Personel Şefi Nasıl Olunur? Personel Şefi Ne İş Yapar?
İçindekiler
Personel şefi olmak isteyen kişilerin İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü’nden mezun olması veya Sosyoloji, Psikoloji ve İktisat gibi alanlardan mezun olarak yetkinlik kazanmaları gerekmektedir. İnsan kaynakları departmanında görev yapan personel şefi, personel verimliliğini arttıracak çalışmalar yürütür.
Personel Şefi Nedir?
Personel şefi, bir kuruluş veya şirketin insan kaynakları departmanında çalışan ve personel yönetimiyle ilgili sorumluluk sahibi olan kişiye verilen mesleki unvandır. Genellikle insan kaynakları müdürüne veya yöneticisine bağlı olarak çalışan personel şefi; işe yeni başlayan personelin oryantasyonunu sağlar ve şirket politikaları konusunda rehberlik yapar.
Personel şefi aynı zamanda çalışanların iş memnuniyetini artırmak için çeşitli motivasyon ve teşvik programlarının tasarlanmasına da katkıda bulunur. Bu pozisyon; kuruluşun insan kaynakları politikalarını uygulamak, personel verilerini takip etmek ve ilgili yasal gereklilikleri yerine getirmek gibi oldukça önemli roller üstlenir.
Personel Şefi Ne İş Yapar?
Personel şefi, görev yaptığı kurumun insan kaynakları bölümünde çeşitli sorumluluklar üstlenir ve personellerin yönetimi konusunda görev yapar.
Yöneticiler ve çalışanlar arasında sağlıklı bir iletişim sağlanmasında aktif rol oynayan bir personel şefi; iş ilişkileri ile ilgili olan sorunların çözüme ulaştırılması için çaba gösterir. Aynı zamanda işe alım süreciyle de ilgilenerek göreve yeni başlayan personellerin oryantasyonunu sağlar ve personellere bilinmesi gerekenleri aktarır. Başarılı bir personel şefi; çalışanların performanslarını değerlendirir, sorunların çözümünü sağlar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili alınması gereken önlemleri alır.
Personel Şefi Olma Şartları Nelerdir?
Personel şefi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.
- İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü’nden mezun olmak ya da İktisat ve Sosyoloji gibi bölümlerden mezun olarak deneyim kazanmak
- İnsan kaynakları ve personel süreçleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak
- Sorumluluk sahibi olmak
- Disiplinli ve titiz çalışmak
- Personel özlük işlemlerinde başarılı olmak
- Planlı çalışmak
- Gözlem yapmada başarılı olmak
Personel Şefi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Personel şefi olmak için İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü’nden mezun olmak gerekmektedir. Ancak Psikoloji, İktisat veya Sosyoloji gibi lisans programlarından mezun olan ve insan kaynakları alanında yetkinlik kazanan kişiler de personel şefi olabilmektedir. Aynı zamanda personel şefi olmak isteyen kişilerin insan kaynakları alanında deneyim sahibi olması gerekmektedir.
Personel Şefi Maaşları Ne Kadar?
Personel şefinin maaşı 15.500 TL ile 41.600 TL aralığındadır.
Personel şefi maaş aralığını çalışanların çalışılan sektör, kurumun yapısı, iş deneyimi gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bir yıl deneyime sahip bir personel şefi 15.500 TL, iki yıl deneyimli bir personel şefi 19.500 TL, üç yıl ve üzeri deneyime sahip bir personel şefi ise 19.800 TL ile 41.600 TL arasında maaş alır.
Personel Şefi Emeklilik Şartları Nelerdir?
Personel şefi kamu kurumlarında 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlamışsa kadınlar 20 yıl ve erkekler 25 yıl prim ödeyerek emekli olabilir. Emeklilik için yaşa bakılmaz. Personel şefi özel sektörde 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlamışsa sigortalı olma süresinden bağımsız olup 7000 gün prim öder. Kadınlar 58 yaşında ve erkekler ise 60 yaşında emekli olabilir.
Personel şefi devlet kurumlarında 1 Mayıs 2008’den sonra işe başlamışsa 9000 gün prim öder. Erkekler 60 yaşında, kadınlar ise 58 yaşında emeklilik hakkından yararlanabilir. Personel şefi özel sektörde 1 Mayıs 2008’den sonra işe başlamışsa 7200 gün prim öder. Kadınlar 58 yaşında ve erkekler ise 60-65 yaş arasında emekli olur.
Devlette Personel Şefi Nasıl Olunur?
Devlette personel şefi olmak için aranan öncelikler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve yüz kızartıcı suçlar sebebiyle bir sene veya üzeri ceza almamış olmak gerektiğidir. Bu gereklilikleri karşılayan kişiler, İnsan Kaynakları Yönetimi veya ilgili bir bölümden mezun olarak Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girmeli ve geçerli bir puan alarak devlet kurumlarına atanmalıdır.
Yurt Dışında Personel Şefi Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında personel şefi olmak için İnsan Kaynakları Bölümü’nden veya benzer bir lisans programından mezun olunması ve sahip olunan diplomanın yurt dışında da geçerliğinin bulunduğunun belgelendirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda iyi seviyede yabancı dil bilinmesi ve yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurulması gerekmektedir.