Web Sitesi Trafiğini Öğrenmek İçin 8 Ücretsiz Araç
Dijital Pazarlama Yazıları

Web Sitesi Trafiğini Öğrenmek İçin 8 Ücretsiz Araç

Her hangi bir web sitesinin kaç ziyaretçi aldığını bilmek ister misiniz? Bu web sitesi sizin rakiplerinizden yada ziyaretçi sayısını merak ettiğiniz popüler markalardan biri olabilir. Web site trafiğini öğrenmek sonraki aşamada uygulayacağınız stratejiler için oldukça önemli. Size sunacağımız araçlarlar vasıtasıyla bunu yapmak oldukça basit. Dahası herhangi bir sitesinin trafiğini nasıl öğreneceğinizi bilmek, işletmenizin pazarlama stratejisini daha başarılı optimize etmek için size fikir sunar.  Bu arada rakiplerinizden çok fazla şey öğrenirsiniz.

Bir rakibin trafiğini analiz ettiğinizde şunları görebilirsiniz:

» Toplam ziyaretçi sayıları ve trafiklerinin zaman içinde nasıl değiştiği

» En çok trafiği çeken anahtar kelimeleri

» En iyi performans gösteren sayfaları

» Ziyaretçilerinin geldiği kanallar

Web sitesi trafik izleme araçları, size dünyadaki herhangi bir web sitesinin ziyaretçi trafiğini analiz etme imkânı sağlayan son derece faydalı araçlardır. Veri toplamak için çeşitli kaynaklar kullanırlar. Zira bir web sitesi performansının doğru bir profilini sunmak için çok fazla veriye ihtiyaç var.  Örneğin ziyaretçi sayısı az olan daha küçük sitelerin bu araçlarda görünmediğini fark edebilirsiniz.

Ancak daha büyük rakipleri, markaları ve benzeri siteleri izlemek için son derece başarılı bir şekilde kullanabilmek mümkün. Böylece daha büyük rakiplerin ne tür strateji belirlediğini tüm detayları ile öğrenmiş olacaksınız. Peki Web Sitesi Trafiği Öğrenme  işlemi nasıl yapılır yada Web Sitesi Trafiği Nasıl İzlenir?  Bu soruların kapsamlı cevabını vermek ve size bu desteği sağlamak için Web Sitesi Trafiğini Öğrenmek İçin 8 Ücretsiz Araç  listesi hazırladık.

Önemli Web Sitesi Trafik Ölçütleri

Peki bir web sitesinin trafiğini analiz ederken nelere dikkat etmelisiniz? Cevabını biz verelim ve analiz edilecek önemli web sitesi trafik ölçümlerini temel olarak şöyle listeyelim;

» Benzersiz ziyaretçiler: Belirli bir dönemde bir web sitesini en az bir kez ziyaret eden kişilerin sayısı.

» Sayfa Görüntüleme Sayısı : Belirli bir dönemde bir web sitesinde görüntülenen toplam sayfa sayısı.

» Organik arama trafiği : Her hangi bir arama motoru aracılığıyla web sitesine gelen kişilerin sayısı.

» Ortalama ziyaret süresi: Her ziyaretçinin bir web sitesinde geçirdiği ortalama süre.

» Hemen Çıkma Oranı: Bir web sitesini ikinci bir sayfayı görüntülemeden terk eden ziyaretçilerin yüzdesi.

» Başlıca trafik kaynakları: Siteye en çok ziyaretçiyi çeken online kanallar.

Şimdi Web Sitesi Trafiğini Öğrenmek İçin 8 Ücretsiz Araç  listemize geçebiliriz;

Web Sitesi Trafiğini Öğrenmek İçin 8 Ücretsiz Araç

Bunlar, herhangi bir sitenin web sitesi trafiğini ücretsiz olarak kontrol etmek için kullanabileceğiniz en iyi araçlardır. En iyi çözümler şu araçları içerir;

1. SEMRush

2. Alexa

3. Sitechecker Pro

4. SimilarWeb

5. SerpStat

6. SERanking

7. UberSuggest

8. WebCEO

1. SEMRush

SEMRush  dijital dünyada online iş yapan işletmeler için kapsamlı pazarlama çözümleri sunan başarılı bir platforum. Backlink analizi ve içerik planlamadan SEO denetimlerine ve sıralama takibine kadar her şey için sağlam bir araç seti sunar. Rakip web sitesi trafiğini kontrol etmek için kullanılabilecek ideal bir trafik analizi çözümüdür.

Ücretli ve ücretsiz sürümleri bulunan SEMRush 'ın ücretsiz sürümü ile günde 10 trafiğe kadar genel rapor görüntüleyebilirsiniz. Genel bakış sekmesi, analiz ettiğiniz web sitesi için aşağıdakiler dahil önemli ölçütler sağlayacaktır:

» Toplam ziyaret

» Benzersiz ziyaretçiler

» Ziyaret başına sayfa

» Ortalama ziyaret süresi

» Hemen Çıkma Oranı

Platformun aynı anda birden fazla web sitesinin trafiğini kontrol etmenizi sağlayan Toplu Trafik Analizi adlı bir özelliğide var. Verileri tek bir raporda derlemek için en fazla 200 web sitesi ekleyebilirsiniz. Elde ettiğiniz bu raporu daha sonra .csv uzantılı bir dosya olarak excel ‘e aktarabilmeniz mümkün.

Semrush ile aşağıdakiler dahil ek trafik raporlarından daha da fazla bilgi edinebilirsiniz:

» Hedef Kitle İçgörüleri: Rakip site kullanıcılarının, hedef kitlelerini daha iyi anlamak için hangi web sitelerini ziyaret ettiğini görün.

» Trafik Yolculuğu: Rakiplerin web sitesi ziyaretçilerini nasıl kazandıklarını keşfedin ve en çok yönlendiren sitelerinin kim olduğunu görün. Ayrıca, ziyaretçilerin rakibin web sitesinden ayrıldıktan sonra ilerlediği en çok ziyaret edilen yerleri de görebilirsiniz.

» En İyi Sayfalar: En iyi performans gösteren sayfalarının raporuyla bir web sitesi için neyin en iyi olduğuna dair fikir elde edin. İşletmenin hangi ürün veya hizmetleri tanıttığını ve promosyonlar için kullandığı kanalları da görebilirsiniz.

» Coğrafi Konum: Bir web sitesinin trafiğinin çoğunu yönlendiren coğrafi konumları görün ve kullanıcı davranışının ülkeler arasında nasıl değiştiğini analiz edin.

SEMRush'ın ücretsiz sürümü ile, rapordaki verilerin yalnızca bir örneğini görebilirsiniz. Örneğin En İyi Sayfalar sekmesinde, analiz ettiğiniz web sitesi için yalnızca ilk 10 sonucu görebileceksiniz.  Tüm özellikleri ile test etmek istiyorsanız 7 günlük ücretsiz SEMRush kaydı oluşturabilirsiniz. Ancak test üyeliğinizi 7 gün içinde iptal etmezseniz, sizden otomatik aylık abonelik ücreti tahsil edilmeye başlanacaktır. Ayrıca Semrush nasıl kullanılır konusunda detaylı destek almak için aşağıdaki bağlantıda bulunan makalemizden faydalabilirsiniz.

 

 

2. Alexa

Alexa, işletmelerin hedef kitlelerini daha iyi anlamalarına ve pazarlama stratejilerini planlamalarına yardımcı olmak için tasarlanmış bir SEO ve rekabetçi analiz çözümüdür. Kayıt olmadan herkesin kullanabileceği ücretsiz bir site denetleyicisine sahiptir. Bu araçla, herhangi bir web sitesinin performansı hakkında değerli bilgiler edinebilirsiniz.  Örneğin şu bilgilere erişebilmeniz mümkün:

» Anahtar Kelime İmkânları: Web sitesi için en üst sıralarda yer alan anahtar kelimelerin yanı sıra web sitesinin sıralamada olmadığı ancak rakiplerin sıralandığı anahtar kelime boşluklarını görün. Pazardaki konumu göz önüne alındığında sitenin kolayca sıralayabileceği bir anahtar kelime listesi de vardır.

» Rekabet Analizi: Bir web sitesinin trafiğini, anahtar kelimelerini ve backlinklerini görebilirsiniz. Rekabet analizi ayrıca web sitesi ve rakipleri için her kanaldan gelen trafik yüzdesinin yanı sıra en çok yönlendiren siteler hakkında da ayrıntılı bilgi verir.

» Trafik İstatistikleri: Dünya genelindeki web sitelerini popülerliğe göre sıralayan Alexa Rank listesini inceleyebilirsiniz. Ayrıca, web sitesi ziyaretçilerinin coğrafi dağılımının yanı sıra ziyaretçi başına sayfa görüntüleme sayısı, sitede geçirilen ortalama süre ve hemen çıkma oranı gibi önemli ölçümleri de görmeniz mümkün.

» Hedef Kitle Görüşleri: Her hangi bir web sitesinin hedef kitlesini, en çok odaklandıkları konuları ve hangi anahtar kelimeleri kullandıklarını bir listeyle daha iyi anlayabilirsiniz. Ayrıca, ziyaret ettikleri diğer web sitelerini karşılaştırarak kitleler arasındaki örtüşmeleri de bulabilirsiniz.

Ücretsiz araçta elde edeceğiniz veriler tıpkı listedeki diğer araçlarda olduğu gibi kısıtlıdır. Semrush ‘ta olduğu gibi deneme sürümünü kullanabilirsiniz. Daha sonra iptal etmeniz mümkün.

3. Sitechecker

Sitechecker, işletmelerin arama performanslarını iyileştirmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış çeşitli araçlara sahip bir SEO çözümüdür. Platformun en belirgin özellikleri, Site İzleme, Sıralama İzleyici ve Backlink İzleyici araçlarıdır.  Ancak bunların tamamı ücretli paketle elde edeceğiniz verilerdir. Bununla birlikte, herhangi bir web sitesinin trafiğini kontrol etmek için kullanılabilecek Trafik Denetleyicisi de dahil olmak üzere birkaç aracı ücretsiz sunuyor.

Sitechecker ‘in sunduğu  raporlar şu bilgileri  içerir:

» Trafiğe genel bakış: Son 6 aydaki toplam trafik hacmini gösteren bir grafik.

» Etkileşim: Aylık genel ziyaretler, ortalama ziyaret süresi, ortalama sayfa ziyaretleri ve hemen çıkma oranı dahil olmak üzere site performansını ölçmek için gerekli bilgiler.

» Ülkelere göre trafik: Farklı ülkelerden gelen trafiğin yüzde oranlı dökümü.

» Kaynaklara göre trafik: Her kanaldan gelen toplam trafik yüzdesi grafiği.

» En iyi anahtar kelimeler: Ziyaretçileri siteye yönlendiren en iyi beş ücretli ve organik anahtar kelimeden oluşan bir liste.

Listemizdeki bazı araçların aksine, Sitechecker 'ın Trafik Denetleyicisi'nden alınan tüm veriler ücretsiz olarak kullanılabilir.

4. Similar Web

Similar Web herhangi bir web sitesinin aldığı ziyaretçi sayısının ayrıntılı analizini sağlamak için oluşturulmuş yapay zeka destekli bir trafik izleme çözümüdür. Listemizdeki diğer platformlar bir dizi SEO ve pazarlama aracı sunarken, Similar Web tek başına sadece web sitesi trafik analizine odaklanır. Dolayısı ile bu yönden diğerlerinden bir  adım öndedir.

İstediğiniz herhangi bir web sitesini analiz ettiğinizde şu sonuçları alırsınız;

» Trafiğe Genel Bakış: Trafiğe Genel Bakış, web sitesinin trafiği için küresel, ülke ve kategori sıralamasını gösterir. Ayrıca, ortalama ziyaret süresi, ziyaret başına sayfa sayısı ve hemen çıkma oranı gibi temel etkileşim istatistiklerinin yanı sıra, en iyi trafik kaynakları ile birlikte web sitesinin trafiğinin coğrafi dağılımınıda sağlar.

» Yönlendirmeler: Siteye trafik gönderen siteleri detaylı olarak gösterir.

» Arama: Web sitesinin en iyi performans gösteren ücretli ve organik anahtar kelimelerinin ayrıntılı bir analizini sunar

» Sosyal: Hangi sosyal kanalların web sitesine en fazla trafiği çektiğini görebilirsiniz.

» Görüntülü Reklamcılık: Web sitesinin görüntülü reklamcılık için kullandığı yayıncıların ve reklam ağlarının listesini sunar.

» Hedef Kitle: İncelediğiniz herhangi bir web sitesine ait hedef kitlenin başka hangi kategorilerle ilgilendiğini görebilirsiniz. Dahası site kullanıcıları tarafından en çok ziyaret edilen diğer web sitelerinin bir listesinide verir.

» Rakipler: Web sitesinin yakın rakiplerinin ve diğer benzer sitelerin listesini sunar.

Ancak tüm bu verilere kısıtlama olmadan erişmek için ücretli paketlerden birini kullanmanız gerekiyor. Zira ücretsiz olarak elde edecekleriniz sınırlı.  Ücretsiz deneme sunuyor. Ancak sadece bir günlük. Dolayısı ile en iyi şekilde yararlanabilmek için nasıl bir çözüm istediğinize dair önceden planlama yapmanız gerek. Zira birbirinden değişik özellikler sunan 3 farklı ücretli paketi bulunuyor.

5. SerpStat

Serpstat kullanıcıların web sitelerinin performansını anlamaları için kapsamlı bir dizi özellik sunuyor. Daha önce basit bir anahtar kelime bulma aracıydı. Ancak kısa  sürede büyüme kayderek bir SEO çözümleri paketi haline geldi. Backlink analizi, arama motorları sıralama izleme, site denetimi ve diğer web siteleri için trafik kontrolü gibi veriler sunar.

Bir hesap oluşturduktan sonra, herhangi bir web sitesinin trafiğini analiz etmeye başlamak için ana sayfadaki arama alanını kullanabilirsiniz. Bu arama size şu bilgileri sunacaktır;

» Anahtar Kelimeler: Siteye trafik çeken ücretli ve ücretsiz SEO anahtar kelimelerinin listesi. Organik anahtar kelimeler için yapılan sorgu sayıları, bunların zaman içinde aldıkları değerler.

» Görünürlük: Web sitesinin anahtar kelimelerinde ne sıklıkla görüntülendiği.

» Trafik Eğilimi: Web sitesinin her ay aldığı ziyaretçi sayısını gösteren çizgisel bir grafik. Grafiği yıl başından bugüne veya tüm zaman istatistiklerini gösterecek şekilde değiştirebilirsiniz.

» Anahtar Kelime Eğilimi: Kullanıcıların sitenin sıralama anahtar kelimelerine olan ilgisinin zaman içinde nasıl değiştiğini gösteren çizgisel bir grafik.

» En İyi Sayfalar: Organik arama sonuçlarından web sitesine en çok trafiği çeken sayfaların listesi. Her sayfa için, o sayfanın Google arama sonuçlarının ilk 50 'sindeki tüm anahtar kelime sonuçları.

Ücretsiz üyelikte elde edeceğiniz veriler diğerlerinde olduğu gibi sınırlıdır. Dahası ücretsiz sürüm analiz sırasında filtrelemeyede izin vermiyor. Serpstat, planlarından herhangi birine kaydolduğunda ücretsiz deneme sunuyor. Ancak ücretli plana geçmeden önce hangi pakete ihtiyacınız olduğunu netleştirmeniz akılcı bir strateji olacaktır.

6. SERanking

SERanking, kullanıcıların anahtar kelimeleri araştırmasına, arama motoru sıralamalarını izlemesine ve dünya genelindeki sitelerin web sitesi trafiğini kontrol etmesine imkân tanıyan hepsi bir arada bir SEO çözüm platformudur.

İncelemek istediğiniz herhangi bir sitenin aylık toplam organik ve ücretli trafiğinin yanı sıra sitenin sıraladığı toplam anahtar kelime sayısı hakkında hızlı bir genel bakış elde edersiniz. Sonuçlar sayfasının ilerleyen kısımlarında, toplam trafik eğilimini ve anahtar kelimeleri sıralar. Ayrıca bunların zaman içinde nasıl ilerlediğini gösteren çizgisel grafikler sunar. Listemizdeki diğer platformlar gibi, ücretsiz sürümde görebileceğiniz veri miktarı sınırlıdır.

7. UberSuggest

Ubersuggest, anahtar kelime araştırması ve içerik pazarlama planlaması yapmanıza, rakip web sitesi trafiğini detaylı olarak izlemenize yardımcı olmak için kurgulanmış başarılı bir SEO çözümüdür. Platform diğerlerinde olduğu gibi ücretsiz ve ücretli sürümlerle birlikte sunuluyor. Ubersuggest'in ücretsiz sürümü, günde üç web sitesi üzerinde çalışmanıza izin verir.

Sonuçlar sayfası, sitenin sıralandığı toplam organik anahtar kelime sayısı ve aylık toplam organik trafiği dahil olmak üzere web sitesinin trafiğine hızlı bir genel bakış sağlayacaktır. Ayrıca, incelediğiniz web sitesinin en iyi SEO sayfalarının ve anahtar kelimelerinin bir listesinide bulacaksınız. Dahası backlink analizi sonuçlarında tarihleri ile birlikte detaylı bir görünüm elde etmenizde mümkün.

Ubersuggest ‘i listemizdeki diğer araçlardan ayıran en önemli özellik aracın çok daha düşük aylık ücretlerle sunuluyor olması.  Bireysel, Şirket ve Ajans paketi olmak üzere 3 ücretli planı var. Aylık 12 dolar gibi bir ücretle bireysel olarak kullanıp son derece verimli çalışmalar yapabilirsiniz.

8. WebCEO

WebCEO, birden çok projeyi tek bir platformda yönetmek isteyen ajanslar ve freelance uzmanlar için tasarlanmış oldukça sağlam bir SEO ve Dijital pazarlama araçları paketidir. Ancak istediğiniz herhangi bir web sitesinin trafik verilerini doğrudan aramanıza izin vermez. Bu yönü ile listemizdeki diğer araçlardan farklıdır.

Bunun yerine, kullanıcılar kendi web siteleri ile bir proje oluşturur. Daha sonra ilgili sitelerin trafiğini analiz etmek için Rakip Ölçütleri aracını kullanır. Platform, web sitenizin en yakın rakiplerinden trafik istatistikleri sağlamak için gerekli verileri Alexa'dan alır.

Web Site Trafiği Nasıl Öğrenilir?

Bu listede ele aldığımız araçlar, rakiplerinizin Web Site Trafiği Nasıl Öğrenilir?  sorusuna net cevap veriyor. Bununla birlikte, kendi web sitenizin trafiğini sürekli olarak izlemek de çok önemlidir.  Bu araçların ücretsiz sürümleri ile görebileceğiniz bilgi miktarı sınırlıdır. Ancak hemen hemen hepsi, ücretli bir pakete geçmeden önce platformu tüm özellikleri ile test etmeniz için deneme süresi sunar. Genel olarak, diğer web sitelerinin trafiğini kontrol etmek, işletmeniz için etkili dijital pazarlama stratejileri oluşturmanın çok önemli bir parçasıdır.

Ancak tekrar belirtelim rakiplerinizin trafiğini analiz etmeyi çok önemli görürken  kendi trafiğinizi de düzenli olarak analiz etmeyi asla ihmal etmeyin. Bunun için ücretsiz ve son derece kullanışlı platformlar var. Kendi web sitenizin trafiğini izlemek ve kullanıcı davranışını anlamak için Google Analytics ve Google Search Console gibi iki ücretsiz araç size fazlası ile yetecektir.

İçerik Değerlendirmesi
5.00

(Toplam 1 Değerlendirme)

100%
0%
0%
0%
0%
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat