Ağır Vasıta Şoförü Nasıl Olunur? Ağır Vasıta Şoförü Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Ağır Vasıta Şoförü Nasıl Olunur? Ağır Vasıta Şoförü Ne İş Yapar?


Güncellenme Tarihi14 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi

Ağır vasıta şoförü, çalıştığı kurumun belirlediği istikamette ve sürede yük taşımacılığı yapar, kullandığı aracın emniyetini kontrol eder. Ağır vasıta şoförü olmak için CE sınıfı ehliyet almak ve psikoteknik belgesi sahibi olmak gerekir.

Ağır Vasıta Şoförü Nedir?

Ağır vasıta şoförü, özellikle yük taşımacılığı alanında TIR ve benzeri büyük araçları kullanmakla görevli çalışandır. Çalıştığı firmanın belirlediği güzergahta taşımacılık yapar. Ürünlerin belirlenen zaman dilimi içerisinde güvenli bir şekilde hedef noktaya iletilmesinden sorumludur.

Ağır vasıta şoförleri şehir içi, şehirler arası ve uluslararası taşımacılık alanında faaliyet gösterebilirler. TIR gibi ağır vasıtaları kullanmak için özel bir bilgi birikimi ve dikkat yeteneği gerekir. Bu şartları sağlayan kişiler ağır vasıta şoförü olarak çalışabilirler.

Ağır Vasıta Şoförü Ne İş Yapar?

Ağır vasıta şoförü, çalıştığı kurumun belirlediği rotayı takip ederek ilgili ürünlerin varış noktasına ulaştırılmasında görev alır. Ağır vasıta şoförü, TIR gibi ağır vasıta araçlarını kullanarak ulusal ve uluslararası düzeyde taşımacılık yapar.

Ağır vasıta şoförleri, taşıyacakları ürünün sorunsuz bir şekilde ulaştırılmasından ve kullandıkları araçla ilgili sorunların giderilmesinden sorumludur. Yolculuk sırasında araçta ya da üründe yaşanan sorunlardan mesul olabilirler. Dolayısıyla bu mesleği yapan kişilerin ekstra dikkatli ve titiz olması gerekir.

Ağır Vasıta Şoförü Olma Şartları Nelerdir?

Ağır vasıta şoförü olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • En az ilkokul mezunu olmak
  • CE sınıfı ehliyet kursuna gitmek
  • CE sınıfı ehliyete sahip olmak
  • Psikoteknik belgesi almak
  • Seyahat engeli taşımamak

Ağır Vasıta Şoförü Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Ağır vasıta şoförü olmak için en az ilkokul mezunu olmak ve CE sınıfı ehliyet kursuna giderek CE sınıfı ehliyet almak gerekir. CE sınıfı ehliyet almak için ise önce B sınıfı, ardından C sınıfı ehliyet kursuna gidilmelidir.

Ağır Vasıta Şoförü Nerelerde Çalışabilir?

Ağır vasıta şoförü; lojistik firmalarında, nakliye şirketlerinde çalışabilir. Ağır vasıta şoförleri sektör olarak ise gıda, enerji, giyim, kozmetik gibi birçok alanda istihdam edilebilir.

Ağır Vasıta Şoförü Maaşları Ne Kadar?

Ağır vasıta şoförü maaşları 35.000 TL ile 55.000 TL aralığındadır.

Ağır vasıta şoförü maaş aralığı; kişinin alanında ne kadar deneyimli olduğuna, bilgi birikimine ve çalıştığı firmanın büyüklüğüne göre değişir. Örneğin ağır vasıta şoförleri mesleğin ilk yılında genellikle 35.000 TL civarında maaş alır, zaman içerisinde maaşları 55.000 TL’ye kadar çıkabilir.

Ağır Vasıta Şoförü Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel sektörde ağır vasıta şoförü olarak çalışan erkekler, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde 60 yaşında emekli olurlar. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan erkekler ise 7200 prim günü sayısını doldurmalıdır. Bu kişiler için emeklilik yaşı kademeli olarak artış gösterir ve 60 yaşından başlayıp 65'e kadar devam eder.

Özel sektörde ağır vasıta şoförü olarak çalışan kadınlar, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaktadır. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7200 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Kamuda ağır vasıta şoförü olarak çalışan erkekler, 8 Eylül 1999 itibarıyla 25 yıl prim ödedikleri takdirde yaş koşulu olmadan istedikleri zaman emekli olurlar. Bu koşulu sağlamayanlar ise gereken prim süresi ve yaşa göre emekli olur. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan erkekler ise 9000 prim gününü doldurdukları takdirde 60 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Kamuda ağır vasıta şoförü olarak çalışan kadınlar, 8 Eylül 1999 itibarıyla 20 yıl prim ödedikleri takdirde yaş koşulu olmadan istedikleri zaman emekli olurlar. Bu koşulu sağlamayanlar ise gereken prim süresi ve yaşa göre emekli olurlar. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise 9000 günü doldurdukları takdirde 58 yaşında emekli olurlar.

Devlette Ağır Vasıta Şoförü Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Devlette ağır vasıta şoförü olmak için en az ilkokul mezunu olmak, CE sınıfı ehliyet sınavını geçerek belge almak ve psikoteknik belgesi almak gerekir. Tüm bunların yanında kamuda çalışmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olmak gerekir.

Yurt Dışında Ağır Vasıta Şoförü Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında ağır vasıta şoförü olmak için en az ilkokul seviyesinde mezuniyete sahip olmak, CE sınıfı ehliyet ve psikoteknik belgesi almak gerekir. Ayrıca gidilecek ülkenin dilini bilmek, çalışma izni almak ve yasal prosedürleri tamamlamak gerekir.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat