Eğitim Danışmanı Nasıl Olunur? Eğitim Danışmanı Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Eğitim Danışmanı Nasıl Olunur? Eğitim Danışmanı Ne İş Yapar?

En az lise mezunu olan ve eğitim sektörü ile ilgili yeterli bilgi sahibi olan kişiler, eğitim danışmanı olarak görev yapma şansına sahiptir. Ancak üniversitelerin Psikoloji, Pazarlama, İşletme veya Psikolojik Danışmanlık gibi bölümlerinden mezun olan kişiler daha avantajlı bir konum elde ederler. Görevini sürdürdüğü eğitim kurumunun öğrencilere ve velilere tanıtılması ile ilgilenen eğitim danışmanı, öğrencinin ilgili eğitim kurumuna kayıt yaptırması için çaba göstererek belirlenen satış hedefine ulaşılmasını sağlar.

Eğitim Danışmanı Nedir?

Eğitim danışmanı, görevini sürdürmekte olduğu eğitim kurumunun öğrenciler ile velilere tanıtılmasını sağlayarak onlara eğitim ve kariyer hayatlarıyla ilgili rehberlik hizmeti sunan profesyonele verilen mesleki ünvandır. Eğitim danışmanları, öğrencilerin akademik hedeflerini anlamaya çalışır ve onlar için uygun eğitim programlarını tanıtarak kayıt sürecinin tamamlanmasına yardımcı olur.

Öğrenciler ile velilerin sorularının yanıtlanması, eğitim seçenekleri hakkında gereken bilgilerin sunulması ve uygun eğitim programlarının açıklanması gibi konularda aktif rol alan eğitim danışmanları; görevini sürdürmekte olduğu eğitim kurumunun kayıt hedefine ulaşmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda öğrencilerin kayıt sürecinin daha kolay tamamlanmasını sağlayarak veliler için yönlendirici bir rol üstlenmektedir.

Eğitim Danışmanı Ne İş Yapar?

Eğitim danışmanı, çalıştığı eğitim kurumu hakkında öğrencilerin ve velilerin bilgi sahibi olmasını sağlamak için çeşitli çalışmalar yürütmektedir.

Eğitim danışmanları, öğrencilerin eğitim hedeflerini belirlemelerine ve uygun eğitim programlarını seçmelerine yardımcı olarak velilerin eğitim kurumu hakkında bilgi edinmesini sağlamaktadır. Ayrıca öğrencilerin ilgi alanlarını ve kişisel hedeflerini anlamaya çalışarak onlar için en uygun eğitim programının belirlenmesine yardımcı olan eğitim danışmanları, öğrenciler ile velilerin beklentilerini her zaman ön planda tutmaktadır.

Eğitim danışmanının görev yaptığı eğitim kurumunun satış hedefine ulaşabilmesi için güçlü ikna kabiliyetine sahip olması gerekmektedir. Bu kabiliyet sayesinde eğitim danışmanları, öğrencilerin ve velilerin ilgili eğitim kurumuna kayıt olmasını sağlayarak kurumun hedefini gerçekleştirmesine yardımcı olur. Aynı zamanda tüm kayıt sürecini yakından takip ederek belgelerin hazırlanması, sınavlara nasıl hazırlanılması gibi konularda da velilere ve öğrencilere danışmanlık hizmeti sunar.

 

 

Eğitim Danışmanı Olma Şartları Nelerdir?

Eğitim danışmanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Eğitim sektörü ile ilgili bilgi ve deneyim sahibi olmak
  • Satış ve pazarlama alanlarında yeterli bilgi sahibi olmak
  • Güçlü iletişim becerileri taşımak
  • Gözlem yapma alanında başarılı olmak
  • Disiplinli ve sorumluluk sahibi olmak
  • Çözüm odaklı çalışmak
  • Kriz yönetiminde başarılı olmak

Eğitim Danışmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Eğitim danışmanı olmak için üniversite programları arasında yer alan Pazarlama, İşletme, Psikoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden mezun olmak ya da pazarlama, satış ve eğitim gibi alanlarda yeterli bilgi sahibi olmak gerekmektedir.

Aynı zamanda Etkili İletişim Teknikleri veya Kriz Yönetimi Eğitimi gibi çeşitli sertifika programlarına katılım sağlanarak sertifika alınması kişinin mesleki yeterliliğini belgelendirmesine yardımcı olacaktır.

Eğitim Danışmanı Maaşları Ne Kadar?

Eğitim danışmanının maaşı 16.500 TL ile 32.000 TL aralığında yer almaktadır.

Eğitim danışmanı maaş aralığı kişinin görev aldığı iş yeri, çalıştığı alanda ne kadar deneyimli biri olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Örneğin eğitim danışmanlığına yeni başlayan, tecrübesiz biri ortalama 16.500 TL maaş alırken ilerleyen zamanlarda kazancı 32.000 TL’ye kadar yükselir.

Eğitim Danışmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel sektörde eğitim danışmanı olarak 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlayan erkekler, 7000 gün prim ödeme şartını sağladıklarında 60 yaşında emekli olma şansı kazanır. Bu gruptaki kişiler için sigortalılık süresine bakılmaz. 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla çalışmaya başlayan erkekler için 7200 prim günü sayısını doldurduklarında emeklilik yaşı 60 yaşından başlayıp 65'e kadar devam eder.

Özel sektörde eğitim danışmanı olarak 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlayan kadınlar, 7000 gün prim ödeme şartını sağladıklarında 58 yaşında emekli olma hakkı kazanır. Bu grupta yer alan kadınlar için sigortalılık süresi önemli değildir. 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla çalışmaya başlayan kadınlar için ise emeklilik yaşı 7200 prim günü sayısını doldurdukları sürece 58’dir.

Yurt Dışında Eğitim Danışmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında eğitim danışmanı olmak için öncelikle Pazarlama, İşletme, Psikoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık gibi bölümlerden mezun olunması ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olunması gerekmektedir. Bu bölümlerden mezun olmayan kişilerin ise satış, eğitim, pazarlama gibi alanlarda yeterli bilgi ve deneyim sahibi olduğunu belgelendirmesi gerekir.

Bu şartları karşılayan kişilerin daha sonra ise yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurması gerekmektedir. Bu süreçte yabancı dil alanında sorun yaşayan bireylerin çeşitli eğitimlere katılım sağlayarak uluslararası geçerliliği bulunan sertifikalara sahip olması iş başvurularında avantaj elde etmesine yardımcı olacaktır.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat