Sosyal Hizmet Uzmanı Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Sosyal Hizmet Uzmanı Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Sosyal hizmet uzmanı olarak görev yapmak için üniversitede bu alanla ilgili eğitim alınmalıdır. Bu eğitimler arasında 4 yıllık Sosyal Hizmet ya da 2 yıllık Sosyal Hizmetler Bölümü bulunmaktadır. Sosyal hizmet uzmanı, bakıma ve yardıma ihtiyacı olan bireyleri ya da grupları belirleyerek gerekli yardım organizasyonlarını planlamaktadır.

Sosyal Hizmet Uzmanı Nedir?

Sosyal hizmet uzmanı; bireylerin ya da grupların sosyal, ekonomik, duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılayarak yaşam kalitelerini arttırma amacıyla görev yapan kişiye verilen mesleki unvandır. Bu uzmanlar; aileler, bireyler, gruplar veya topluluklar arasındaki sosyal sorunları ele alarak çözümler üretir ve destekleyici hizmetler sunar. Sosyal hizmet uzmanları genellikle toplumsal dezavantajlara maruz kalan, güçlük yaşayan veya destek ihtiyacı olan bireylerle çalışarak onların yaşam koşullarını iyileştirmeyi hedefler.

Sosyal hizmet uzmanlığı oldukça önemli bir alan olması nedeniyle bu alanda görev yapacak kişilerin üniversite eğitimi alması gerekir. Aynı zamanda sosyal hizmetler alanında düzenlenen etkinliklere katılım sağlanması ve güncel gelişmelerin yakından takip edilmesi sosyal hizmet uzmanı için faydalı bir durum olacaktır. Sosyal hizmet uzmanları; sosyal hizmet kurumlarında, hastanelerde, okullarda, çocuk hizmetleri kurumlarında, sosyal yardım kuruluşlarında veya özel danışmanlık merkezlerinde çalışma şansına sahiptir.

Sosyal Hizmet Uzmanı Ne İş Yapar?

Sosyal hizmet uzmanı, toplum içerisinde dezavantajlı görülen ve destek ihtiyacı olan bireylerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışarak onların yaşam kalitelerini arttır.

Sosyal hizmet uzmanları, bireylerin ya da grupların ihtiyaçlarını anlama amacıyla psikososyal değerlendirmeler yapar ve danışmanlık hizmeti sunar. Bu süreçte bireylerin güçlü yanlarını belirler ve geçirdikleri zorlu sürece yardımcı olma amacıyla çeşitli stratejiler geliştirir. Aynı zamanda danışanlarının ihtiyaçlarına yönelik eğitim programları, sosyal yardım kurumları ve sağlık hizmetleri gibi kaynaklar hakkında bilgi verir ve bu kaynaklara yönlendirmeler yapar.

Kriz yönetimi alanında başarılı olan sosyal hizmet uzmanının aile içi şiddet, travmatik olaylar gibi durumlarla karşılaşması durumunda gereken müdahaleleri yapar ve danışanlarının güvende olmasını sağlayarak uygun yardım kuruluşlarından destek alır. Aynı zamanda sosyal hizmet uzmanları; sosyal adaletin sağlanabilmesi için sosyal politikalar ve programların geliştirilmesine de katkıda bulunarak eşitsizlerin azaltılması, dezavantajlı bireylerin ya da grupların korunması ve toplumsal refahın sağlanması için çalışmaktadır.

 

 

Sosyal Hizmet Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

Sosyal hizmet uzmanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Sosyal Hizmet veya Sosyal Hizmetler Bölümü’nden mezun olmak
  • Sosyal hizmet alanında bilgi sahibi olmak
  • Yardımsever bir karaktere sahip olmak
  • Toplumsal olaylara karşı duyarlı olmak
  • Sözel alanda başarılı olmak
  • Etkili iletişim kurabilme becerisine sahip olmak
  • İnsanlarla ilgilenmeyi sevmek

Sosyal Hizmet Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Sosyal hizmet uzmanı olmak için ön lisans programları arasında yer alan Sosyal Hizmetler ya da lisans programları arasında yer alan Sosyal Hizmet Bölümü’nden mezun olmak gerekmektedir.

Ayrıca Etkili İletişim Teknikleri Eğitimi veya küçük yaş grubunda yer alan danışanlarına daha kaliteli bir hizmet sunabilmek için Çocuk Gelişimi Kursu gibi sertifika programlarına katılım sağlamak sosyal hizmet uzmanının meslek yaşamında daha verimli ilerlemesine yardımcı olacaktır.

Sosyal Hizmet Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

Sosyal hizmet uzmanının maaşı 16.500 TL ile 28.500 TL aralığındadır.

Sosyal hizmet uzmanı maaş aralığını çalışılan firma, kişinin alanında elde ettiği tecrübe gibi faktörler etkiler Sosyal hizmet uzmanı mesleğe yeni başladığında maaşı 16.500 TL civarındadır fakat tecrübeye bağlı olarak maaş 28.500 TL’ye kadar çıkabilir.

Sosyal Hizmet Uzmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel sektörde sosyal hizmet uzmanı pozisyonunda 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlayan kişiler, 7000 gün prim ödeme şartını sağlamalıdır. Bu gruptaki kişiler için sigortalılık süresine bakılmaz ve erkekler 60, kadınlar 58 yaşında emekli olur. 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla çalışmaya başlayan kişilerin ise 7200 gün prim ödemesi gerekmektedir. Bu grupta yer alan erkekler 60-65 yaş aralığında kadınlar ise 58 yaşında emekli olur.

Kamuda sosyal hizmet uzmanı pozisyonunda 8 Eylül 1999 itibarıyla çalışmaya başlayan erkekler 25 yıl, kadınlar 20 yıl prim ödediklerinde yaş kriterine bağlı kalmadan istedikleri zaman emekli olur. Kamuda 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla işe başlayanlar ise 9000 prim gününü doldurmalıdır. Bu grupta yer alan erkekler 60, kadınlarda ise 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Devlette Sosyal Hizmet Uzmanı Nasıl Olunur?

Devlette sosyal hizmet uzmanı olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kasten işlenen suçlar sebebiyle bir yıl veya üzeri ceza almamış olmak gerekmektedir. İlgili ön lisans veya lisans programlarından mezun olan kişiler, Kamu Personel Seçme Sınavı’ndan (KPSS) başarılı bir puan alarak devlet kurumlarına atanma hakkı kazanır.

Yurt Dışında Sosyal Hizmet Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında sosyal hizmet uzmanı olmak için öncelikle ilgili bölümlerden mezun olunması ve bu alanda yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olunması gerekmektedir. Daha sonra ise yurt dışında çalışma izni almak için ilgili yerlere başvurulmalıdır. Aynı zamanda insanlar ile sürekli iletişim halinde olması gereken sosyal hizmet uzmanlarının gitmeyi planladıkları ülkede sorun yaşamamaları için ileri seviyede yabancı dil bilmeleri gerekmektedir.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat