Ön Muhasebe Elemanı Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
İçindekiler
Üniversitede ön lisans ya da lisans bölümlerinde muhasebe eğitimi alan kişiler ön muhasebe elemanı olarak çalışmaya hak kazanır. Ancak ticaret meslek liselerinden mezun olan kişiler de deneyim kazandıktan sonra bu mesleği icra edebilir. Ön muhasebe elemanı; çalıştığı iş yerinin finansal faaliyetlerine ilişkin kayıtların tutulması, vergi ödemelerinin takip edilmesi ve muhasebe programları aracılığıyla veri girişlerinin tamamlanması gibi sorumluluklara sahiptir.
Ön Muhasebe Elemanı Nedir?
Ön muhasebe elemanı, bir şirket veya organizasyonun mali işlerinin düzenlenmesi ve temel muhasebe faaliyetlerinin yürütülmesinden sorumlu olan kişiye verilen mesleki ünvandır. Genellikle muhasebe departmanında veya finansal birimde görev yapan ön muhasebe elemanları; faturalama işlemleri, giderlerin kaydedilmesi, banka hareketlerinin takibi, borç-alacak işlemlerinin düzenlenmesi, vergi belgelerinin hazırlanması gibi süreçlerin tamamlanmasını sağlar.
Ön muhasebe elemanı; muhasebe yazılımlarını kullanarak işlem verilerini girer, faturaları düzenler, banka hesaplarını izler ve muhasebe kayıtlarını tutar. Aynı zamanda yasal belgelerin hazırlanmasında da yardımcı olur şirketin finansal departmanın etkili ve düzenli çalışmasını sağlayarak şirketin mali işlerinin düzenini korur.
Ön Muhasebe Elemanı Ne İş Yapar?
Ön muhasebe elemanı, bir organizasyonun mali işlerinin düzenlenmesi ve temel muhasebe faaliyetlerinin yürütülmesinden sorumludur.
Ön muhasebe elemanları, görevini sürdürdüğü şirketin finansal sağlığının korunabilmesi için çeşitli çalışmalar yürütürler. Finansal işlemleri sistematik bir biçimde kaydetmek, faturaların takibini sağlamak, hesap kodlarının doğru kullanılmasına yardımcı olmak ve ödeme süreçlerini koordine etmek gibi süreçler ön muhasebe elemanının sorumlulukları arasında yer almaktadır.
Aynı zamanda görev yaptığı işletmenin vergi yükümlülüklerini yerine getirme süreçlerinde de aktif rol oynayan bu profesyoneller; vergi beyannamelerini hazırlar, gerekli belgeleri düzenler ve tüm işlemlerin vergi mevzuatına uygunluğunu sağlar. Ön muhasebe elemanının görevlerini başarıyla yerine getirmesi organizasyonun finansal sağlığını korumak ve finansal verilerin düzenli bir şekilde takip edilmesini sağlamak adına büyük önem taşır.
Ön Muhasebe Elemanı Olma Şartları Nelerdir?
Ön muhasebe elemanı olma şartları aşağıda listelenmiştir.
- Muhasebe alanında eğitim almak
- Muhasebe programlarına hakim olmak
- Disiplinli ve dikkatli çalışmak
- Temel bilgisayar kullanımına hakim olmak
- Sayısal alana yatkın olmak
- Matematiksel işlemleri çözebilmek
- İş takibi yapabilmek
Ön Muhasebe Elemanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Ön muhasebe elemanı olmak için üniversitede ön lisans bölümlerinden olan Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü ya da lisans bölümlerinden olan Muhasebe ve Denetim, Muhasebe ve Finans Yönetimi Bölümü okumak gerekmektedir. Ancak ticaret meslek liselerinden mezun olan kişiler de kendilerini geliştirerek deneyim kazanmaları durumunda bu mesleği icra edebilir.
Aynı zamanda katılım sağlanan Bilgisayarlı Muhasebe Kursu veya Temel Muhasebe Eğitimi gibi sertifika programları sayesinde kişi öz geçmişini güçlendirerek iş başvurularında ön plana çıkma şansı kazanabilir.
Ön Muhasebe Elemanı Maaşları Ne Kadar?
Ön muhasebe elemanının maaşı 16.500 TL ile 26.000 TL aralığındadır.
Ön muhasebe elemanı maaş aralığını kişinin kıdemi, alanında elde ettiği yeterlilik ve çalıştığı iş yeri belirler. Ön muhasebeci mesleğe yeni başladığında 16.500 TL maaş alırken zamanla maaşı 26.000 TL’yi bulur.
Ön Muhasebe Elemanı Emeklilik Şartları Nelerdir?
Ön muhasebe elemanı 8 Eylül 1999'dan sonra özel sektörde işe başlaması durumunda 7000 gün prim ödeyip yaş şartını sağladığı zaman emekli olabilir. Bu kişiler, sigortalılık süresi koşulundan muaftır ve emeklilik yaşı ise cinsiyete göre değişir. Bu kategorideki erkekler 60 yaşında, kadınlar ise 58 yaşına geldiğinde emekli olabilir. Ön muhasebeci 1 Mayıs 2008 itibarıyla özel sektörde işe başladığı takdirde 7200 gün prim ödeyip yaş şartını sağladığı zaman emekli olabilir. Bu gruptaki kişiler de cinsiyete göre değişen yaş kriterine tabi tutulur. Bu kategorideki erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olabilirken kadınlar ise 58 yaşındayken emekli olabilir.
Ön muhasebeci 8 Eylül 1999'dan sonra kamuda işe başladığı takdirde cinsiyete göre değişmekte olan prim süresini ödemek zorundadır. Yaştan muaf olan bu gruptaki kadınlar emeklilik için 20 yıl ve erkekler ise 25 yıl prim ödemelidir. Ön muhasebe elemanı 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla kamuda işe başladığı takdirde 9000 gün prim ödedikten sonra emekli olabilir. Bu kişiler diğerlerinden farklı olarak yaş kriterini de sağlamak zorundadır. Bu grupta yer alan erkek çalışanlar 60 ve kadınlar ise 58 yaşına geldiği zaman emekli olabilir.
Devlette Ön Muhasebe Elemanı Nasıl Olunur?
Devlette ön muhasebe elemanı olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve yüz kızartıcı suçlar sebebiyle ceza almamış olmak gerekmektedir. Bu gereklilikleri karşılayan ve muhasebe üzerine eğitim alan kişiler, Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girerek geçerli bir puan almalıdır. Ancak bazı durumlarda KPSS şartı olmadan da alım yapılmaktadır. Bu durumda ön muhasebe uzmanının yeterli bilgiye ve deneyime sahip olduğunu kanıtlaması avantajlı bir durum olacaktır.
Yurt Dışında Ön Muhasebe Elemanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında ön muhasebe elemanı olmak için muhasebe üzerine eğitim almak ve bu alanda yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Daha sonra ise yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurulmalı ve bu süreçte muhasebe alanında yetkinlik sahibi olduğunu belgelendirmelidir.
Aynı zamanda yurt dışında görev yapmak isteyen bir ön muhasebe elemanın iyi seviyede yabancı dil bilmesi ve temel bilgisayar kullanımına hakim olması gerekmektedir. Bu alanlarda sorun yaşayan kişilerin yabancı dil eğitimlerine ve Temel Bilgisayar Kullanımı Eğitimi gibi sertifika programlarına katılması avantajlı bir durum olacaktır.