Acente Temsilcisi Nasıl Olunur? Acente Temsilcisi Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Acente Temsilcisi Nasıl Olunur? Acente Temsilcisi Ne İş Yapar?

Acente temsilcisi müşterilerin sorunlarına çözümler sunar, müşterileri şirket kampanyalarından haberdar eder ve sektördeki gelişmeleri takip eder. Acente temsilcisi olmak için herhangi bir bölümden mezun olmaya gerek yoktur. Ancak Sigortacılık, Bankacılık, Turizm İşletmeciliği gibi bölümlerden mezun olanların bu alanda istihdam edilme olasılığı daha yüksektir.

Acente Temsilcisi Nedir?

Acente temsilcisi; sigorta, gayrimenkul, taşımacılık ya da turizm gibi alanlarda iş yapan acente firmalarında müşterilerin istek ve ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmet veren elemandır. Acente temsilcileri, çalıştıkları şirketin ürünlerini pazarlamaya, yeni müşterilere ulaşmaya ve mevcut müşterilerin sorunlarını çözmeye çalışır.

Acente temsilcileri, çalıştıkları kurumun müşterilere sunduğu ürün veya hizmet hakkında detaylı bilgi sahibi olmalıdır. Yeni çıkan ya da mevcut ürünler hakkında müşterilere bilgi verirler. Müşterileri, ilgili ürünü/hizmeti satın almaya teşvik etmeye çalışırlar. Bunun için satış ve pazarlama teknikleri ile ikna yöntemlerinden yararlanırlar.

Acente temsilcileri belirli bir coğrafi bölgede faaliyet gösterirler, dolayısıyla çalıştıkları bölgede yaşayan insanların yaşam şekillerini, istek ve ihtiyaçlarını bilmelidirler. Müşteri kitlesini doğru analiz etmeli ve onların ihtiyaçlarına cevap vermelidirler. Bu şekilde hareket ettiklerinde hedeflenen ciroya ulaşma ihtimalleri artar.

Acente Temsilcisi Ne İş Yapar?

Acente temsilcisi, çalıştığı sektördeki müşteri kitlesinin ihtiyaç ve isteklerine uygun bir şekilde ürün/hizmet pazarlaması yapar; satış anlaşmalarından, siparişleri yerine getirmekten ve raporlamadan sorumludur.

Acente temsilcileri, çalıştıkları firmanın ürün ya da hizmetlerini tanıtırlar. Müşterileri ikna ederek ürünü satın almalarını sağlarlar. Böylece çalıştıkları firmanın kazancını arttırırlar. Müşteri memnuniyetini sağlamaktan sorumludurlar, onların aldıkları hizmetle ilgili şikayet ve dileklerini yerine getirmeye çalışırlar. Pazar, müşteri deneyimi, satış oranı gibi alanlarda rapor hazırlarlar.

Acente temsilcileri yaptıkları satış başına komisyon alırlar ya da aylık hedeflerinin üzerinde satış yaptıklarında prim kazanırlar. Dolayısıyla kazançları anlaştıkları maaştan çok daha yukarıda olabilir.

Acente Temsilcisi Olma Şartları Nelerdir?

Acente temsilcisi olma şartları aşağıda yer almaktadır.

  • Çalışılacak sektörle ilgili bilgi sahibi olmak
  • Satış ve pazarlama tekniklerine hakim olmak
  • Temel bilgisayar kullanımı bilgisine sahip olmak
  • MS Office programlarını kullanmayı bilmek
  • Sorunlara işlevsel çözümler sunmak
  • Pratik olmak
  • Çözüm odaklı olmak
  • Krize anında müdahale edebilmek
  • Sabırlı olmak
  • İnsan ilişkilerinde başarılı olmak
  • Takım çalışmasına yatkın olmak

Acente Temsilcisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Acente temsilcisi olmak için belirli bir üniversite bölümü bitirmek şart değildir. Ancak kişi, çalışacağı acentenin sektörüyle ilgili bir üniversite bölümünden mezun olduğunda işe alınma şansını arttırmış olur. Örneğin iyi bir acente temsilcisi olmak için Turizm İşletmeciliği Bölümü, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü gibi alanlardan mezun olmak önemlidir.

Satış ve pazarlama tekniklerine, ikna yöntemlerine hakim olan; müşteri ilişkileri yönetimi ve etkili iletişim alanlarında yetkin olan kişiler acente temsilcisi olabilir. Bu alanlarda eğitim alanlar, meslekte bir adım önde olurlar ve daha büyük acente firmalarında çalışabilirler. Örneğin Satış Teknikleri ve Pazarlama Eğitimi, Manipülasyon Teknikleri Eğitimi, İş Hayatında Etkili İletişim Kursu gibi eğitimleri alıp sertifika kazanan kişiler, acente temsilciliği mesleğinde daha avantajlıdır.

 

 

Acente Temsilcisi Nerelerde Çalışabilir?

Acente temsilcisi; sigorta, otomotiv, gayrimenkul, taşımacılık ve turizm gibi alanlarda faaliyet gösteren acente firmalarında ve sermaye piyasasında faaliyet gösteren aracı kurum acentelerinde çalışır. Devlete bağlı acenteler olmadığı için acente temsilcileri yalnızca özel sektörde istihdam edilebilir.

Acente Temsilcisi Maaşları Ne Kadar?

Acente temsilcisi maaşları 17.500 TL ile 30.000 TL aralığındadır.

Acente temsilcisi maaş aralığı; temsilcinin alanında ne kadar yetkin biri olduğuna, bilgi birikimine ve çalıştığı firmanın büyüklüğüne göre değişir. Örneğin bir acente temsilcisi mesleğe yeni başladığında ortalama 17.500 TL kazanır ancak ilerleyen zamanlarda maaşı 30.000 TL’ye kadar çıkabilir.

Acente temsilcileri maaşa ek olarak prim ya da komisyon da kazanabilmektedir. Hedef satış miktarını aştıklarında ya da belirli bir satış hacmine ulaştıklarında bu ek kazançlara sahip olurlar. Böylece aylık kazançlarını arttırabilirler. Dolayısıyla acente temsilcilerinin kârlı bir iş yaptığını söylemek mümkündür.

Acente Temsilcisi Emeklilik Şartları Nelerdir?

Acente temsilcileri sadece özel sektörde çalışabildiği için emeklilik şartları da özel sektörün koşullarına göre değerlendirilir.

Özel acente temsilcisi olarak çalışan erkekler, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresine bakılmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde 60 yaşında emekli olurlar. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan erkekler ise 7200 prim günü sayısını doldurmalıdır. Bu kişiler için emeklilik yaşı kademeli olarak artar, 60 yaştan başlayıp 65'e kadar devam eder.

Özel acente temsilcisi olarak çalışan kadınlar ise 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresine bakılmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaktadır. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7200 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Yurt Dışında Acente Temsilcisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında acente temsilcisi olmak için kişinin gideceği ülkenin dilini iyi derecede bilmesi, çalışma izni alması ve çalışacağı ülkede geçerli diplomaya sahip olması gerekir. Tüm bunlar dışında acente temsilcisinin tıpkı yurt içinde olduğu gibi satış ve pazarlama alanında bilgi sahibi olması, çalışacağı sektöre ve müşteri dinamiklerine hakim olması gerekir.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat