Personel Müdürü Nasıl Olunur? Personel Müdürü Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Personel Müdürü Nasıl Olunur? Personel Müdürü Ne İş Yapar?

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü’nden veya Psikoloji, İktisat, Sosyoloji gibi bölümlerden mezun olarak insan kaynakları alanında gelişen kişiler; personel müdürü olarak görev yapabilme şansına sahiptir. Başarılı bir personel müdürü, görev yaptığı şirketin insan kaynakları bölümünü yönetir ve personel verimliliğinin artmasına yönelik çalışmalar yürütür.

Personel Müdürü Nedir?

Personel müdürü, bir organizasyonda insan kaynakları işlevinin yönetiminden sorumlu olan kişiye verilen mesleki unvandır. Bu pozisyonda görev yapan kişiler; personel yönetimiyle ilgili stratejilerin oluşturulmasını, uygulanmasını ve yönetilmesini sağlar.

Personel müdürü, görevini sürdürdüğü işletmenin insan kaynakları işlevinin başarılı bir şekilde çalışmasını ve böylelikle şirketin amaçlarını gerçekleştirmesini destekler. Aynı zamanda çeşitli yönlendirmeler yaparak çalışanların disiplinli bir biçimde çalışmasını sağlar.

Personel Müdürü Ne İş Yapar?

Personel müdürü, işe alım sürecinden çalışanların işe yerleştirilme sürecinde kadar gerçekleşen tüm aşamaları yönetir.

Personel müdürü; iş ilanları oluşturur, mülakatları düzenler, adayları kararlaştırır, iş teklifleri sunar ve işe başlayan yeni çalışanların oryantasyonunu sağlar. Aynı zamanda çalışanların performansını izleyerek değerlendirmelerde bulunur ve gereken iyileştirmelerin sağlanması için stratejiler geliştirir.

Bütçe planını yöneten, yöneticiler ve çalışanlar arasındaki iletişimi sağlayan personel müdürü; çalışanlar arasında sorun yaşanmaması ve daha verimli bir çalışma ortamının sağlanması için de çaba gösterir. Bunlara ek olarak insan kaynakları politikalarının belirlenmesini sağlayarak iş güvenliğinin sağlanması için gereken önlemleri alır.

 

 

Personel Müdürü Olma Şartları Nelerdir?

Personel müdürü olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • İnsan Kaynakları Yönetimi gibi ilgili bir bölümden mezun olmak
  • İnsan kaynakları alanında donanımlı olmak
  • Personel özlük işlem ve süreçlerinde uzman olmak
  • Sorumluluk sahibi olmak
  • Disiplinli ve planlı çalışmak
  • İletişim kurmada başarılı olmak
  • Gözlem ve değerlendirme yapabilmek

Personel Müdürü Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Personel müdürü olmak için lisans programları arasında bulunan İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü’nden mezun olunması gerekmektedir.

Aynı zamanda İktisat, Sosyoloji veya Psikoloji gibi lisans bölümlerinde eğitim alan bireylerde yetkinlik kazanarak personel müdürü olarak görev yapabilir.

Personel Müdürü Maaşları Ne Kadar?

Personel müdürünün maaşı 38.000 TL ile 75.000 TL aralığındadır.

Personel müdürü maaş aralığı çalışanların çalışılan sektör, kurumun yapısı, iş deneyimi gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bir yıl deneyime sahip bir personel müdürü 38.000 TL, iki yıl deneyimli bir personel müdürü 43.000 TL, üç yıl ve üzeri deneyime sahip bir personel müdürü ise 48.000 TL ile 75.000 TL arasında maaş alır.

Personel Müdürü Emeklilik Şartları Nelerdir?

Personel müdürünün emeklilik şartlarını çalıştığı sektör, işe giriş tarihi, cinsiyet ve yaş gibi faktörler etkilemektedir. Personel müdürü kamuda 8 Eylül 1999'dan sonra göreve başlamışsa emeklilik için yaş şartına bakılmaz ve kadınlar 20 yıl, erkekler 25 yıl prim ödeyerek emekli olabilir. Personel müdürü özelde 8 Eylül 1999'dan sonra göreve başlaması durumunda sigortalı olma süresinden muaf tutulur ve 7000 gün prim öder. Kadınlar 58 yaşında, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilir.

Personel müdürü kamuda 1 Mayıs 2008’den sonra göreve başlamışsa 9000 gün prim öder. Erkekler 60 yaşında, kadınlar ise 58 yaşında emeklilik hakkından yararlanabilir. Personel müdürü özelde 1 Mayıs 2008’den sonra göreve başlamışsa 7200 gün prim öder. Kadınlar 58 yaşında ve erkekler ise 60-65 yaş arasında emekli olur.

Devlette Personel Müdürü Nasıl Olunur?

Devlette personel müdürü olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kasten işlenen suçlar sebebiyle bir sene veya üzeri ceza almamış olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan ve İnsan Kaynakları Yönetimi, Psikoloji, Sosyoloji ya da İktisat gibi lisans bölümlerinden mezun olan kişiler Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girerek başarılı bir puan almalıdır.

Yurt Dışında Personel Müdürü Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında personel müdürü olmak için İnsan Kaynakları Yönetimi gibi ilgili bölümlerden mezun olarak yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diploma almak gerekmektedir. Aynı zamanda insan kaynakları alanında tecrübeli olunmalı ve ileri seviyede yabancı dil bilinmelidir. Bu gereklilikleri yerine getiren bireyler, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat