Portföy Yöneticisi Nasıl Olunur? Portföy Yöneticisi Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Portföy Yöneticisi Nasıl Olunur? Portföy Yöneticisi Ne İş Yapar?


Güncellenme Tarihi08 Temmuz 2024
Yayımlanma Tarihi

Portföy yöneticisi olmak için İktisat, Bankacılık, İşletme veya Sigortacılık gibi üniversite bölümlerinde eğitim görmek gerekmektedir. Portföy yöneticileri; müşterilerinin yatırım hedeflerini göz önünde bulundurarak portföylerini yönetir, gerekli yönlendirmelerde bulunur ve mevcut portföyleri değerlendirir.

Portföy Yöneticisi Nedir?

Portföy yöneticisi, müşterilerinin yatırım ihtiyaçları ve hedefleri doğrultusunda portföylerini yöneten finansal bir profesyoneldir. Portföy yöneticisi, yatırım enstrümanlarına ilişkin uzmanlık bilgilerini kullanarak müşterilerine yatırım danışmanlığı yapar.

Portföy yöneticileri; müşterilerinin risk toleransını, mali hedeflerini, likidite gereksinimlerini ve diğer özel koşullarını dikkate alarak portföyleri için uygun yatırım stratejileri geliştirirler. Bu stratejiler; hisse senetleri, tahviller, emtialar, gayrimenkul, fonlar ve diğer finansal araçlar gibi çeşitli varlık sınıflarını içerebilir.

Portföy Yöneticisi Ne İş Yapar?

Portföy yöneticisi; müşterilerinin yatırım amaçlarına yönelik portföylerini yönetir, çeşitlendirir ve çeşitli yatırım fırsatlarını takip eder.

Portföy yöneticisi; sektör analizi yapar, araştırma sonucunda elde ettiği verileri değerlendirir ve piyasayı takip eder. Aynı zamanda müşterilerinin portföylerindeki varlıkların satılması ve değiştirilmesi ile ilgili en doğru kararı vererek müşterilerini bilgilendirir.

Emeklilik planlaması ve finansal amaçlara ulaşma alanlarında da danışmanlık yapan portföy yöneticisi, portföylerin getirilerini ve risklerini yakından takip eder. Ayrıca yeni stratejiler geliştirir ve bu süreçte finansal kaynakları göz önünde bulundurur.

 

 

Portföy Yöneticisi Olma Şartları Nelerdir?

Portföy yöneticisi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Ekonomi, İşletme, İktisat, Bankacılık ve Sigortacılık gibi bölümlerden mezun olmak
  • BES ve SEGEM Sertifikası almak
  • Analiz ve raporlama yapma da başarılı olmak
  • Stratejik düşünebilmek
  • Analitik düşünebilmek
  • İkna kabiliyeti alanında güçlü olmak
  • Hızlı ve başarılı çözümler üretebilmek

Portföy Yöneticisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Portföy yöneticisi olmak için İşletme, İktisat, Ekonomi, Bankacılık ve Sigortacılık gibi üniversite bölümlerinde eğitim alınması gerekmektedir.

Bu bölümlerden mezun olduktan sonra gerekli eğitimler alınarak SEGEM ve BES Sertifikası alınmalıdır. Aynı zamanda verimlilik ve planlama eğitimlerine katılım sağlanması kişinin iş yaşamında daha başarılı olmasına yardımcı olacaktır.

Portföy Yöneticisi Maaşları Ne Kadar?

Portföy yöneticisinin maaşı 35.000 TL ile 65.500 TL aralığında değişiklik göstermektedir.

Portföy yöneticisi maaş aralığını çalışılan kurum ve kişinin tecrübesi belirler. Portföy yöneticisi bir yıl deneyimli ise ortalama 35.000 TL maaş alır, iki yıl deneyimli portföy yöneticisi 38.000 TL alırken üç yıl ve üzeri deneyimli portföy yöneticisi ise 41.000 TL ile 65.500 TL arasında kazanır.

Portföy Yöneticisi Emeklilik Şartları Nelerdir?

Portföy yöneticisi sadece özel sektörde görev yapma şansına sahip olması nedeniyle emeklilik durumu özel sektöre göre ele alınmaktadır.

8 Eylül 1999’dan sonra göreve başlayan bir portföy yöneticisi, 7000 gün prim ödemelidir. Bu grupta yer alan kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olma hakkı kazanır. 1 Mayıs 2008’den sonra göreve başlayan bir portföy yöneticisi ise 7200 gün prim ödemelidir. Bu grupta yer alan kadınlar 58 yaşında emekli olabilirken erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olabilir.

Yurt Dışında Portföy Yöneticisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında portföy yöneticisi olmak için ilgili üniversite bölümleri arasında yer alan İktisat, İşletme, Ekonomi, Bankacılık ve Sigortacılık gibi bölümlerden mezun olmak ve bu alanlarda yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler uluslararası geçerli BES ve SEGEM Sertifikası alarak yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır.

Aynı zamanda gidilmesi planlanan ülkenin diline hakim olunması gerekmektedir. Yabancı dil konusunda gelişmek isteyen kişiler yabancı dil eğitimlerine katılım sağlayarak gelişimlerini destekleyebilirler.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat