Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Sosyal güvenlik denetmen yardımcısı olmak için bir lisans programını bitirmek gerekmektedir. Sonrasında Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) başarılı olunmalı ve tercih yapılmalıdır. Geçerli bir puan alarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) atanan sosyal güvenlik denetmen yardımcısı, SGK’da görev yaparak ilgili kurumlar için sigorta denetimi ve incelemesi yapar.

Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı Nedir?

Sosyal güvenlik denetmen yardımcısı, sosyal güvenlik kurumları ve benzeri kuruluşlarda çalışan kişiye verilen mesleki ünvandır. Bu meslek grubunda çalışan kişiler; sosyal güvenlik yasalarını, bu alanda gerçekleştirilen düzenlemeleri ve sosyal güvenlik kurallarını uygulamakla görevlidirler. Sosyal güvenlik denetmen yardımcıları, sosyal güvenlik haklarını inceleyerek hak sahiplerinin mevcut durumlarını değerlendirir ve ilgili yasalara uygun şekilde yardımların veya ödemelerin yapılmasını sağlamak için çalışırlar.

Sosyal güvenlik denetmen yardımcıları; vatandaşlardan gelen sosyal güvenlikle ilgili başvuruları incelemek, dosya ve belgeleri düzenlemek, hak sahipleriyle iletişim kurmak ve gerekli araştırmaları yapmak gibi görevleri yerine getirirler. Aynı zamanda potansiyel sahtekârlık veya yanıltıcı beyanlar gibi durumları tespit etmek ve önlemek için titizlikle çalışırlar. Sosyal güvenlik denetmen yardımcıları, toplumun sosyal güvenlik sistemine güvenini korumak ve sistemin adil ve etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak için önemli bir rol oynarlar. Bu görevde çalışan kişiler genellikle ilgili yasal prosedürlere hakim olmalı, dikkatli çalışmalı ve analitik düşünme becerilerine sahip olmalıdırlar.

Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı Ne İş Yapar?

Sosyal güvenlik denetmen yardımcısı, sosyal güvenlik kurumları ya da benzeri kuruluşlarda sosyal güvenlik hakları ve ödemeler alanında gereken denetlemeler ile incelemeleri gerçekleştirir.

Sosyal güvenlik denetmen yardımcıları, hak sahiplerinin durumunu ve haklarını sosyal güvenlik yasaları çerçevesinde değerlendirmektedir. Bu kişiler; sosyal güvenlik alanında yapılan başvuruları inceler, başvurulara ilişkin belgeleri düzenler ve böylelikle başvuru sürecinin takibini kolaylaştırır. Ayrıca gereken durumlarda saha çalışmaları ile başvuruların doğrulanmasını sağlar. Sosyal güvenlik denetmen yardımcısı, tüm bu süreçlerde hak sahipleri ile doğrudan iletişim kurar ve tüm aşamaların şeffaflık ile yürütülmesini sağlar.

 

 

Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı Olma Şartları Nelerdir?

Sosyal güvenlik denetmen yardımcısı olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Üniversitelerin lisans programlarından mezun olmak
  • Araştırma yapmayı sevmek
  • Sosyal güvenlik alanına ilgili beslemek
  • İş disiplinine sahip olmak
  • Planlı ve titiz çalışmak
  • Sorumluluk bilinci taşımak

Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Sosyal güvenlik denetmen yardımcısı olmak için üniversitelerin lisans programlarından mezun olmak gerekmektedir. İşletme, Hukuk veya Kamu Yönetimi gibi bölümler sosyal güvenlik denetmen yardımcısı olmak isteyen kişilerin okuyabileceği bölümler arasında yer alır. Aynı zamanda katılım sağlanan sosyal güvenlik ve iş hukuku eğitimleri, kişinin mesleki gelişimine katkıda bulunacak ve iş başvurularında avantaj elde etmesine yardımcı olacaktır.

Eğitim sürecinde ya da sonrasında staj yaparak deneyim kazanmak ise bir sosyal güvenlik denetmen yardımcısının iş hayatına başladığı zaman bu sürece daha kolay adapte olmasını sağlayacaktır.

Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı Maaşları Ne Kadar?

Sosyal güvenlik denetmen yardımcısı maaş aralığı 18.500 TL ile 24.800 TL arasındadır.

Sosyal güvenlik denetmen yardımcısı mesleğini etkileyen pek çok faktör olsa da en önemli faktör, kamuda çalışma süresidir. Sosyal güvenlik denetmen yardımcısı, mesleğe ortalama 18.500 TL maaş ile başlarken kıdem arttıkça alınan maaş da artacaktır.

Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Sosyal güvenlik denetmen yardımcısı olarak çalışan erkekler 8 Eylül 1999 itibarıyla işe başlamaları durumunda 25 yıl prim ödedikleri sürece yaş şartına takılmadan istedikleri zaman emekli olur. Bu koşulu sağlamayanlar gereken prim süresi ve yaşa göre emekli olur. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan erkekler 9000 prim gününü doldurdukları takdirde 60 yaşında emekli olabilir. Sosyal güvenlik denetmen yardımcısı olarak çalışan kadınlar 8 Eylül 1999 itibarıyla işe başlamaları durumunda 20 yıl prim ödedikleri takdirde yaş koşuluna takılmadan istedikleri zamanda emekli olur. Bu koşulu sağlamayanlar gereken prim süresi ve yaşa göre emekli olma hakkı kazanır.

Devlette Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı Nasıl Olunur?

Devlette sosyal güvenlik denetmen yardımcısı olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve yüz kızartıcı suçlar nedeniyle hüküm giymemiş olmak gerekmektedir. Bu gerekliliklere uyan kişiler, lisans programlarından mezun olmalı ve ilgili güvenlik soruşturmalarından geçerek Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girmelidir. KPSS’de geçerli bir puan alan kişiler, devlet kurumlarında sosyal güvenlik yardımcısı olarak çalışabilir.

Yurt Dışında Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında sosyal güvenlik denetmen yardımcısı olmak için öncelikle ilgili lisans programlarından mezun olmak ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili yerlere başvurmalı ve bu süreçte mesleki yeterlilikleri bulunduğunu belgelendirmelidir. Aynı zamanda güçlü yabancı dil becerisine sahip olan kişiler, yurt dışında iş bulma süreçlerinde avantaj elde edeceklerdir.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat