Müşteri Temsilcisi Nasıl Olunur? Müşteri Temsilcisi Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Müşteri Temsilcisi Nasıl Olunur? Müşteri Temsilcisi Ne İş Yapar?


Güncellenme Tarihi11 Temmuz 2023
Yayımlanma Tarihi

Müşteri temsilcisi olarak çalışmak için zorunlu tutulan bir eğitim bulunmamaktadır. Müşteri temsilcisi; müşterilerin şikayetlerini dinler, bu şikayetlerin çözüme ulaştırılmasını sağlar ve satış alanında çalışması durumunda satış hedeflerini gerçekleştirmeye çalışır. Aynı zamanda müşterilerle kurduğu iletişimi kayıt altına alarak sürecin daha sağlıklı yürütülmesini sağlar.

Müşteri Temsilcisi Nedir?

Müşteri temsilcisi, bir şirket veya kuruluşun müşteri ilişkilerini yöneten ve müşteri memnuniyetini sağlamak için hizmet sunan kişiye verilen mesleki unvandır. Müşteri temsilcileri, çeşitli iletişim kanalları aracılığıyla müşterilerle etkileşime girer ve bilgi sağlar ya da hizmet taleplerini yerine getirir.

Müşteri temsilcileri genellikle telefon, sosyal medya ve canlı sohbet gibi kanalları kullanarak müşterilerin sorularını yanıtlar, şikayetlerini dinler ve onlara yardımcı olur. Aynı zamanda ürün veya hizmetlerle ilgili bilgilendirme yapabilir, siparişleri işleyebilir, teknik destek sağlayabilir veya satış sonrası hizmetler sunabilir.

Müşteri Temsilcisi Ne İş Yapar?

Müşteri temsilcisi, bir şirkette müşteri ilişkilerini yönetme ve müşteri memnuniyetini sağlama amacıyla görev yapmaktadır.

Müşteri temsilcisinin temel görevleri müşterilerin ihtiyaçlarına karşılık vermek ve sorunlarını çözmektir. Telefon, canlı sohbet gibi çeşitli iletişim kanalları ile müşterilerin sorunlarını dinleyen müşteri temsilcileri; bu sorunların kısa sürede çözüme ulaştırılmasını sağlar. Aynı zamanda fatura ve ödeme kayıtlarıyla ilgilenir, sipariş takibi yapar ve müşteri verilerini günceller. Başarılı bir müşteri temsilcisi, iyi bir dinleyici olmalı ve müşteri ile etkili bir iletişim kurmalıdır. Ayrıca çözüm odaklı çalışarak sorunları kısa sürede çözmeli ve müşteri memnuniyetini ön planda tutmalıdır.

 

 

Müşteri Temsilcisi Olma Şartları Nelerdir?

Müşteri temsilcisi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Gereken eğitimleri almak
  • Etkili iletişim kurabilmek
  • İyi bir dinleyici olmak
  • Müşterilerle nasıl iletişim kurulacağını bilmek
  • Kriz yönetimi becerisine sahip olmak
  • Çözüm odaklı çalışmak
  • Görev yapılan şirketin ürün ve hizmetlerini bilmek

Müşteri Temsilcisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Alanında başarılı bir müşteri temsilcisi olmak için İşletme veya Pazarlama gibi bölümler okunabilir. Ancak müşteri temsilcisi olmak için belirli bir eğitim kriteri aranmamaktadır. Kişi, Diksiyon Kursu gibi sertifika programlarına katılım sağlayarak kendini geliştirebilir.

Satış alanında gelişmek isteyen kişiler ise Telefonda Satış Eğitimi ya da Satış Teknikleri ve Pazarlama Eğitimi gibi sertifika programlarına katılarak yetkinliklerini belgelendirme şansı elde edebilir.

Müşteri Temsilcisi Maaşları Ne Kadar?

Müşteri temsilcisinin maaşı 14.500 TL ile 19.000 TL aralığındadır.

Müşteri temsilcisi maaş aralığını kişinin kıdemi, aldığı prim ücreti ve çalıştığı firma belirler. Müşteri temsilcisi başlangıçta 14.500 TL civarında maaş alır ancak iki yıl deneyimli bir müşteri temsilcisi 16.000 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyimli bir müşteri temsilcisi ise 16.500 TL-19.000 TL arasında maaş alır.

Müşteri Temsilcisi Emeklilik Şartları Nelerdir?

Müşteri temsilcisi 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladıysa erkekler 60, kadınlar 58 yaşında emekli olabilir. Yaş şartına ek olarak 7000 günlük primin ödenmesi gerekir. Bu kişiler sigortalılık süresinden muaf tutulur. Müşteri temsilcisi 1 Mayıs 2008’den sonra işe başladıysa erkekler 60-65 yaş aralığında, kadınlar ise 58 yaşında emekli olma hakkı kazanır. Ancak yaş koşulundan önce 7200 günlük primin ödenmesi gerekir.

Yurt Dışında Müşteri Temsilcisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında müşteri temsilcisi olmak için yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya veya sertifikaya sahip olmak gerekir. Bu kişiler yurt dışında çalışma izni almak için ilgili yerlere başvurmalı ve bu süreçte çalışılması planlanan şirketin ürün veya hizmetleri hakkında detaylı bilgi edinmelidir.

Aynı zamanda müşterilerle kurulacak iletişimin verimliliğinin sağlanması için ileri seviyede yabancı dil bilinmesi gerekir. Bireyler, bu süreçte öğrenmeye ihtiyaç duydukları dil veya dillerle ilgili yabancı dil kurslarına katılarak sertifika sahibi olabilir ve yetkinliklerini belgelendirme şansı kazanabilir.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat