Veri Madenciliği Nedir? Nasıl Yapılır?
Online Eğitim Yazıları

Veri Madenciliği Nedir? Nasıl Yapılır?

Veri madenciliği kavramı günümüzde daha çok ses getirmeye başladı. Çoğu insanın aklına takılan soruları cevaplamak için bu yazımızda veri madenciliği nedir? Nasıl Yapılır? sorularına açıklık getireceğiz.

Günümüzde birçok kurum ve kuruluş büyük veriler üzerinden çalışmaktadır. Bu karmaşık ve büyük veri yığınlarından faydalı olanların ayrılması gerekir. İşte tam da bu noktada veri madenciliği kavramı ortaya çıkıyor. Neredeyse herkesin hayatının bir parçası olan bilgisayarlar bu mesleğin vazgeçilmezidir. Peki, veri madenciliği nedir? Veri madenciliği, geleceğin en parlak mesleklerindendir. Veri madenciliğinin ardından elde edinilen verileri göz önünde bulunduralım. Şirketler açısından sadece sahip olunan verileri değil, dışarıdan alınan verileri de koruyabilmek gereklidir. Bu süreçte elde edilen verileri işleyebilmek son derece önemlidir. Kurumlardaki büyük ölçekli teknolojik aletlerin veri analizlerini yapmanız gerekir. Böylelikle veriler arasındaki ilişkileri incelemek gerektiğinde ileriye yönelik doğru tahminlerde bulunabilirsiniz.

 

Veri Madenciliği Sektör ve İş Alanları Nelerdir?

Veri madenciliği, gelecek vadeden mesleklerden birisidir. Bundan dolayı çalışma alanları profesyonel açıdan kendinizi geliştirmeye yöneliktir. Peki, veri madenciliği sektör ve iş alanları nelerdir? hep birlikte inceleyelim.

  • Veri Bilimi Analizi (Data Science)
  • Veri Madenciliği (Data Mining)
  • Veri Ambarları (Data Warehouse)
  • Büyük Veri (Big Data)
  • Veri Yönetimi (Data Management)
  • Veri Denetimi (Data Governance)
  • Bulut İletişim (Cloud Computing)

 

Veri Madenciliği Yapmak İçin Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Her mesleğin kendine özgü kural ve koşulları vardır. Bu koşullara ayak uydurmanız gerekmektedir. Mesleğe uygun bir yapıda olmak oldukça önemlidir. Şimdi de veri madenciliği yapmak için olması gereken bazı özellikler nelerdir? keşfedelim.

  • Milyonlarca hatta milyarlarca farklı özelliğe sahip veriler üzerinde çalışma yapmanız gerekir. Bu noktada sabırlı ve dayanıklı olmalısınız. Veri madenciliği mesleğinin belki de en önemli kavramları budur. Meslek hayatınız boyunca sabır ve dayanıklılık kavramları da oldukça önem arz edecektir.
  • Bilgisayar sistemlerinde sıklıkla karşılaşılan birtakım hatalar vardır. Bu hatalarda ve verilerde meydana gelen ani değişimlere karşı veriyi koruyabilmeniz gerekir. Bu aşamada oldukça dikkatli olmalısınız. Veri madenciliği dikkat gerektiren bir meslektir. Gözünüzden kaçırmamanız gereken oldukça fazla şey vardır. Bu yüzden mesleğe uygun hareket etmek çok önemlidir.
  • İleri seviyede matematik, optimizasyon bilgisi, istatistik, lineer cebir, yöneylem modelleme teknikleri ve gelişmiş yazılım becerisine sahip olmanız gerekir. Bu kavramlar veri madenciliği mesleğinin olmazsa olmazıdır. Sayısal zekâ bu noktada devreye girmektedir.
  • Yazılım dillerinden veri madenciliği için en uygun olanlar R dili ve Python dilidir. Bu dillere aşina olmanız oldukça önemli. Aldığınız eğitimde bu dilleri kullanmayı öğreneceksiniz. Daha da önemlisi bunu mesleki hayatınızda uygulamanız gerekecektir. Bundan dolayı aldığınız eğitimleri zaman zaman tekrar etmek lehinize olacaktır. Mesleğiniz ve aldığınız eğitimde orta paydada buluşmanız oldukça önemlidir.

 

Neden Veri Madenciliği?

Veri madenciliğinin günden güne değeri artan bir meslek olması, bu noktada diğer meslek gruplarını arka planda bırakıyor. Bundan dolayı bu meslek artık daha fazla tercih edilmeye başlandı. Genel anlamda insanların aklında neden veri madenciliği? sorusu canlanıyor. Şimdi, bu soruya açıklık getirelim.
 
  • Günümüzde veri toplamak, saklamak ve işlemek için otomatize edilmiş araçlara ihtiyaç vardır. Bundan dolayı rağbet gören bir meslek haline gelen veri madenciliği daha da önem kazanıyor.
  • Verilerin gün geçtikçe büyüyen hızı, meslek bakımından çalışan ihtiyacı doğuruyor. Bu sebeple veri madenciliği mesleği bir adım daha öne çıkıyor.
  • Pek çok sektör veri madenciliği alanında personele ihtiyaç duymaktadır. Bu yüzden çoğu alanda çalışma olanakları olan bu meslek devamlılık niteliğindedir. Örneğin; Web, E-Ticaret, Pazarlama, Borsa, Satış-Banka süreç işlemleri vb. alanlarda faaliyet gösterebilir. Çalışma olanakları oldukça fazla olan bu alanda eğitim görmeniz faydalı olacaktır.
  • Verilerin korunması ve saklanması açısından en önemli meslek veri madenciliğidir. Belirli bir iş disiplininde olmanız çok önemlidir. Sabır ve dayanıklılık da ardında gelen önemli kavramlardır. Günümüzde artık değeri daha da artan bu meslek sayesinde kendi işinizi kurabilirsiniz.

 

Veri Madenciliği Eğitimi Nereden Alınır?

Çoğu kişinin kafasına takılan bir diğer soru ise veri madenciliği eğitimi nereden alınır? sorusu oluyor. Gelin, hep birlikte Veri Madenciliği Eğitimi nereden alınır keşfedelim.

Veri Madenciliği Eğitimi için bu aşamada devreye üniversiteler ve özel eğitim kurumları giriyor. Konuyu üniversite bazında ele alırsak, yönetim bilişim sistemleri başlığı altındaki bu bölüme ÖSYM tarafından belirlenmiş olan puanı yakalayarak girebilirsiniz. Tercihiniz etkileşimli, güncel ve yeni bir eğitim almak ise size özel eğitim kurumlarını tavsiye ederiz. Özel eğitim kurumları içinde ise en yeni gelişmeleri, en güncel bilgileri içeren eğitimi Boğaziçi Enstitüsü vermektedir. Çünkü en uzman eğitmenleri bünyesinde bulundurmaktadır. Eğitim sonrasında uluslararası geçerliliği olan sertifika vermektedir. Bu sertifika ve aldığınız eğitimin kalitesi sizi bir adım öne çıkaracaktır. Meslek hayatınıza ilk adımı atmanıza yarayacaktır. Alacağınız eğitim hem kendinizi hem de meslek hayatınızı şekillendirecektir. Alacağınız eğitimi güven esaslı ve verimliliği yüksek bir kurum olan Boğaziçi Enstitüsünden almanızı tavsiye ederiz. Enstitünün online eğitim platformundan Veri Madenciliği Eğitimi için inceleme yapabilirsiniz.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat