Sigorta Eksperi Nasıl Olunur? Sigorta Eksperi Ne İş Yapar?
Sigorta eksperi olmak için Sigortacılık, Bankacılık ve Sigortacılık gibi bölümlerden mezun olunması ve Sigorta Eksperi Yönetmeliği şartlarının yerine getirilmesi gerekmektedir. Sigorta eksperleri; sigortalanacak ürünlerin değerini belirler, hasar gören araç ve gayrimenkullerin ise hasar tespitini yapar.
İçindekiler
Sigorta Eksperi Nedir?
Sigorta eksperi; sigorta şirketleri veya sigortalılar tarafından poliçe kapsamında meydana gelen hasarları veya zararları değerlendiren, raporlayan ve tazminat taleplerini inceleyen uzmana verilen mesleki ünvandır. Sigorta eksperleri genellikle araç hasarları, doğal afetler, yangın, hırsızlık gibi olaylar sonucu ortaya çıkan hasarları analiz eder ve hasarın boyutu ile değerini belirlemek için saha çalışmaları yapar.
Hasarın değerlendirmesi sonucunda detaylı bir rapor hazırlayan ve bu raporları ilgili sigortalılara ya da sigorta şirketlerine sunan sigorta eksperleri, bu raporlar sayesinde tazminat ödemelerinin yapılmasını sağlayan sigorta poliçelerinin düzenlenmesine katkıda bulunur. Bu süreçte oldukça titiz bir biçimde çalışarak tüm süreçlerin eksiksiz bir biçimde tamamlanmasını sağlar.
Sigorta Eksperi Ne İş Yapar?
Sigorta eksperi, sigorta şirketlerinin ya da sigortalı bireylerin taleplerini inceleyerek hasar değerlendirmesi yapmakla sorumludur.
Sigorta eksperleri; sigorta poliçeleri kapsamında meydana gelen zararların boyutunu, sebebini ve değerini belirlemektedir. Belirlenen bu durumlar ile ilgili detaylı bir değerlendirme gerçekleştirerek ilgili raporları oluşturan sigorta eksperleri, raporları sigorta şirketlerine ya da sigortalı bireylere sunar. Bu raporlar sayesinde ise tazminat ödemelerinin yapılmasını ve hasarın nedenine bağlı olarak sigorta poliçelerinin güncellenmesi sağlanır. Sigorta eksperleri, taraflar arasında adil bir tazminat sürecinin sağlanmasına katkıda bulunurken sigorta şirketlerinin risk değerlendirmesi ve poliçe primlerinin belirlenmesinde de önemli bir rol oynarlar.
Sigorta Eksperi Olma Şartları Nelerdir?
Sigorta eksperi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.
- Sigortacılık alanında eğitim almak
- Sigorta Eksperi Yönetmeliği şartlarını karşılamak
- Hasar ve değer tespiti yapma da başarılı olmak
- Dürüst ve objektif olmak
- Disiplinli bir iş anlayışıyla çalışmak
- Çözüm odaklı olmak
Sigorta Eksperi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
İyi bir sigorta eksperi olmak için üniversitede Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik ya da Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü okunmalıdır. Bu bölümler lisans programları arasında yer almaktadır ve bu sebeple alınan eğitim 4 yıl sürmektedir.
Aynı zamanda sigortacılık alanında düzenlenen eğitim programlarına katılım sağlayarak güncel bilgiler edinmek ve bu bilgileri pratiğe geçirme şansı kazanmak için staj programlarına katılmak doğru bir tercih olacaktır.
Sigorta Eksperi Maaşları Ne Kadar?
Sigorta eksperinin maaşı 15.500 TL ile 23.000 TL aralığındadır.
Sigorta eksperi maaş aralığı çalışanın bağlı olduğu kuruma, çalışma süresine, kıdemine göre değişiklik gösterir. Mesleğe yeni başlayan bir sigorta eksperi ortalama 15.500 TL maaşla işe başlarken deneyim kazandıktan sonra aldığı maaş 23.000 TL’ye kadar çıkabilir.
Sigorta Eksperi Emeklilik Şartları Nelerdir?
Sigorta eksperi yalnızca özel sektörde görev yapma şansına sahip olduğundan emeklilik şartlarını bu alanda ele almak gerekmektedir. 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlayan sigorta eksperi, emekli olması için 7000 gün prim ödemelidir. Kadınlar 7000 gün prim ödediğinde 58 yaşında, erkekler 60 yaşında emekli olur. İşe başlama tarihi 1 Mayıs 2008’den sonra olan bir sigorta eksperinin emekli olması için ise 7200 gün prim ödemesi gerekir. Kadınlar 7200 gün prim ödediğinde 58 yaşında, erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olur.
Yurt Dışında Sigorta Eksperi Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında sigorta eksperi olmak için öncelikle Sigortacılık, Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik ya da Bankacılık ve Sigortacılık gibi üniversite bölümlerinden mezun olunması gerekmektedir. Bu bölümlerden mezun olan kişiler, yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmaları ve bu durumu belgelendirmeleri şartıyla yurt dışında çalışma izni almak için ilgili alanlara başvurmalıdır.
Aynı zamanda yurt dışında görev yapmak isteyen bir sigorta eksperinin gidilmesi planlanan ülkenin ana diline hakim olması gerekmektedir. Bu alanda gelişimlerini desteklemek isteyen kişilerin yabancı dil eğitimlerine katılması doğru bir tercih olacaktır.