Mali Kontrol Uzmanı Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Mali Kontrol Uzmanı Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Maliye, Ekonomi ve Finans, Muhasebe ve Finans Yönetimi gibi bölümlerde eğitim alan kişiler mali kontrol uzmanı olarak çalışma şansına sahiptir. Bu alanda uzmanlık seviyesine gelmek için kişinin mesleki deneyim kazanması gerekir. Görevini sürdürdüğü şirketin mali işlerinin denetimiyle ilgilenen mali kontrol uzmanı; bordro kayıtlarının arşivlenmesi, analizlerin yapılması ve ilgili raporların oluşturulması gibi sorumluluklara sahiptir.

Mali Kontrol Uzmanı Nedir?

Mali kontrol uzmanı; bir şirketin finansal faaliyetlerini izlemek, gereken analizleri gerçekleştirmek ve mali işlerini yönetmekle sorumlu olan uzmandır. Bu uzmanlar; şirketin finansal performansını değerlendirmek, bütçe yönetimi yapmak, maliyet kontrolü sağlamak ve muhasebe işlemlerini takip etmek gibi sorumluluklara sahiptir.

Mali kontrol uzmanı aynı zamanda maliyet analizleri yapar ve şirketin maliyetlerini düşürmeye yönelik çalışmalar yürütür. Muhasebe standartlarını takip ederek finansal düzenlemelere uyulmasını sağlayan mali kontrol uzmanları, şirketin finansal sağlığının korunmasına ve şirketin mali hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunur.

Mali Kontrol Uzmanı Ne İş Yapar?

Mali kontrol uzmanı; bir şirketin veya organizasyonun finansal işlemlerini, bütçelerini ve mali durumunu izleyerek bu süreçleri analiz etmekle sorumludur.

Mali kontrol uzmanları; gelir-gider tabloları, nakit akışı raporları ve bütçe performans analizleri gibi pek çok aşamada aktif rol oynamaktadır. Bu aşamaların eksiksiz bir şekilde tamamlanması şirketin finansal sağlığının korunmasına yardımcı olması nedeniyle mali kontrol uzmanı oldukça önemli bir pozisyondur.

Mali kontrol uzmanları, şirketin bütçesinde yaşanan sapmaları takip eder ve gereken iyileştirme çalışmalarını yaparak şirketin mali işlerinin sağlıklı bir biçimde yürütülmesini sağlar. Aynı zamanda şirketin üretim ve hizmet gibi süreçleri için maliyet hesaplamaları yaparak bu maliyetleri düşürmeye yönelik stratejiler geliştirir ve böylelikle şirketin karlılığını arttırır.

 

 

Mali Kontrol Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

Mali kontrol uzmanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Maliye, Ekonomi ve Finans, Muhasebe ve Finans Yönetimi gibi bölümlerden mezun olmak
  • Sorumluluk sahibi olmak
  • Finans alanında mesleki tecrübe kazanmak
  • Analitik düşünebilmek
  • Ekip çalışmasına yatkın olmak
  • Sayısal alanda başarılı olmak
  • Titiz ve planlı olma

Mali Kontrol Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Mali kontrol uzmanı olmak için Ekonomi ve Finans, Muhasebe ve Finans YönetimiMaliye Bölümü gibi üniversite programlarından mezun olunması gerekmektedir. Uzmanlık seviyesine gelmek için ise mesleki deneyim kazanmak gerekir.

Aynı zamanda Yöneticiler için Finans Kursu veya Finansal Okuryazarlık gibi çeşitli sertifika programlarına katılım sağlanması kişinin bu alanda yetkinlik sahibi olduğunu belgelendirmesini sağlayarak iş başvurularında avantaj elde etmesine yardımcı olur.

Mali Kontrol Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

Mali kontrol uzmanının maaşı 17.500 TL ile 26.000 TL aralığındadır.

Mali kontrol uzmanı maaş aralığını kişinin çalıştığı iş yeri, sektörde edindiği tecrübe ve kıdem etkilemektedir. Mali kontrol uzmanı olarak çalışanlar genelde mesleğin ilk yıllarında 17.500 TL alır ancak zamanla maaşları 26.000 TL’ye kadar çıkar.

Mali Kontrol Uzmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Mali kontrol uzmanı pozisyonunda çalışan kişilerin sigorta girişi 8 Eylül 1999'dan sonra yapıldıysa emekli olmak için 7000 gün prim ödemelidirler. Sigortalılık süresinden muaf olan bu gruptaki erkekler 60 yaşında ve kadınlar ise 58 yaşında emekli olabilir. Mali kontrol uzmanı pozisyonunda çalışan kişilerin sigorta girişi 1 Mayıs 2008’den sonra yapıldıysa emekli olmak için 7200 gün prim ödemelidirler. Bu gruptaki erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olabilir, kadınlar ise 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Yurt Dışında Mali Kontrol Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında mali kontrol uzmanı olmak için öncelikle Ekonomi ve Finans, Maliye, Muhasebe ve Finans Yönetimi gibi bölümlerden mezun olmak ve bu mezuniyetin yurt dışında da geçerliliği bulunduğunu belgelendirmek gerekmektedir. Daha sonra ise yurt dışında çalışma izni almak için ilgili yerlere başvurulmalıdır.

Mali kontrol uzmanlarının mesleklerine yurt dışında da devam edebilmeleri için ileri seviyede yabancı dil bilmeleri gerekir. Bu süreçte yabancı dil eğitimlerinden yararlanılması avantajlı bir durum olacaktır.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat