Özel Şoför Nasıl Olunur? Özel Şoför Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Özel Şoför Nasıl Olunur? Özel Şoför Ne İş Yapar?

Özel şoför olmak için en az ilkokul mezunu olunmasu ve kullanılacak araç sınıfına uygun bir ehliyet alınması gerekir. Karayolu taşıtları için B, C ya da CE ehliyetleri alınırken özel şoförler genellikle B sınıfı ehliyete sahip olur. Şahıslara özel olan araçları kullanan ve bu kişilerin taşımacılığını yapan özel şoförler hem taşımacılığını yaptığı kişilerin hem de kendi güvenliğini sağlayabilmek için oldukça dikkatli olmalı ve işini titizlikle sürdürmelidir.

Özel Şoför Nedir?

Özel şoför, genellikle bireysel müşterilere ya da özel şirketlere bağlı olarak çalışan ve kişisel sürüş hizmeti sunan profesyonel sürücüye verilen mesleki ünvandır. Bu kişiler, işverenlerini veya müşterilerini belirli bir yerden alıp istedikleri noktalara ulaştırmakla sorumludur. Özel şoförler genellikle üst düzey yöneticiler, zengin iş insanları, ünlüler ve aileleri gibi yüksek sosyal statüye sahip olan kişilere hizmet verirler.

Özel şoförlerin görevleri arasında güvenli ve konforlu bir sürüş deneyimi sağlamak, trafik kurallarına uymak, aracın bakımını düzenli olarak yapmak ve gerektiğinde işverenin özel programına uyum sağlamak gibi önemli sorumluluklar bulunur. Ayrıca güvenlik ve gizlilik konularına özen göstermek de bu meslekte önemli bir unsur olarak kabul edilir. Özel şoförler, işverenlerine veya müşterilerine zaman tasarrufu ve stresi azaltma gibi avantajlar sunarak onların günlük yaşantılarını kolaylaştıran önemli bir destek sağlarlar.

Özel Şoför Ne İş Yapar?

Özel şoför, birlikte çalıştığı müşterilerinin veya işverenlerinin özel sürüş ihtiyaçlarını karşılamakla sorumludur.

Özel şoför; yöneticiler, zengin iş insanları ya da aileler gibi yüksek statüye sahip kişilere hizmet verir ve bu süreçte müşteri memnuniyeti ile gizlilik gibi unsurlara dikkat eder. Özel şoförler; işverenlerinin istedikleri saatte ve konumda hazır olarak onların ulaşım ihtiyacını karşılamalıdır. Bu süreçte oldukça dikkatli olarak hem kendi güvenliğini hem de taşımacılığını gerçekleştirdiği kişinin güvenliğini sağlamalıdır. Aynı zamanda trafik kurallarına uygun olarak sürüş yapan ve müşterilerine en rahat sürüş deneyimini sağlayan özel şoförler, esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilmelidir.

 

 

Özel Şoför Olma Şartları Nelerdir?

Özel şoför olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Kullanılacak araç sınıfına uygun ehliyet almak
  • 18 yaş veya üzerinde olmak
  • En az ilkokul mezunu olmak
  • Araç kullanma alanında becerili olmak
  • Mesleki yeterlilik belgelerine sahip olmak
  • Sorumluluk bilinci taşımak
  • Araç kullanımını engelleyecek fiziksel bir engele sahip olmamak
  • İleri derecede göz hastalıklarına sahip olmamak
  • Dikkatli olmak
  • Esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilmek

Özel Şoför Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Özel şoför olmak için öncelikle en az ilkokul mezunu olunması gerekmektedir. Bu kişiler, kullanılacak araç sınıfına uygun bir ehliyet almak için ilgili kurs programlarına katılım sağlamalı ve kursu başarıyla tamamlayarak ehliyet almaya hak kazanmalıdır.

Aynı zamanda Etkili İletişim Teknikleri Eğitimi gibi sertifika programları, kişinin iletişim becerilerini kuvvetlendirmesine yardımcı olarak iş yaşamına daha kolay adapte olmasını sağlayacaktır.

Özel Şoför Maaşları Ne Kadar?

Özel şoför maaşı 16.500 TL ile 24.500 TL aralığındadır.

Özel şoför maaş aralığı, çalışanın deneyimine ve kimi taşıdığına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bir yıl deneyime sahip bir özel şoför 16.500 TL ile 17.500 TL arasında kazanırken üç yıl ve üzeri deneyime sahip özel şoförler 18.000 TL ile 24.500 TL arasında kazanır.

Özel Şoför Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999'dan sonra özel şoför olarak işe başlayan erkekler, 7000 gün prim ödedikleri takdirde 60 yaşında emekli olma hakkı kazanır. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan erkekler ise 7200 prim günü sayısını doldurmalıdır. 8 Eylül 1999'dan sonra işe özel şoför olarak işe başlayan kadınlar, 7000 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olma hakkı kazanırken 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise 7200 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olur.

Yurt Dışında Özel Şoför Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında özel şoför olabilmek için öncelikle yurt dışında çalışma izni alınmalı ve çalışılması planlanan ülkenin ilgili ehliyet sınavında başarılı olunmalıdır. Bu gereklilikleri karşılayan ve gidilecek ülkenin trafik kurallarına iyi derecede hakim olan özel şoförlerin, yabancı dil alanında da yeterliliklerini kanıtlamaları gerekir. Bu alanda problem yaşayan kişiler, yabancı dil eğitimlerine katılım sağlayarak sertifika sahibi olabilir ve yetkinliklerini belgelendirebilir.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat