Nasıl Müşteri Deneyimi Yöneticisi Olunur? Ne İş Yapar?
İçindekiler
Ekonomi, İşletme gibi lisans programlarından mezun olan kişiler müşteri deneyimi yöneticisi olarak çalışabilir. Müşteri deneyimi yöneticisi; çalışılan markanın müşterilerine yönelik faaliyetlerinin planlanması, veri analizi yapılması, ilgili stratejilerin oluşturulması ve personellerin iş süreçlerinin yönetilmesi gibi sorumluluklara sahiptir.
Müşteri Deneyimi Yöneticisi Nedir?
Müşteri deneyimi yöneticisi, görev yaptığı şirketin müşterileriyle olan etkileşimlerini yöneten ve müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak için stratejiler geliştiren kişiye verilen mesleki unvandır. Bu kişiler, müşterilerin şirketle olan deneyimini düzenlemek ve gereken durumlarda iyileştirmek için çalışır. Müşteri deneyimi yöneticisi; müşteri ihtiyaçlarını anlamaya çalışır, geri bildirimleri değerlendirir ve şirket içindeki farklı departmanlar arasında koordinasyon sağlar.
Müşteri deneyimi yöneticisi, müşteri odaklı bir yaklaşımın belirlenmesi ve şirketin hizmet kalitesinin artırılması için önemli bir rol oynar. Müşterilerin şirketle olan temaslarında olumlu ve tatmin edici bir deneyim yaşamalarını sağlamak, müşteri sadakati ve marka bağlılığını artırmak için büyük önem taşır. Bu pozisyon, müşteri geri bildirimlerini analiz ederek sürekli iyileştirmeler yapmayı ve müşteri beklentilerini aşmayı hedefler.
Müşteri Deneyimi Yöneticisi Ne İş Yapar?
Müşteri deneyimi yöneticisi, bir şirketin müşterileriyle olan tüm etkileşimleri yönetir ve gereken stratejileri oluşturur.
Müşteri deneyimi yöneticisi, müşterilerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak şirketin hizmet kalitesini arttırma amacıyla görev yapmaktadır. Aynı zamanda müşteri deneyimi yöneticisi, müşterilerden gelen geri bildirimleri dikkate alarak müşteri odaklı bir yaklaşımla çalışır. Bu yöneticiler, müşteri sadakatini arttırarak şirketin işleyişinden aldığı verimi arttırmaya ve şirketin büyümesine yardımcı olur.
Müşteri Deneyimi Yöneticisi Olma Şartları Nelerdir?
Müşteri deneyimi yöneticisi olma şartları aşağıda listelenmiştir.
- Ekonomi veya İşletme gibi bölümlerden mezun olmak
- Müşteri deneyimi alanında tecrübe kazanmak
- Analiz ve yorumlama becerisine sahip olmak
- Araştırma yapmayı sevmek
- Analitik düşünme becerisine sahip olmak
- Ekip çalışmasına yatkın olmak
- Stratejik kararlar alabilmek
Müşteri Deneyimi Yöneticisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Müşteri deneyimi yöneticisi olmak için İşletme veya Ekonomi Bölümü’nden mezun olunması gerekmektedir. Aynı zamanda müşteri deneyimi alanında tecrübe kazanmak kişinin iş yaşamına adapte olma sürecini kolaylaştıracaktır.
İş Hayatında Etkili İletişim Kursu ve Diksiyon Kursu gibi eğitim programlarına katılım sağlanarak sertifika sahibi olunması ise kişinin öz geçmişini güçlendirmesine yardımcı olacaktır.
Müşteri Deneyimi Yöneticisi Maaşları Ne Kadar?
Müşteri deneyimi yöneticisinin maaşı 18.500 TL ile 37.000 TL aralığındadır.
Müşteri deneyimi yöneticisi maaş aralığı; kişinin görev yaptığı iş yeri, alanında edindiği tecrübe gibi faktörlere göre değişir. Müşteri deneyimi yöneticisi mesleğe yeni başladığında yaklaşık 18.500 TL maaş alır ve ilerleyen yıllarda maaşı artarak 37.000 TL’ye kadar çıkar.
Müşteri Deneyimi Yöneticisi Emeklilik Şartları Nelerdir?
Müşteri deneyimi yöneticisi 8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe başlaması durumunda emekli olmak için 7000 gün prim ödemeli ve yaş kriterini sağlamalıdır. Sigortalılık süresi ise bu gruptaki çalışanlar için önemli bir faktör değildir. Nitekim erkekler 60 ve kadınlar ise 58 yaşında emekli olmaktadır. Müşteri deneyimi yöneticisi 1 Mayıs 2008’den sonra işe başlaması durumunda ise emekli olmak için 7200 gün prim ödemeli ve yaş koşuluna uymalıdır. Nitekim erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olabilirken kadınlar yine 58 yaşına geldiği zaman emeklilik hakkından yararlanabilir.
Yurt Dışında Müşteri Deneyimi Yöneticisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında müşteri deneyimi yöneticisi olmak için öncelikle İşletme ya da Ekonomi Bölümü’nden mezun olunması ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olunması gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, yabancı dil alanında yetkinlikleri bulunduğunu belgelendirmeli ve yurt dışında çalışma izni almak için ilgili yerlere başvurmalıdır. Aynı zamanda çalışılması planlanan sektör hakkında detaylı bilgi sahibi olunmalı ve müşteri ilişkileri alanında tecrübe kazanılmalıdır.