Restoran Müdürü Nasıl Olunur? Restoran Müdürü Ne İş Yapar?
İçindekiler
Meslek liselerinin turizm alanından mezun olan veya Turizm Otelcilik, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği gibi üniversite bölümlerini bitiren kişiler, restoran müdürü olarak görev yapma şansına sahiptir. Restoran müdürleri; restoranların yönetiminden sorumludur ve servis kalitesi, organizasyon, gıda kontrolü gibi görevlere sahiptir.
Restoran Müdürü Nedir?
Restoran müdürü, bir restoranın günlük işleyişinden ve faaliyetlerinden sorumlu olan kişiye verilen mesleki unvandır. Genellikle restoranın üst düzey yöneticisi olarak görev yaparak işletmenin genel performansını yöneten restoran müdürü; işletmenin mali hedeflerine ulaşabilmesi için personel yönetimi, bütçe planlaması, stok takibi, müşteri ilişkileri ve kalite kontrol gibi çeşitli görevleri yerine getirir.
Restoran müdürü, restoranın başarısı için kritik bir rol oynamaktadır. İyi bir restoran müdürü; müşteri memnuniyetini sağlamak, mali hedeflere ulaşmak ve restoranın itibarını korumak için çalışır. Personel yönetimi becerileri sayesinde çalışanların verimli bir şekilde çalışmasını sağlar ve takım çalışmasını teşvik eder. Ayrıca restoranın işletme maliyetlerini kontrol altında tutmak, stok yönetimi yapmak ve operasyonel verimlilik sağlamak için bütçe planlaması yapar.
Restoran Müdürü Ne İş Yapar?
Restoran müdürü, görevini sürdürmekte olduğu restoranın yönetimini ve faaliyetlerinin denetlenmesini sağlamaktadır.
Restoran müdürü, restoranın günlük işleyişinin sorunsuz bir biçimde yürütülmesini sağlar. Restoran müdürü; yiyecek ve içecek stoklarını kontrol eder, siparişleri denetler, tedarik zincirinin sorunsuz bir biçimde tamamlanmasını sağlar ve restoranın hijyen kurallarına uygun bir biçimde işletildiğinden emin olur.
Restoran müdürleri aynı zamanda personel görevlerini belirleyerek restoranın işleyişinde bir aksaklık yaşanmamasını sağlar. Müşteri memnuniyetini de yüksek tutmak için çaba gösteren restoran müdürü; müşteri önerilerini veya şikayetlerini göz önünde bulundurur, bu doğrultuda geliştirmeler yapar ve müşterilere karşı güler yüzlü davranır.
Restoran Müdürü Olma Şartları Nelerdir?
Restoran müdürü olma şartları aşağıda sıralanmıştır.
- Lisede turizm alanında eğitim almak
- Üniversitede turizm, gıda gibi alanlardan mezun olmak
- İşletmecilik alanında yeterli bilgiye ve tecrübeye sahip olmak
- Organizasyon konusunda başarılı olmak
- Liderlik becerileri taşımak
- Ekip çalışmasına yatkın olmak ve ekip yönetebilmek
- Gıda sektörüne karşı ilgi beslemek
Restoran Müdürü Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Restoran müdürü olmak için üniversitede turizm ya da gıda alanlarında eğitim alınmalıdır. Aynı zamanda lisede turizm alanında eğitim alan kişiler de kendilerini yiyecek ve içecek sektöründe geliştirdikleri takdirde restoran müdürü olarak çalışma şansına sahiptir.
Aynı zamanda Hijyen Eğitimi veya Liderlik Eğitimi gibi çeşitli sertifika programları sayesinde kişi, bu alanlarda mesleki yeterliliği olduğunu kanıtlayabilir.
Restoran Müdürü Maaşları Ne Kadar?
Restoran müdürünün maaşı 14.500 TL ile 34.500 TL aralığındadır.
Restoran müdürü maaş aralığı, gıda sektöründeki tecrübesine, 2 yıllık ya da 4 yıllık eğitim alınmasına ve çalışılan restorana bağlı olarak değişmektedir. Restoran müdürü mesleğinin ilk yıllarında ortalama maaş 14.500 TL civarındayken ilerleyen zamanlarda deneyim arttıkça ortalama maaş 34.500 TL’yi bulmaktadır.
Restoran Müdürü Emeklilik Şartları Nelerdir?
Özel sektörde restoran müdürü olarak çalışan kişiler, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlamaları durumunda sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde emekli olmaya hak kazanırlar. Bu grupta yer alan erkeklerde emeklilik yaşı 60, kadınlarda 58 olarak belirlenmiştir. İşe başlama tarihi 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra olan restoran müdürlerinin ise doldurulması gereken prim günü 7200’dür. Bu grupta yer alan kadınlar yine 58 yaşında emekli olabilirken erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olmaktadır.
Yurt Dışında Restoran Müdürü Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında restoran müdürü olmak için öncelikle yurt dışında da geçerliliği bulunan ve gıda alanıyla ilgili bir diplomaya veya sertifikaya sahip olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili yerlere başvurmalıdır.
Aynı zamanda restoran müdürlerinin diğer personeller ve müşterilerle sürekli iletişim halinde olmasından dolayı yurt dışında görev yapmak isteyen kişilerin iyi seviyede yabancı dil bilmeleri gerekmektedir. Bu alanda sorun yaşayan kişilerin yabancı dil eğitimleri sayesinde kendilerini geliştirmeleri avantajlı bir durum olacaktır.