Ticari Pazarlama Uzmanı Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Ticari pazarlama uzmanı olmak için üniversitede pazarlama alanında eğitim almak ya da farklı bir bölümden mezun olarak gerekli yetkinliği kazanmak gerekmektedir. Ticari pazarlama uzmanı; kurumların marka, hizmet ya da ürünlerinin satış ve pazarlama süreçlerini planlayarak tüm bu süreçleri yönetir.
İçindekiler
Ticari Pazarlama Uzmanı Nedir?
Ticari pazarlama uzmanı, görevini sürdürdüğü şirketin ürün veya hizmetlerinin ticari faaliyetlerini yöneten ve geliştiren kişiye verilen mesleki ünvandır. Ticari pazarlama uzmanları; hedef müşteri kitlesini belirleyerek ürünlerin ya da hizmetlerin pazarlanabilir özelliklerini analiz eder ve satışları arttırmak için çeşitli stratejiler geliştirir.
Ticari pazarlama uzmanları, pazardaki değişiklikleri yakından takip ederek hızla değişen tüketici taleplerine karşılık verir. Şirketin ürünlerinin ya da hizmetlerinin satışını arttırma amacıyla online platformların da yönetimiyle ilgilenen ticari pazarlama uzmanları sayesinde şirketin gelişim süreci hızlanır ve şirket rakipleri arasında ön plana çıkar.
Ticari Pazarlama Uzmanı Ne İş Yapar?
Ticari pazarlama uzmanı, görevini sürdürdüğü şirketin ürünlerinin veya hizmetlerinin satışını arttırmak için çeşitli stratejiler geliştirmekle sorumludur.
Başarılı bir ticari pazarlama uzmanı; pazar araştırması yapar, potansiyel müşterileri belirler, rakip analizi yapar ve stratejik pazarlama planları oluşturur. Müşteri geri bildirimlerini yakından takip ederek oluşturulan stratejilerde bu geri bildirimleri ön planda tutan ticari pazarlama uzmanları, sosyal medya gibi iletişim kanallarını da verimli bir biçimde yönetir. Aynı zamanda pazarlama bütçesini belirleyerek kampanyanın maliyetini planlar ve şirketin rekabet üstünlüğü kazanarak ticari başarısının artmasını sağlar.
Ticari Pazarlama Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?
Ticari pazarlama uzmanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.
- Üniversitelerin Pazarlama veya İşletme gibi bölümlerinden mezun olmak
- Pazarlama ve satış alanlarında eğitim sertifikalarına sahip olmak
- Rakip analizi ve rekabet analizi gibi konularda başarılı olmak
- Güçlü iletişim becerileri taşımak
- Çözüm odaklı çalışmak
- Analitik düşünmek
Ticari Pazarlama Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Ticari pazarlama uzmanı olmak için üniversitelerin İşletme, İktisat, Çalışma Ekonomisi veya Pazarlama Bölümü’nden mezun olunmalıdır. Daha sonra ise pazarlama alanında bir süre görev yapılarak bu alanda uzmanlık kazanılmalıdır.
Aynı zamanda katılım sağlanan Satış Odaklı Kişilik Tipleri Eğitimi, Satış Teknikleri ve Pazarlama Eğitimi gibi eğitim programları sayesinde sertifika sahibi olarak kariyer gelişimine katkıda bulunan kişiler iş başvurularında avantaj elde edecektir.
Ticari Pazarlama Uzmanı Maaşları Ne Kadar?
Ticari pazarlama uzmanının maaşı 17.000 TL ile 35.000 TL aralığındadır.
Maaş aralığı, çalışanın tecrübe ve bu alandaki çalışma süresine göre değişiklik gösterir. Örneğin mesleğe yeni başlayan bir ticari pazarlama uzmanı ortalama 17.000 TL maaş alırken tecrübe sahibi olan bir ticari pazarlama uzmanının aldığı maaş 35.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
Ticari Pazarlama Uzmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?
Özel sektörde ticari pazarlama uzmanı olarak çalışan erkekler, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde 60 yaşında emekli olur. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan erkeklerin ise 7200 prim günü sayısını doldurması gerekir.
Özel sektörde ticari pazarlama uzmanı olarak çalışan kadınlar, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaktadır. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7200 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.
Yurt Dışında Ticari Pazarlama Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında ticari pazarlama uzmanı olabilmek için öncelikle İşletme ve Pazarlama gibi ilgili lisans programlarından mezun olunmalı ya da pazarlama alanında çeşitli sertifikalara sahip olunmalıdır. Daha sonra ise alınan diplomanın ya da sertifikanın yurt dışında da geçerliliği bulunduğuna dair belgeler düzenlenmeli ve ilgili kurumlara başvurularak yurt dışında çalışma izni alınmalıdır.
Ayrıca katılım sağlanan yabancı dil eğitimleri ve pazarlama eğitimleri sayesinde alınan uluslararası geçerliliği bulunan sertifikalar ile kişi hem alanında yetkinlik sahibi olduğunu hem de yabancı dil alanında yeterliliği bulunduğunu belgelendirebilir.