Yangın Nedir?
Teknik Bilgiler Yazıları

Yangın Nedir?

Yangın, çeşitli maddelerin oksijen ve ısı ile girdiği tepkime sonrasında ortaya çıkan yanma reaksiyonu olarak tanımlanmaktadır.

Yangın doğal bir afettir ve çeşitli sebeplerden ötürü ortaya çıkabilir. Yangının doğa ve insan hayatı üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunur.

Yangın Çeşitleri Nelerdir?

A, B, C, D ve F sınıfı olmak üzere toplamda 5 adet yangın çeşidi bulunmaktadır.

Bu yangın çeşitlerinin oluşma sebepleri ve söndürülmesinde kullanılan malzemeler, yangının çeşidine göre farklılıklar gösterir. Yangın çeşitleri arasında söndürülmesi en zor olan ise F sınıfı yangın olarak gösterilmektedir. F sınıf yangınları söndürmek için profesyonel yangın bilgisine sahip olunması gerekmektedir.

Yangın Nasıl Ortaya Çıkar?

Yangın, yanma özelliği bulunan maddelerin oksijen ve ısı ile tepkimeye girmesi sonucu yanma reaksiyonun ortaya çıkması ile oluşur. Yangının doğa ve insan hayatı üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunur. Bu nedenlerden ötürü yangın eğitimi alınmalı, yangın durumunda neler yapılması gerektiği iyi bilinmelidir.

Yangın Sınıfları Nelerdir?

Yangın sınıfları şunlardır:

  • A sınıfı yangınlar
  • B sınıfı yangınlar
  • C sınıfı yangınlar
  • D sınıfı yangınlar
  • F sınıfı yangınlar

A Sınıfı Yangın Nedir?

Yangın sınıfları arasında ilk sırada A sınıfı yangın bulunur. A sınıfı yangınlar, kömür ya da odun gibi katı maddeler sebebiyle oluşan yangın türleridir. A sınıfı yangınlar, soğutma çalışmaları ile söndürülebilen yangın çeşididir.

B Sınıfı Yangın Nedir?

Yangın sınıfları listesinin ikinci sırasında B sınıfı yangınlar bulunmaktadır. B sınıfı yangınlar, yağ ve benzin gibi yanma özelliği bulunan sıvılar sebebiyle ortaya çıkan yangın çeşitleridir. B sınıfı yangınlar ancak boğma ve soğutma çalışmaları ile söner.

C Sınıfı Yangın Nedir?

Yangın sınıfları arasında üçüncü sırada C sınıfı yangınlar yer almaktadır. C sınıfı yangınlar; hava gazı, hidrojen gibi yanma özelliği bulunan gazlar sebebiyle ortaya çıkan yangın türleridir. C sınıfı yangınlar; halon 1301, halon 1211 ve kuru kimyevi toz kullanılarak söndürülebilir.

D Sınıfı Yangın Nedir?

Yangın türleri arasında D sınıfı yangınlar da bulunmaktadır. D sınıfı yangınlar, yanma özelliği bulunan metal ve alaşımlar sebebiyle ortaya çıkan yangın çeşididir. D sınıfı yangınlar sadece özel kuru kimyevi tozlar ile söndürülebilir.

F Sınıfı Yangın Nedir?

Yangın çeşitleri arasında son sırada ise F sınıfı yangınlar yer almaktadır. F sınıfı yangınlar, yemeklik yağlar sebebiyle ortaya çıkan yangın türüdür. F sınıfı yangınlar, söndürülmesi en güç yangın çeşidi olarak bilinmektedir. F sınıfı yangınlar, ancak içerisinde potasyum karbonat (K2CO3) asetat yer alan sıvılar ile söndürülmektedir.

Yangına Karşı Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Yangına karşı alınması gereken önlemler şunlardır:

  1. Yapılarda yanmayan ya da yanması güç yapı malzemeleri kullanmak
  2. Yangının yayılmasının önüne geçecek yangın bölümleri oluşturmak
  3. Kısa yangın çıkış yolları sağlamak
  4. Ateşleyici ve yanıcı maddeleri ayrı yerlerde tutmak
  5. Yangın söndürme cihazlarının bakımını yapmak
  6. Yangın söndürme aletlerini aktif tutmak
  7. Yangınlara karşı gerekli yasakları koymak
  8. Elektrik tesisatlarını sıklıkla kontrol etmek
  9. Yangın tatbikatları yapmak
  10. Yangın çıkışlarını açık tutmak ve acil ışıklandırma sistemleri kurmak
  11. Tahliye planı oluşturmak
  12. Yangın eğitimi almak ve bu konuda bilinçlenmek

Yangın Eğitimi Nedir?

Yangın Eğitimi, yangın anında yapılması gerekenleri öğreterek bireyleri yangın konusunda bilinçlendirmeyi amaçlayan sertifikalı bir online eğitim programıdır.

Yangın Eğitimi ile bireyler, yangına karşı alınacak önlemleri ve yangın esnasında neler yapması gerektiğini öğrenir. İstanbul Boğaziçi Enstitüsünde düzenlenen Yangın Eğitimi sonunda katılımcılara enstitü onaylı, üniversite onaylı ve uluslararası düzeyde geçerli sertifika verilir. Bu sayede Yangın Eğitimi'ni alan kişiler, yangına müdahale yöntemleri ile ilgili bilgilerini kanıtlama fırsatı bulur.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat