Risk Yönetim Uzmanı Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
İçindekiler
Risk yönetim uzmanı olmak isteyen kişiler, Bankacılık ve Sigortacılık ya da Sigortacılık ve Risk Yönetimi gibi lisans programlarından mezun olarak bu mesleki yerine getirebilirler. Aynı zamanda ilgili bölümlerden mezun olan ve ilgili alanlarda yüksek lisans eğitimi alan kişiler de risk yönetim uzmanı olarak görev yapabilir.
Risk Yönetim Uzmanı Nedir?
Risk yönetim uzmanı, bir organizasyonun veya şirketin potansiyel riskleri tanımlayarak analiz ederek ve yöneterek karar verme süreçlerine katkıda bulunan bir profesyoneldir. Bu uzmanlar; finansal, operasyonel, hukuki, çevresel ve diğer alanlarda meydana gelebilecek riskleri değerlendirerek bu risklerin organizasyona olan etkilerini minimize etmek için stratejiler geliştirir.
Risk yönetim uzmanları aynı zamanda risklerin saptanması, izlenmesi ve raporlanması için uygun sistemlerin kurulmasına yardımcı olurlar. Risklerin derecesini belirlemek için nicel ve nitel analizler kullanır. Risk yönetimi politikalarının ve prosedürlerinin ve uygulanması konusunda danışmanlık hizmeti de sunan risk yönetim uzmanları; risklerin en aza indirilmesi veya yönetilmesi için sigorta, güvenlik önlemleri, prosedür revizyonları ve diğer stratejilerin kullanılmasını da önerirler.
Risk Yönetim Uzmanı Ne İş Yapar?
Risk yönetim uzmanı; bir organizasyonda meydana gelen riskleri tanımlar, değerlendirir ve en az zararla çözüme ulaşabilme amacıyla hareket eder.
Risk yönetim uzmanları, organizasyonun karşılaşabilme ihtimali bulunan hukuki, çevresel, finansal gibi pek çok riski belirler ve risklerin etkisini minimum düzeyde tutabilmek için yeni stratejiler geliştirir. Sigortalama, güvenlik önlemleri, prosedürlerin incelenmesi ve kriz planının değerlendirilmesi bu stratejiler arasında yer alabilir.
Senaryo planlaması, olasılık hesaplamaları, etki analizleri ve risk değerlendirme matrisleri gibi çeşitli risk değerlendirme araçlarından faydalanan risk yönetim uzmanları; organizasyonun risklere karşı uygulanabilir bir plana sahip olması için iyileştirme çalışmaları yapar.
Risk Yönetim Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?
Risk yönetim uzmanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.
- Sigortacılık ve finans alanlarına hakim olmak
- Sayısala yatkın olmak
- Analitik düşünebilmek
- Risk yönetimi üzerine yüksek lisans yapmak
- Planlı ve titiz çalışmak
- Raporlama konusunda başarılı olmak
- Değerlendirme yapabilmek
Risk Yönetim Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Risk yönetim uzmanı olmak için Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri, Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik, Sigortacılık, Bankacılık ve Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi gibi ilgili bölümlerin okunması gerekmektedir. İşletme ya da iktisadi ve idari bilimler fakültesinden mezun olan kişiler de yüksek lisans yaparak risk yönetim uzmanı olarak çalışabilir.
Ayrıca alanında başarılı bir risk yönetim uzmanı olmak isteyen bireyler; Finans Eğitimi, Sigortacılık Eğitimi, Aktüerya Nitelikli Hesaplamalar Bilirkişilik Programı gibi sertifika programlarına katılmalıdır.
Risk Yönetim Uzmanı Maaşları Ne Kadar?
Risk yönetim uzmanının maaşı 32.500 TL ile 67.500 TL aralığındadır.
Risk yönetim uzmanı maaş aralığı, kişinin yetkinliğine ve görev yaptığı kurumun yapısına bağlı olarak değişiklik gösterir. Bir yıl deneyimli risk yönetim uzmanı 32.500 TL, iki yıl deneyimli bir risk yönetim uzmanı 38.500 TL, üç yıl deneyimli bir risk yönetim uzmanı ise 43.000 TL - 67.500 TL aralığında maaş alır.
Risk Yönetim Uzmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?
Özel sektörde risk yönetim uzmanı pozisyonunda 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlayan erkekler, 7000 gün prim ödeme şartını sağladıklarında 60 yaşında emekli olurlar. Bu gruptaki kişiler için sigortalılık süresine bakılmaz. 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla çalışmaya başlayan erkekler için 7200 prim günü sayısını doldurduklarında emeklilik yaşı 60 yaşından başlayıp 65'e kadar devam eder.
Özel sektörde risk yönetim uzmanı pozisyonunda 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlayan kadınlar, 7000 gün prim ödeme şartını sağladıklarında 58 yaşında emekli olurlar. Bu kategorideki kadınlar için sigortalılık süresi önemli değildir. 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla çalışmaya başlayan kadınlar için ise emeklilik yaşı 7200 prim günü sayısını doldurdukları sürece 58’dir.
Kamuda risk yönetim uzmanı pozisyonunda 8 Eylül 1999 itibarıyla çalışmaya başlayan erkekler 25 yıl, kadınlar 20 yıl prim ödediklerinde yaş kriterine bağlı kalmadan istedikleri zaman emekli olurlar. Bu şarta uymayanlar ise gereken prim süresi ve yaşa göre emekli olur.
Kamuda 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla işe başlayanlar ise 9000 prim gününü doldurduklarında erkeklerde 60 yaşında, kadınlarda ise 58 yaşında emekli olmaya hak kazanırlar.
Devlette Risk Yönetim Uzmanı Nasıl Olunur?
Devlette risk yönetim uzmanı olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kasten işlenmiş suçlar nedeniyle ceza almamış olmak gerekmektedir. İlgili bölümlerden mezun olan veya risk yönetimi alanında yüksek lisans yapan bireyler Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girerek geçerli bir puan almalıdır.
Yurt Dışında Risk Yönetim Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında risk yönetim uzmanı olmak için öncelikle yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olunması ve yurt dışında çalışabilmek için ilgili kurumlara başvurarak gereken izinlerin alınması gerekmektedir. Gidilmesi planlanan ülkenin ana dilini iyi seviyede bilmek ise aranan önemli kriterler arasında yer alır.