Mali İşler Müdürü Nasıl Olunur? Mali İşler Müdürü Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Mali İşler Müdürü Nasıl Olunur? Mali İşler Müdürü Ne İş Yapar?

İşletme, İktisat, Maliye, Ekonomi ve Finans gibi bölümleri okuyan kişiler; mali işler biriminde deneyim kazandıktan sonra mali işler müdürü olarak çalışma şansına sahip olur. Mali işler müdürü, çalıştığı kurumun mali işler departmanındaki bütün süreçleri yönetir. Bu doğrultuda finansal tabloları inceleyerek kurumun gelişmesi için strateji ve proje üretir, bütçe denetimi yapar.

Mali İşler Müdürü Nedir?

Mali işler müdürü, bir şirket veya kuruluşun mali işlerini denetleyen ve yöneten kişiye verilen mesleki ünvandır. Bu kişiler; finansal stratejilerin oluşturulması, bütçe yönetimi, muhasebe kayıtlarının düzenlenmesi, vergi uyumluluğu ve mali raporlamayı içerir. Mali işler müdürü; finansal sağlığın değerlendirilmesine, mali hedeflere ulaşmak için yönlendirmelerin yapılmasına ve kaynakları etkili bir şekilde kullanarak şirketin sürdürülebilir bir biçimde ilerlemesine katkıda bulunur.

Mali işler müdürü aynı zamanda finansal planlama, bütçe yönetimi, muhasebe işlemleri, vergi uyumluluğu ve genel mali strateji geliştirme gibi alanlarda önemli sorumluluklar üstlenir. Organizasyonun mali sağlığını izleyerek ilgili finansal raporları oluşturan mali işler müdürü, finansal hedeflere ulaşılması için stratejiler de oluşturur.

Mali İşler Müdürü Ne İş Yapar?

Mali işler müdürü, görevini sürdürdüğü şirketin veya kuruluşun mali işlerini yönetmekle sorumludur.

Mali işler müdürleri; bütçe yönetimi, mali analizlerin yapılması, muhasebe süreçlerinin denetlenmesi ve vergi uyumluluğunun sağlanması gibi çeşitli sorumluluklara sahiptir. Aynı zamanda şirketin finansal stratejilerin belirlenmesi, sermaye yönetiminin yapılması, nakit akışının izlenmesi ve yatırım kararlarının planlanması gibi süreçlerde de aktif rol almaktadırlar.

Mali işler müdürü; finansal riskleri değerlendirir, maliyet sürecinin tasarruflu bir biçimde ilerlemesi için stratejiler geliştirir ve şirketin finansal hedeflerin gerçekleştirilebilmesi amacıyla çeşitli planlamalar yapar. Ayrıca iş ve dış paydaşlarla kurulan iletişimin verimliliği ile sürekliliğini sağlayarak şirketin mali performansının raporlanmasını sağlar ve geleceğe yönelik tahminlerde bulunarak ilgili projeleri geliştirir.

 

 

Mali İşler Müdürü Olma Şartları Nelerdir?

Mali işler müdürü olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • İktisat, Maliye, İşletme, Ekonomi ve Finans gibi bölümlerden mezun olmak
  • Mali işler alanında deneyim kazanmak
  • Analiz yapabilmek
  • Stratejik düşünmek
  • Ekip yönetimine yatkın olmak
  • Liderlik özellikleri taşımak
  • Yoğun çalışma saatlerine uyum sağlayabilmek

Mali İşler Müdürü Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Mali işler müdürü olmak için üniversite bölümleri arasında yer alan Maliye, İktisat, İşletme, Ekonomi ve Finans gibi çeşitli alanlardan mezun olmak gerekmektedir. Ancak müdürlük seviyesine ulaşmak için ilgili mevzuata hakim olmak ve alanda deneyim kazanmak gerekmektedir.

Aynı zamanda Genel Muhasebe Kursu veya Temel Vergi Hukuku ve Muhasebe Eğitimi gibi sertifika programlarına katılım sağlanması kişinin mesleki yetkinlik kazanmasına yardımcı olacaktır.

Mali İşler Müdürü Maaşları Ne Kadar?

Mali işler müdürünün maaşı 26.000 TL ile 49.000 TL aralığındadır.

Mali işler müdürü maaş aralığını kişinin çalıştığı kurum ve alanındaki iş deneyimi belirler. Mali işler müdürü olarak çalışan kişiler, mesleğin başlangıcında ortalama 26.000 TL maaş alırken ilerleyen zamanlarda maaşları 49.000 TL’ye kadar çıkar.

Mali İşler Müdürü Emeklilik Şartları Nelerdir?

Mali işler müdürü kamuda 8 Eylül 1999'dan sonra sigortalı bir şekilde işe başlamışsa sadece prim süresi kriterini yerine getirerek dilediği yaşta emekli olabilir. Kadınların 20 senelik, erkeklerin ise 25 senelik primi doldurması gerekir. Mali işler müdürü kamuda 1 Mayıs 2008’den sonra sigortalı bir şekilde işe başlamışsa bu kez hem prim süresi hem de yaşa göre emekli olur. 9000 günlük prim dolunca erkekler 60 ve kadınlar 58 yaşında emekli olabilir.

Mali işler müdürü özel sektörde 8 Eylül 1999'dan sonra sigortalı bir şekilde işe başlamışsa 7000 günlük prim süresi ve yaş şartına göre emekli olmaktadır. Sigortalılık süresi ise bu gruptaki kişilerde geçerli değildir. Erkekler 60 ve kadınlar 58 yaşında emekli olabilir. Mali işler müdürü özel sektörde 1 Mayıs 2008’den sonra sigortalı bir şekilde işe başlamışsa yine yaş ve prim süresi kriterlerini sağlamalıdır. Prim süresi bu kez 7200 gün olup prim ödendiği takdirde bu gruptaki kadınlar 58 yaşında ve erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olmaktadır.

Devlette Mali İşler Müdürü Nasıl Olunur?

Devlette mali işler müdürü olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve yüz kızartıcı suçlar sebebiyle bir yıl veya üzeri ceza almamış olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayarak Maliye, İşletme, İktisat, Ekonomi ve Finans gibi bölümlerden mezun olan kişiler; Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girmelidir. Bu sınavdan geçerli bir puan alan bireyler, devlet kurumlarına atanma hakkı kazanır.

Yurt Dışında Mali İşler Müdürü Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında mali işler müdürü olmak için öncelikle ilgili üniversite bölümlerinden mezun olmak ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalı ve bu süreçte mesleki gelişimlerine katkıda bulunmalıdır.

Yurt dışında görev yapmak isteyen bir mali işler müdürü için aranan bir diğer nitelik ise gidilmesi planlanan ülkenin ana diline hakim olmak gerektiğidir. Bu konuda sorun yaşayan kişilerin online yabancı dil eğitimlerine katılım sağlayarak gelişimlerini desteklemeleri avantajlı bir durum olacaktır.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat