Noter Nasıl Olunur? Noter Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Noter Nasıl Olunur? Noter Ne İş Yapar?

Hukuk Bölümü’nden mezun olarak gereken şartları sağlayan kişiler, noterlik belgesi alıp zorunlu stajı tamamlayarak noter olarak görev yapabilir. Hukuki anlaşmazlıkların önlenmesinde oldukça önemli bir yeri olan noter; evrakların geçerliliğinin kanıtlanması, bu evrakların saklanması ve imzaların geçerliliğinin kontrol edilmesi konularında sorumluluk sahibidir.

Noter Nedir?

Noter; hukuki belgelerin doğruluğunu, sahipliğini ve gerçekliğini tespit etmekle görevli olan resmi bir makamdır. Noterler, bir ülkenin yasalarına uygun olarak atanmış yetkililerdir ve kamu hizmeti verirler. Noterlik işlemleri, toplumun güven ve adalet duygusunu pekiştirmek için önemli bir role sahiptir.

Noterler; tarafsız ve bağımsız bir şekilde çalışırlar, yasaların gerekliliklerine ve etik kurallara uyarlarlar. Aynı zamanda belgelerin doğru bir şekilde hazırlanması ve saklanması konusunda büyük bir sorumluluk taşırlar. Bu nedenle noterin temel görevleri hukuki işlemlerin güvenilirliğini ve geçerliliğini sağlayarak toplumun hukuk düzenine olan güvenini arttırmaktır.

Noter Ne İş Yapar?

Noter; resmi belgelerin hukuki geçerliliğini sağlama ve taraflar arasında gerçekleşen işlemleri kaydetmekle görevlidir.

Noterler; gayrimenkul devirleri, miras işlemleri, onaylanması gereken evraklar ve satış sözleşmeleri gibi pek çok işlemi gerçekleştirir. Noter; gereken durumlarda tanıklık sağlar, imzaların gerçekliğini kontrol eder, belgelerin geçerliliğini denetler ve bu belgeleri kayıt altına alarak düzenler. Aynı zamanda tarafların haklarını korur ve hukuki işlemlerin düzgün bir biçimde yürütülmesi için yasalara uyar.

 

 

Noter Olma Şartları Nelerdir?

Noter olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Hukuk Bölümü’nden mezun olmak
  • Avukatlık stajını yapmış olmak
  • Avukatlık belgesi almak
  • Kamu haklarından mahrum olmamak
  • 23-50 yaş aralığında olmak
  • Mevzuatı bilmek
  • Dört yıl boyunca akademisyen, avukat, hakim veya savcı olarak görev yapmak
  • Noter belgesine sahip olmak
  • Disiplinli ve titiz çalışmak
  • Sorumluluk sahibi olmak

Noter Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Noter olmak için üniversitelerin Hukuk Bölümü’nde eğitim alınmalıdır. Daha sonra ise avukatlık stajını tamamlamak, noter belgesi almak ve noter stajı yapmak gereklidir. Noter olabilmek için tüm bu aşamalardan sonra en az dört sene boyunca akademisyen, hakim, savcı ya da avukat olarak görev yapılması gereklidir.

Noter Maaşları Ne Kadar?

Noterin maaşı 65.000 TL ile 102.900 TL aralığındadır.

Noter maaş aralığını belirleyen faktörler arasında kişinin deneyimi, yaptıkları iş sayısı gibi faktörler yer almaktadır. Noter mesleğin başlangıcında ortalama 65.000 TL maaş alır fakat iki yıl deneyimli bir noter yaklaşık 70.000 TL, üç yıl ve üzeri deneyimli bir noter ise ortalama 75.000 TL-102.900 TL aralığında maaş alır.

Noter Emeklilik Şartları Nelerdir?

Noterin emeklilik şartları özel sektör üzerinden ele alınır.

8 Eylül 1999'dan sonra işe başlayan kadın noterler emekli olmak için 7000 gün prim öder ve 58 yaşında emekli olma hakkı kazanır. Erkek noterler ise 7000 gün prim ödedikten sonra 60 yaşında emekli olabilir. Bu gruptaki çalışanların sigortalılık süresine bakılmaz.

İşe girişi 1 Mayıs 2008’den sonra olan noterler ise emekli olmak için 7200 gün prim öder. Bu gruptaki kadın noterler 58 yaşında, erkek noterler ise 60-65 yaş aralığında emekli olmaktadır.

Yurt Dışında Noter Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında noter olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Hukuk Bölümü’nden mezun olmak gerekmektedir. Uluslararası geçerliliği bulunan Hukuk diplomasına sahip olan ve bu gereklilikleri sağlayan 23-50 yaş aralığındaki bireyler, yurt dışında çalışma izni almalıdır. Aynı zamanda ileri seviyede yabancı dil bilmeli ve mesleki yeterliliğe sahip olmalıdırlar.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat