Pazarlama Danışmanı Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Pazarlama Danışmanı Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Pazarlama danışmanı olmak isteyen kişilerin Pazarlama Bölümü’nden mezun olmaları ya da pazarlama alanında yetkinlik ve deneyim kazanmaları gerekmektedir. Pazarlama danışmanları; görevini sürdürdüğü kurumun pazarlama stratejilerinin uygulanma sürecinde görev alır ve bu sürecin başarıyla tamamlanmasını sağlar.

Pazarlama Danışmanı Nedir?

Pazarlama danışmanı, bir şirkete veya müşteriye pazarlama stratejileri ve planlar konusunda uzmanlık sağlayan kişiye verilen mesleki unvandır. Pazarlama danışmanları; pazarlama hedeflerine ulaşmak, marka bilinirliğini arttırmak, ürün veya hizmetlerin satışını teşvik etmek ve müşteri tabanını genişletmek için stratejik danışmanlık sunmak gibi görevler üstlenmektedir.

Pazarlama danışmanları; dijital pazarlama, marka yönetimi, pazar segmentasyonu, reklam stratejileri, sosyal medya pazarlaması ve pazar araştırması gibi alanlarda uzmanlık kazanmışlardır. Müşterinin ihtiyaçlarına ve hedeflerine uygun özelleştirilmiş pazarlama stratejileri geliştirerek bu stratejilerin etkisini ölçerler. Pazarlama danışmanının amacı müşteriye en iyi pazarlama yaklaşımlarını önererek başarılı bir şekilde pazarlama hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmaktır.

Pazarlama Danışmanı Ne İş Yapar?

Pazarlama danışmanı, görevini sürdürdüğü şirkette pazarlama stratejileri alanında uzmanlık sağlamaktadır.

Pazarlama danışmanının asıl amacı müşterilerin ürünlere veya hizmetlere yönelik taleplerini arttırarak satışların yükselmesini sağlamaktır. Pazarlama danışmanları; hedef kitleyi belirler, pazarlama planları oluşturur, pazarlama kanallarına karar verir ve tüm bunların sonucunda en uygun pazarlama stratejisini geliştirir.

Aynı zamanda müşterilerden gelen geri bildirimleri değerlendirerek kampanyaların ne boyutta etki yarattığını ölçen pazarlama danışmanı, bu geri bildirimler sayesinde pazarlamaya ayrılan bütçenin en verimli biçimde kullanılmasını sağlayarak şirketin hedeflerini gerçekleştirir.

 

 

Pazarlama Danışmanı Olma Şartları Nelerdir?

Pazarlama danışmanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Pazarlama Bölümü’nden mezun olmak veya pazarlama alanında uzmanlık kazanmak
  • Pazarlama yöntemlerine hakim olmak
  • Planlı ve titiz çalışmak
  • İş disiplinine sahip olmak
  • Sorumluluk sahibi olmak
  • Etkili iletişim kurabilmek

Pazarlama Danışmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Alanında başarılı bir pazarlama danışmanı olmak için üniversite programları arasında yer alan Pazarlama veya İşletme Bölümü okunmalıdır. Ancak çalışılması planlanan sektöre göre farklı bölümlerden mezun olan kişiler de pazarlama danışmanı olarak çalışabilir.

Pazarlama danışmanı olarak görev yapmak ve bu alanda başarılı olmak isteyen kişilerin Satış Uzmanlığı Eğitimi, Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Okulu gibi sertifika programlarına katılmaları doğru bir tercih olacaktır.

Pazarlama Danışmanı Maaşları Ne Kadar?

Pazarlama danışmanının maaşı 15.500 TL ile 22.000 TL aralığındadır.

Pazarlama danışmanı maaş aralığı, kişinin çalıştığı kurumun yapısına ve deneyimine bağlı olarak farklılık gösterir. Bir yıl deneyimli pazarlama danışmanı 15.500 TL ile 17.000 TL arasında kazanırken iki yıl ve üzeri deneyime sahip pazarlama danışmanı 17.500 TL ile 22.000 TL arasında maaş alır.

Pazarlama Danışmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999'dan sonra özel sektörde pazarlama danışmanı olarak göreve başlayan kişilerin 7000 gün prim ödemeleri gerekmektedir. Bu kişiler için sigortalılık süresi önemli değildir. Bu grupta yer alan erkekler 60, kadınlar 58 yaşında emekli olma hakkı kazanır.

1 Mayıs 2008 itibarıyla özel sektörde pazarlama danışmana olarak göreve başlayan kişilerin 7200 prim günü sayısını doldurmalıdır. Bu grupta yer alan kişiler için de sigortalılık süresi önemli değildir ve kadınların emeklilik yaşı 58 iken erkeklerin emeklilik yaşı 60 yaşından başlayıp 65'e kadar devam eder.

Yurt Dışında Pazarlama Danışmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında pazarlama danışmanı olmak için aranan önceliklerden biri pazarlama alanında yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya veya sertifikaya sahip olmaktır. Bu kişiler daha sonra yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır.

Aynı zamanda gidilmesi planlanan ülkenin ana diline hakim olunması gerekmektedir. Bu alanda sorun yaşayan pazarlama danışmanlarının, yabancı dil eğitimlerine katılım sağlaması ve gelişimlerini desteklemeleri doğru bir tercih olacaktır.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat