4 Yıllık Üniversite Bölümleri
Bölüm Yazıları

4 Yıllık Üniversite Bölümleri

4 yıllık bölümlerde okuyabilmek için Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girilmesi gerekir. İlk oturum Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 180 puan barajını geçen öğrenciler ikinci oturuma girmeye hak kazanır. Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi’nden (YDT) yeterli puanı alan öğrenciler 4 yıllık bölümlerde okuyabilir. 4 yıllık bölümlerde okumak için gereken ortalama puan 200 ile 500 arasında geniş bir aralıktadır.

4 Yıllık Üniversite Bölümleri Nelerdir?

4 yıllık üniversite bölümleri aşağıda sıralanmıştır.

4 Yıllık Bölümlerin Avantajları Nelerdir?

4 yıllık bölümlerin ve 4 yıllık bölümlerde okumanın avantajları aşağıdadır:

  • 4 yıllık bölüm mezunlarının iş bulma imkânı fazladır.
  • 4 yıllık bölüm mezunları, aldıkları teorik ve pratik eğitimler sayesinde daha donanımlı olur.
  • 4 yıllık bölüm mezunları, Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) başarılı olduklarında kamuda kadro hakları bulunur.
  • 4 yıllık bölüm mezunlarının yurt dışında iş imkânı daha fazladır.
  • 4 yıllık bölüm mezunları dil konusunda daha iyi bir eğitim alır.

4 Yıllık Bölümlerin Zorlukları Nelerdir?

4 yıllık bölümlerin ve 4 yıllık bölümlerde okumanın dezavantajları aşağıdadır:

  • 4 yıllık bölümlerde okunduğunda iş başlangıç süresi uzar.
  • 4 Yıllık bölümlerde eğitim alındığında eğitim masrafları artar. 

4 Yıllık Bölümlerin İş İmkanları Nasıldır?

4 yıllık bölümlerden mezun olan öğrenciler, sağlık, mühendislik, hukuk alanlarında iş imkanlarına sahiptir. 4 yıllık bölüm mezunları için makine, bilgisayar, inşaat gibi mühendislik alanları, matematik, fizik, biyoloji gibi öğretmenlik bölümleri, özel ve kamu bankaları işe alım gerçekleştirmektedir. 4 yıllık mezunlar için iş olanakları, mühendislik, öğretmenlik, sağlık ve mimarlık ve bilişim teknolojileri alanlarında çeşitlenmektedir. 4 yıllık bölümlerden mezunluk belgesine sahip olan çalışanlar için maaş aralığı 3000 TL ile 15000 arasındadır. Farklı dört yıllık bölümlerden mezun olan öğrenciler için en üst ve en alt limit maaş aralıkları aşağıdadır:

  1. 4 yıllık bölüm mezunu öğretmenler için maaş aralığı 2000-6000 TL’dir.
  2. 4 yıllık bölüm mezunu mimarlar için maaş aralığı 3000-8000 TL’dir.
  3. 4 yıllık bölüm mezunu mühendisler için maaş aralığı 3000-7000 TL’dir.
  4. 4 yıllık bölüm mezunu avukatlar için maaş aralığı 3000-10000 TL’dir.
  5. 4 yıllık bölüm mezunu doktor için maaş aralığı 6000-20000 TL’dir.

4 yıllık bölüm mezunları için maaş aralıkları, deneyim süresine göre değişmektedir. Öğretmenler için maaş aralığı özel ve kamuda çalışma durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Mimarlar için maaş aralığını belirleyen en önemli faktör, mesleki tecrübedir. Mühendisliğin türüne göre kazanç değişmektedir. Bilgisayar mühendisi, mesleğin ilk yılında 4000 TL maaş alırken makine mühendisi için bu miktar 3500 TL’dir. Avukatlarda maaş miktarı, kişinin tecrübesine ve kendi özel şirketini kurmasına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Doktor maaşlarını belirleyen en önemli faktör, özel sektör ya da kamuda çalışıyor olmasıdır. Doktorluk alanında diğer mesleklerden farklı olarak özel sektör daha fazla kazanç getirmektedir.

4 Yıllık Sayısal Bölümler Hangileridir?

En çok tercih edilen 4 yıllık sayısal üniversite bölümleri aşağıdadır.

4 yıllık sayısal bölümler, Matematik-Fen (MF) puan türüyle alım yapan bölümlerdir. 4 yıllık sayısal bölüm okumak için önce Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) girilmesi gerekir. 180 baraj puanı geçilerek bu testten başarılı olunması durumunda Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) girilir. AYT’de Matematik ve Fen Bilimleri ağırlıklı sorular çözülür. 4 yıllık sayısal bölümler, pozitif bilimlere ilgili öğrencilerin tercih ettiği bölümlerdir. 4 yıllık sayısal bölüm mezunları, tıp, mühendislik, mimarlık ve sayısal ders öğretmenliği gibi pek çok farklı alanda çalışabilir.

4 Yıllık Sözel Bölümler Hangileridir?

En çok tercih edilen 4 yıllık sözel üniversite bölümleri aşağıdadır.

4 yıllık sözel bölümler, Türkçe-Sosyal (TS) puan türüyle alım yapan bölümlerdir. 4 yıllık sözel bölüm okumak için önce Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) girilmesi gerekir. 180 baraj puanı geçerek bu testten başarılı olan öğrenciler, Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) girmeye hak kazanır. AYT’de Türk Dili Edebiyatı ve Sosyal Bilimler ağırlıklı sorular çözülür. 4 yıllık sözel bölümler, sosyal bilimlere ilgili öğrencilerin tercih ettiği bölümlerdir. 4 yıllık sözel bölüm mezunları, edebiyat, tarih, coğrafya ve sosyal bilimler öğretmenliği gibi pek çok farklı alanda çalışabilir.

4 Yıllık Eşit Ağırlık Bölümleri Hangileridir?

En çok tercih edilen 4 yıllık eşit ağırlık üniversite bölümleri aşağıda sıralanmıştır.

4 yıllık eşit ağırlık bölümleri, Türkçe-Matematik (TM) puan türüyle alım yapan bölümlerdir. 4 yıllık eşit ağırlık bölümü okumak için önce Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) girilmesi gerekir. 180 baraj puanı geçerek bu testten başarılı olan öğrenciler, Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) girmeye hak kazanır. AYT’de Matematik, Geometri ve Türk Dili Edebiyatı ağırlıklı sorular çözülür. 4 yıllık eşit ağırlık bölümleri, hem pozitif bilimler hem edebiyata ilgili öğrencilerin tercih ettiği bölümlerdir. 4 yıllık eşit ağırlık bölümü mezunları, hukuk, psikoloji, bankacılık ve sınıf öğretmenliği gibi pek çok farklı alanda çalışabilir.

4 Yıllık Yabancı Dil Bölümleri

En çok tercih edilen 4 yıllık eşit yabancı dil üniversite bölümleri şu şekildedir:

4 yıllık yabancı dil bölümleri, dil puan türüyle alım yapan bölümlerdir. 4 yıllık yabancı dil bölümü okumak için önce Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) girilmesi gerekir. 180 baraj puanı geçerek bu testten başarılı olan öğrenciler, Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) girmeye hak kazanır. AYT’de İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça ağırlıklı sorular çözülür. 4 yıllık yabancı bölümleri, hem yabancı dillere hem de farklı kültürlere ilgili öğrencilerin tercih ettiği bölümlerdir. 4 yıllık yabancı dil bölümü mezunları, eğitim, yayıncılık ve turizm gibi pek çok farklı alanda çalışabilir.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat