Aktif Satış Danışmanı Nasıl Olunur? Aktif Satış Danışmanı Ne İş Yapar?
İçindekiler
Aktif satış danışmanı satış ve pazarlama stratejilerine uygun şekilde müşterilerle iletişim kurar, gelen şikayetlerle ilgilenir, müşteri ihtiyaçlarıyla ilgili rapor tutar ve müşteri ilişkilerini geliştirmekten sorumludur. Aktif satış danışmanı olmak için üniversitelerin Pazarlama, İşletme gibi bölümlerini bitirmek önemlidir. Ancak bu bölümleri okumayanlar da aktif satış danışmanı olabilir.
Aktif Satış Danışmanı Nedir?
Aktif satış danışmanı yeni müşteri kazanmak için pazarlama stratejisi geliştirme ve müşterilere hizmet veya ürün satma gibi görevleri yapmakla yükümlü çalışandır. Aktif satış danışmanları genellikle perakende, otomotiv, telekomünikasyon, sigortacılık gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerde çalışır.
Aktif satış danışmanı, çalıştığı kurumun piyasaya sunduğu ürün ya da hizmet hakkında detaylı bilgi sahibi olmalıdır. Aksi halde müşterilere ürünü tanıtmakta ve pazarlamada sorun yaşar. Bu mesleği yapan kişilerin güleryüzlü, enerjik, anlayışlı ve etkili iletişim kurabilen biri olması da önemlidir. Müşterilerle sorun yaşamamak, zor müşterileri ve kriz anlarını yönetmek, yeni müşteri çekebilmek için aktif satış danışmanı bu özellikleri taşımalıdır.
Aktif Satış Danışmanı Ne İş Yapar?
Aktif satış danışmanı çeşitli iletişim kanallarını kullanarak müşterilere ulaşır, onlara ürün/hizmet hakkında bilgi verir ve fiyat hakkında müşterilerle görüşüp ortak noktada buluşmaya çalışır. Müşterilerin ihtiyaçları ve sektör koşulları hakkındaki bilgilerini sürekli günceller ve müşterilerin aldığı hizmetle ilgili yaşadığı sorunlara çözüm üretir.
Aktif satış danışmanının görevlerinden biri de çalıştığı sektörü analiz etmektir. Pazar trendlerine hakim olan bir aktif satış danışmanı, mesleğini daha iyi bir şekilde icra edecektir. Öte yandan aktif satış danışmanlarının aylık hedef doğrultusunda çalıştığı da söylenebilir. Belirlenen hedefin üzerinde satış yapan danışmanlar, ek ücret kazanma fırsatına sahip olur.
Aktif Satış Danışmanı Olma Şartları Nelerdir?
Aktif satış danışmanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.
- Satış ve pazarlama tekniklerine hakim olmak
- Müşterilerle etkili iletişim kurabilmek
- Kriz ve çatışma yönetiminde başarılı olmak
- Sorunlara hızlı bir şekilde çözüm bulmak
- Dışadönük olmak
Aktif Satış Danışmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Aktif satış danışmanı olmak için pazarlama ve satış alanında bilgi sahibi olmak gerekir. Üniversitelerin Pazarlama, İşletme gibi bölümlerini bitiren kişiler bu meslekte daha avantajlıdır ancak bu alanlarda sertifika programlarına katılan kişiler de aktif satış danışmanı olabilir.
Aktif satış danışmanlığı yapmak için kişinin tecrübesine de bakılabilir. Satış alanında eğitim almamış ancak işin nasıl yapılacağını bilen kişilere de öncelik verilebilir. Ancak özellikle büyük firmalarda çalışacak aktif satış danışmanlarından üniversitede satış, pazarlama ile ilgili bir bölüm bitirmesi istenir.
Aktif Satış Danışmanı Nerelerde Çalışabilir?
Aktif satış danışmanı gıda, giyim, otomotiv, sigorta, gayrimenkul, perakende, teknoloji gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren firmalarda çalışır. Ürün ya da hizmet pazarlayan her türlü firmada aktif satış danışmanları görev alabilir.
Aktif satış danışmanları, bazı firmalarda müşterilerle yüz yüze görüşme yaparken bazı firmalarda online ya da telefon üzerinden yapabilir. Çalışılacak sektöre göre değişir.
Aktif Satış Danışmanı Maaşları Ne Kadar?
Aktif satış danışmanı maaşları 20.000 TL ile 33.500 TL aralığındadır.
Aktif satış danışmanı maaş aralığı; çalışanın mesleki deneyimine, görev yaptığı firmaya, aylık prim oranına ve aylık satış hedeflerine ulaşıp ulaşmadığına göre değişir. Örneğin aktif satış danışmanı mesleğe yeni başladığı dönemde ortalama 20.000 TL maaş alır ancak ilerleyen zamanlarda maaşı 33.500 TL’ye kadar çıkabilir.
Aktif Satış Danışmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?
Aktif satış danışmanının çalışma alanı özel sektörle sınırlı olduğu için emeklilik koşulları da bu kriter üzerinden ele alınır.
Özel sektörde aktif satış danışmanı olarak çalışan erkekler, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde 60 yaşında emekli olurlar. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan erkeklerin ise 7200 prim günü sayısını doldurması gerekir. Bu kişiler için emeklilik yaşı kademeli olarak artar ve 60 yaşından başlayıp 65'e kadar devam eder.
Özelde aktif satış danışmanı olarak çalışan kadınlar, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaktadır. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7200 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.
Yurt Dışında Aktif Satış Danışmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında aktif satış danışmanı olmak için kişinin satış ve pazarlama alanında yurt dışında geçerli bir diploma, sertifika gibi belgeye ihtiyacı vardır. Sahip olunan belge yurt dışında geçerli değilse kişinin mesleğe başlamadan önce gideceği ülkede ilgili alanda eğitim alması gerekebilir.
Aktif satış danışmanları yurt dışında çalışmak için yetkili mercilere başvurarak çalışma izni almalıdır ve gideceği ülkenin dilini iyi derecede bilmelidir. Yurt dışındaki bazı işlerde İngilizce bilmek de gerekebilir. Örneğin yurt dışında uluslararası bir firmada çalışan ve yabancı müşterilerle ilgilenmesi gereken aktif satış danışmanlarından iyi derecede İngilizce bilmesi istenir. Dolayısıyla kişinin gideceği ülkedeki firmanın koşullarını da gözden geçirmesi gerekir.