Turizm ve Otel İşletmecisi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Turizm ve Otel İşletmecisi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Turizm ve otel işletmecisi olmak için üniversite bölümleri arasında yer alan Otel Yöneticiliği ya da Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Turizm ve otel işletmecisi; tatil köyleri, otel ve hotellerin işletilmesinden sorumludur.

Turizm ve Otel İşletmecisi Nedir?

Turizm ve otel işletmecisi; tatil köyleri, oteller, pansiyonlar ve hotellerin yönetiminden sorumlu olan kişiye verilen mesleki ünvandır. Turizm ve otel işletmecileri; görev yaptıkları tesisin günlük işleyişi, rezervasyon işlemleri, temizlik kontrolleri, yemek hizmetleri ve personel yönetimi gibi süreçlerinin yönetimini gerçekleştirirler. Aynı zamanda müşterilerin memnuniyetini sağlamak için onlara konforlu bir konaklama deneyimi sunmaya çalışırlar ve bu doğrultuda ihtiyaç duyulan hizmetleri sunarlar.

Turizm ve otel işletmecilerinin yönetim alanına ek olarak konukseverlik alanında da derin bir bilgiye sahip olmaları gerekir. Bu durum misafirlerle etkili iletişim kurabilmek, onların ihtiyaçlarını anlamak ve tatil deneyimlerini değerli kılmak için önemlidir. Ayrıca görev yaptığı tesis için pazarlama stratejileri geliştiren turizm ve otel işletmecileri, rekabet avantajını sürdürmeye çalışarak işletmenin gelişimine katkıda bulunurlar.Formun Üstü

Turizm ve Otel İşletmecisi Ne İş Yapar?

Turizm ve otel işletmecisi, görevini sürdürdüğü konaklama tesisinin işleyişini ve tüm süreçlerin yönetimini sağlar. Bu işletmeciler, müşteri memnuniyetini ön planda tutar ve onlara rahat bir konaklama deneyimi yaşamaları için destek olur.

Turizm ve otel işletmecileri; rezervasyonların yönetilmesi, tesislerin bakımının sağlanması, bütçe planının oluşturulması, yeni personellerin seçilmesi ve onlara gereken eğitimlerin verilmesi gibi pek çok sorumluluk üstlenirler. Müşterilerin konforlu bir konaklama süreci yaşaması için çaba gösteren turizm ve otel işletmecileri, misafirlerin ihtiyaçlarını en doğru biçimde anlar ve ihtiyaç duydukları hizmetlerden faydalanmalarını sağlar. Böylelikle görev yaptığı konaklama tesisinin rekabet avantajı kazanmasını sağlar ve tesisin daha verimli bir şekilde işlemesine destek olur.

 

 

Turizm ve Otel İşletmecisi Olma Şartları Nelerdir?

Turizm ve otel işletmecisi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • İlgili bölümlerden mezun olmak
  • Otel yöneticiliği alanında deneyimli olmak
  • Müşteri ilişkileri alanında bilgi sahibi olmak
  • Turizm sektörü hakkında bilgi sahibi olmak
  • Liderlik özellikleri taşımak
  • Çözüm odaklı çalışmak
  • Gözlem konusunda başarılı olmak
  • Sorumluluk üstlenebilmek

Turizm ve Otel İşletmecisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Turizm ve otel işletmecisi olmak için üniversitede İşletme, Otel Yöneticiliği ya da Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü’nün okunması gerekmektedir. Bu bölümler, lisans bölümleri arasında yer almaktadır ve eğitim süresi dört yıl sürmektedir.

Aynı zamanda katılım sağlanan Performans Yönetim Sistemi Eğitimi, Girişimcilik ve Liderlik Eğitimi gibi sertifika programları sayesinde turizm ve otel işletmecisi, mesleki becerilerini geliştirme şansı yakalayabilir ve kariyer gelişimine katkıda bulunabilir.

Turizm ve Otel İşletmecisi Maaşları Ne Kadar?

Turizm ve otel işletmecisinin maaşı 18.500 TL ile 40.000 TL aralığındadır.

Turizm ve otel işletmecisi maaş aralığı, kişinin çalıştığı işletmenin iş yapma durumuna ve kişinin tecrübesine göre farklılık gösterir. Bu faktörlere göre turizm ve otel işletmecisinin aldığı maaş 18.500 TL ile 40.000 TL aralığında değişiklik gösterebilir.

Turizm ve Otel İşletmecisi Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999'dan sonra özelde turizm ve otel işletmecisi olarak çalışmaya başlayan erkekler, sigortalılık süresine bakılmaksızın 7000 gün prim ödedikleri sürece 60 yaşında emekli olur. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayanlar ise 7200 prim günü sayısını doldurmalıdır. Bu kişiler için emeklilik yaşı kademeli olarak artarak 60 yaşından başlayıp 65 yaşına kadar devam eder.

8 Eylül 1999'dan sonra özelde turizm ve otel işletmecisi olarak çalışmaya başlayan kadınlar sigortalılık süresine bakılmaksızın 7000 gün prim ödedikleri sürece 58 yaşında emekli olur. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7200 gün prim ödedikleri sürece 58 yaşında emekli olur.

Yurt Dışında Turizm ve Otel İşletmecisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında turizm ve otel işletmecisi olmak için öncelikle ilgili üniversite bölümlerinden mezun olmak ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır.

Aynı zamanda yurt dışında görev yapmak isteyen bir turizm ve otel işletmecisinin müşterilerle etkili iletişim kurabilmesi için gitmeyi planladığı ülkenin ana diline iyi seviyede hakim olması gerekmektedir.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat