en az 4 yıl eğitim alınmalıdır. Bu süre, üniversitelerin lisans bölümlerine ayrılan zamanı temsil etmektedir.

Ancak akademik personellikte farklı konumlar vardır, bu konumlara gelmek için yüksek lisans, doktora eğitimleri almak gerekebilir. Yüksek lisans eğitimi 2 yıl, doktora ise 4 yıl sürer.

Akademik Personel Olmak için Kaç Puan Gerekir?

Akademik personel olmak için ALES ve YDS’den en az 55 puan almak gerekir. Taban puanlar, çalışılacak üniversiteye göre değişir ancak baraj puan 55 olarak belirlenmiştir.

Akademik Personel Nerelerde Çalışabilir?

Akademik personelin iş yeri üniversitedir. Üniversitelerin fakülte veya yüksekokullarında kendi alanlarıyla ilgili bölümlerde çalışırlar. Birçok akademik personel birden fazla üniversitede ders vermektedir.

Akademik personeller ek olarak kendi alanıyla ya da başka alanlarla ilgili işlerde de çalışabilir. Örneğin PDR Bölümü’nde akademik personel olan biri hem üniversitede hocalık yapabilir hem de bir danışmanlık merkezinde danışan görüp ek gelir elde edebilir. Benzer şekilde Tıp Bölümü’nde akademik personel olan biri üniversitede ders verip bir yandan hastanelerde doktorluk yapabilir.

Akademik Personel Maaşları Ne Kadar?

Akademik personel maaşları 32.000 TL ile 105.400 TL aralığındadır.

Akademik personel maaş aralığı; kişinin kıdemine, akademide hangi konumda görev yaptığına, ne kadar atıf aldığına, çalıştığı üniversiteye, ek iş yapıp yapmamasına göre değişir. Akademik personel maaşları, kişinin yaptığı göreve göre aşağıda sıralanmıştır.

  • Profesör maaşı - 51.000 TL
  • Doçent maaşı - 42.000 TL
  • Doktor öğretim üyesi maaşı - 36.600 TL
  • Araştırma görevlisi - 32.000 TL
  • Öğretim görevlisi - 32.250 TL

Akademik Personel Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel sektörde akademik personel olarak çalışan erkekler, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödediği takdirde 60 yaşında emekli olurlar. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan erkeklerin ise 7200 prim günü sayısını doldurması gerekir. Bu kişiler için emeklilik yaşı kademeli olarak artar ve 60 yaşından başlayıp 65'e kadar devam eder.

Özel sektörde akademik personel olarak çalışan kadınlar, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaktadır. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7200 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Devlette akademik personel olarak çalışan erkekler, 8 Eylül 1999 itibarıyla 25 yıl prim ödedikleri takdirde yaş koşuluna bağlı kalmadan istedikleri zaman emekli olurlar. Bu koşulu sağlamayanlar ise gereken prim süresi ve yaşa göre emekli olur. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan erkekler ise 9000 prim gününü doldurdukları takdirde 60 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Kamuda akademik personel olarak çalışan kadınlar, 8 Eylül 1999 itibarıyla 20 yıl prim ödedikleri takdirde yaş şartına bağlı kalmadan istedikleri zaman emekli olurlar. Bu şartı sağlamayanlar ise gereken prim süresi ve yaşa göre emekli olurlar. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise 9000 günü doldurdukları takdirde 58 yaşında emekli olurlar.

Devlette Akademik Personel Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Devlette akademik personel olmak için tıpkı özel üniversitelerde olduğu gibi lisans mezunu olmak, ALES ve YDS’de yeterli puan almak, yazılı ve sözlü mülakatları geçmek gibi şartları sağlamak gerekir. Devlette akademik personel olarak çalışmak için KPSS şartı yoktur.

Yurt Dışında Akademik Personel Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında akademik personel olmak için gidilecek ülkede çalışma izni almak, yurt dışında geçerli lisans ve yüksek lisans diplomasına sahip olmak, yabancı dil yeterliliğine sahip olmak ve TOEFL (Test of English as a Foreign Language) sınavından geçmek gerekir.

Tüm bunların yanında yurt dışında akademik personel olmak için görev yapılacak üniversitenin istediği kriterleri yerine getirmek de önemlidir. Her üniversitenin kriteri farklı olabileceği için akademik personel olmak isteyen kişinin başvurmak isteyeceği üniversiteye karar verip söz konusu üniversitenin koşullarını araştırması gerekir.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat