Otobüs Şoförü Nasıl Olunur? Otobüs Şoförü Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Otobüs Şoförü Nasıl Olunur? Otobüs Şoförü Ne İş Yapar?

Otobüs şoförü, çoğunlukla yolcu taşımacılığı amacıyla kullanılan otobüs gibi araçları kullanmakla görevli çalışandır. Otobüs şoförü, belirlenen istikamette ve sürede yolcu taşımacılığı yaparak yolcuların güvenle seyahat etmesini sağlar. Otobüs şoförü olabilmek için CE sınıfı ehliyet olmak zorunludur.

Otobüs Şoförü Nedir?

Otobüs şoförü, yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin direksiyonunda olan ve yolcuları güvenli bir şekilde hedef noktalara ulaştıran kişidir. Otobüs şoförleri; toplu taşıma şirketleri, tur şirketleri, okul servisleri veya özel şirketler için çalışabilirler. Görevleri belirlenen güzergâhı takip etmek, trafik kurallarına uymak ve yolcuların güvenliğini sağlamaktır.

Otobüs şoförlüğü, sorumluluk gerektiren bir meslektir çünkü birçok insanın güvenliği ve taşınmasıyla doğrudan ilgilidir. Yolcuların güvenli bir şekilde varış noktalarına ulaşması için titizlikle çalışan otobüs şoförleri, toplumun günlük yaşamında önemli bir rol oynarlar ve toplu taşımanın sorunsuz işlemesine katkıda bulunurlar.

Otobüs Şoförü Ne İş Yapar?

Otobüs şoförü, toplu taşıma araçları arasında yer alan otobüsleri kullanarak yolcuları güvenle taşımaktadır.

Otobüs şoförü; yolcuları belirlenen güzergâh boyunca taşır ve bu süreçte trafik kurallarına uyar, hız sınırlamalarına dikkat eder. Emniyetli bir sürüş sağlanması için yolcuların gereken kurallara uyduğuna emin olur ve kullandığı otobüsün günlük, haftalık ve yıllık bakımlarını aksatmadan yapar.

Aynı zamanda yolcuların biletlerini kontrol eden ve yolda karşılaşılan problemler sebebiyle yaşanabilecek gelişmeler hakkında yolcuları bilgilendiren otobüs şoförleri; gelişmiş sürüş becerisine ek olarak sabırlı ve dikkatli olmalıdır. Acil durumlar karşısında da sakin kalmalılar ve yolculara yardımcı olmalıdırlar.

 

 

Otobüs Şoförü Olma Şartları Nelerdir?

Otobüs şoförü olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • D sınıfı ehliyet almak
  • 24 yaşını doldurmuş olmak
  • En az ortaokul diplomasına sahip olmak
  • Araç kullanmayı iyi derecede bilmek
  • Psikoteknik belgesi almak
  • Dikkatli olmak
  • Uzun yolculuklara dayanabilmek
  • Sorumluluk sahibi olmak

Otobüs Şoförü Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Otobüs şoförü olmak için en az ortaokul mezunu olmak ve D sınıfı ehliyet almak gerekmektedir. D sınıfı ehliyet almak için öncelikle B sınıfı, daha sonra ise C sınıfı ehliyet kursuna gidilmeli ve kursu başarıyla tamamlayarak ehliyet alınmalıdır.

Otobüs Şoförü Maaşları Ne Kadar?

Otobüs şoförünün maaşı 18.500 TL ile 33.500 TL aralığındadır.

Otobüs şoförü maaş aralığı, çalışanın tecrübesine ve çalışılan kurumun yapısına göre değişiklik gösterir. Bir yıl deneyimli bir otobüs şoförü 18.500 TL, iki yıl deneyimli bir otobüs şoförü 22.000 TL, üç yıl ve üzeri deneyime sahip otobüs şoförleri ise 22.500 TL ile 33.500 TL kazanmaktadırlar.

Otobüs Şoförü Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel sektörde 8 Eylül 1999'dan sonra otobüs şoförü olarak çalışmaya başlayan kişiler sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödemelidir. Bu grupta yer alan erkekler 60 yaşında, kadınlar 58 yaşında emekli olabilir. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kişiler sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7200 gün prim ödeyerek emekli olabilir. Bu grupta yer alan erkekler 60, kadınlar ise 58 yaşında emekliliğe ayrılabilir.

Yurt Dışında Otobüs Şoförü Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında otobüs şoförü olmak için öncelikle gidilmesi planlanan ülkenin trafik kurallarını iyi derecede bilmek ve o ülkede de geçerli bir ehliyete sahip olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır. Aynı zamanda gidilmesi planlanan ülkenin ana dili bilinmeli ve ihtiyaç durumunda yabancı dil eğitimlerine katılım sağlanmalıdır.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat