Operasyon Sorumlusu Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Operasyon Sorumlusu Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?


Güncellenme Tarihi09 Temmuz 2024
Yayımlanma Tarihi

Pazarlama, İşletme veya Ekonomi gibi lisans bölümlerinden mezun olan kişiler operasyon sorumlusu olarak görev yapma şansına sahiptir. Operasyon sorumlusu; satın alma, pazarlama ya da lojistik gibi çeşitli alanlarda çalışabilir. Bu sebeple görev tanımı değişiklik gösterir. Ancak genel olarak başarılı bir operasyon sorumlusu; iş süreçlerinin kontrolünden, iş süreçlerinde gerçekleştirilen yazışmalardan, stokların ve üretim süreçlerinin denetlenmesinden sorumludur.

Operasyon Sorumlusu Nedir?

Operasyon sorumlusu, görev yaptığı organizasyonun veya şirketin operasyonel faaliyetlerinden sorumlu olan kişiye verilen mesleki unvandır. Bu kişiler; iş süreçlerinin etkin bir şekilde planlanması, uygulanması ve denetlenmesini sağlamaktadır. Operasyon sorumlusu; şirkette veya organizasyonda koordinasyon sağlar, kaynakları yönetir, süreçleri optimize eder ve şirket hedeflerine ulaşılmasını destekler.

Operasyon sorumlusu; operasyonel maliyetleri minimize etmek, verimliliği artırmak ve kalite standartlarını sağlamak için stratejiler geliştirir ve uygular. Aynı zamanda tedarik zinciri yönetimi, stok yönetimi, üretim süreçleri, müşteri ilişkileri ve lojistik gibi alanlarda da çalışır. Operasyon sorumlusu; organizasyonun işlerinin düzgün bir şekilde yürütülmesini sağlayarak verimlilik, kalite ve müşteri memnuniyeti gibi önemli hedeflere ulaşmayı amaçlar.

Operasyon Sorumlusu Ne İş Yapar?

Operasyon sorumlusu, görevini sürdürdüğü şirketin operasyonel faaliyetlerinin denetlenme ve yönetim alanlarında görev yapmaktadır.

Operasyon sorumlusu; işletmenin günlük faaliyetlerinin planlanmasını sağlar, bu faaliyetlerin koordinasyonlu bir şekilde gerçekleştirilmesi için gereken yönlendirmeleri yapar ve tüm süreçleri denetler. Ayrıca şirkette yer alan tüm departmanlar ile iletişim halinde olur ve departmanlar arası iletişimin verimli bir şekilde gerçekleştirilebilmesini sağlar.

İş süreçlerinin planlı bir şekilde yürütülmesi konusunda oldukça önemli bir role sahip olan operasyon sorumlusu, iş süreçlerinin organizasyonunu sağlayarak verimliliğin arttırılması için çalışır. Aynı zamanda kalite standartlarını takip ederek stok durumunu denetler ve ihtiyaç halinde operasyonel stratejiler geliştirerek bu stratejileri uygular.

 

 

Operasyon Sorumlusu Olma Şartları Nelerdir?

Operasyon sorumlusu olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Çalışılan sektöre göre ilgili bölümlerden mezun olmak
  • Temel bilgisayar programlarını kullanmayı bilmek
  • Etkili iletişim kurabilmek
  • Ekipler arası koordinasyonu sağlayabilmek
  • İş disiplinine sahip olmak
  • Sorumlu ve dikkatli çalışmak

Operasyon Sorumlusu Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Operasyon sorumlusu olmak için Lojistik, İşletme, Pazarlama veya Ekonomi gibi çeşitli lisans programlarından mezun olmak gerekmektedir. Operasyon sorumlusu olarak görev yapmak isteyen kişilerin iş başvurularında avantaj elde etmek için sertifika programlarına katılması, staj yapması ve dil öğrenmeleri doğru tercihler olacaktır.

Aynı zamanda Zaman Yönetimi ve Kriz Yönetimi Eğitimi gibi çeşitli eğitim programlarına katılım sağlanarak sertifika alınması kişinin mesleki yeterliliğinin bulunduğunu kanıtlamasına yardımcı olacaktır.

Operasyon Sorumlusu Maaşları Ne Kadar?

Operasyon sorumlusunun maaşı 20.500 TL ile 38.500 TL aralığındadır.

Operasyon sorumlusu maaş aralığının belirlenmesinde çalışılan firma ve mesleki tecrübe etkili olmaktadır. Operasyon sorumlusu mesleğe yeni başladığında ortalama 20.500 TL maaş alır, iki yıl tecrübeli bir operasyon sorumlusu yaklaşık 22.500 TL, üç yıl ve üzeri tecrübeli bir operasyon sorumlusu ise 24.500 TL-38.500 TL arasında maaş alır.

Operasyon Sorumlusu Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999'dan sonra işe başlayan operasyon sorumluları, 7000 gün prim ödeme şartını sağlamalıdır. Bu grupta yer alan erkekler 60, kadınlar 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır. Aynı zamanda bu gruptaki bireylerin emeklilik şartları arasında sigortalılık süresi ise bulunmaz. 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla çalışmaya başlayan bir operasyon sorumlusu ise 7200 prim gününü doldurduğunda emekli olabilir. Bu sınıftaki erkeklerin emeklilik yaşı 60 yaşından başlayıp 65'e kadar devam etmektedir, kadınlar ise 58 yaşında emekli olabilir.

Yurt Dışında Operasyon Sorumlusu Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında operasyon sorumlusu olmak için öncelikle çalışılan alanla ilgili bir üniversite bölümü bitirmek ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir.

Bu şartları karşılayan kişiler, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır. Aynı zamanda ileri seviyede yabancı dil bilinmesi de yurt dışında operasyon sorumlusu olarak görev yapmak isteyen kişiler için aranan şartlar arasında yer almaktadır.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat