Üniversite Sınavına Nasıl Çalışılır?
Üniversite sınavına çalışmak için yapılacaklar, her derse göre farklılık gösterebilir ancak genel olarak yapmanız gerekenler birbiriyle benzer. Örneğin konu çalışmak, soru çözmek, çıkmış soruları incelemek gibi yöntemler netlerinizi arttırmanıza yardımcı olur.
Üniversite sınavına çalışmak için uygulayabileceğiniz yöntem ve taktikleri öğrenerek sınavda başarılı olma ihtimalinizi arttırabilirsiniz. Eğer siz de üniversite sınavına çalışmak istiyorsanız aşağıda sizlerle paylaştığımız taktikleri uygulayarak netlerinizi arttırabilir ve hedefinize ulaşabilirsiniz.
Üniversite Sınavına Çalışmak için Yapılması Gerekenler
Üniversite sınavına çalışmak için yapılması gerekenler şunlardır:
- Ders çalışma programı hazırlayın.
- Müfredata uygun kaynaklardan çalışın.
- Sınava online hazırlık yapın.
- Zihin haritası tekniğinden faydalanın.
- Ders konularını ezberlemeyin.
- Gerekli eğitim materyallerini kullanın.
- Düzenli aralıklarla konu tekrarı yapın.
- Bol bol test çözün.
- Deneme sınavlarına katılın.
- Çıkmış soruları inceleyin.
- Soru çözümü videolarını izleyin.
- Farklı soru tiplerini öğrenin.
1. Ders Çalışma Programı Hazırlayın
Üniversite sınavına çalışmak için ilk olarak çalışacağınız dersteki konuları ve soru dağılımlarını araştırın. Sorumlu olduğunuz konuları verimli şekilde öğrenmek için ders programı oluşturmanız önemlidir. Ders programınıza çalışacağınız konuyla ilgili konu tekrarı ve soru çözümü etkinlikleri ekleyin. Programınıza sadık kalmaya dikkat edin fakat gereken durumlarda programınızı esnetebileceğinizi unutmayın.
2. Müfredata Uygun Kaynaklardan Çalışın
Konu çalışırken müfredata uygun kaynakları kullanmaya özen gösterin. Özellikle Kimya, Biyoloji gibi derslerde bazı konu anlatımı kitapları müfredatta yer almayan konulara da yer verebiliyor. Benzer şekilde bazı test kitaplarında müfredatla ilgisi olmayan, üst düzey sorular yer alabiliyor. Bu yüzden öğrencinin MEB’in müfredatına göre hareket eden yayınları takip etmesi önemli.
3. Sınava Online Hazırlık Yapın
Üniversite sınavına çalışmak için zaman yönetimi yapmak son derece önemlidir. Fiziksel bir kursa gidip zaman ve ekstra ücret (yol, yemek ücreti vs.) harcamak yerine online sınava hazırlık kursları alarak YKS’ye evden daha hızlı bir şekilde çalışabilirsiniz. Ayrıca anlamadığınız yerler olduğu zaman geri dönüp videoları tekrar izleyebilir ve kendi öğrenme hızınıza uygun olarak çalışabilirsiniz.
4. Zihin Haritası Tekniğinden Faydalanın
Tarih, Biyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı gibi bazı dersler oldukça kapsamlıdır ve bu derslerde öğrenilenleri akılda tutmak için zihin haritası tekniğinden yararlanmak önemlidir. Zihin haritası yöntemini birbiriyle ilişkili olan konuları tek bir şekil üzerinde kısa notlar alarak ve yanlarına o notları anımsatacak ufak görseller ekleyerek uygulayabilirsiniz.
Örneğin Biyoloji dersinde Hücrenin Yapısı konusuna çalışırken bir hücre şekli çizip üzerinde hücreyi oluşturan temel unsurları göstererek her birine ok çıkararak özelliklerini kısaca not alabilirsiniz. Zihin haritası tekniği ile konuyu daha kolay aklınızda tutabilirsiniz. Özellikle görsel öğrenme stiline sahipseniz bu yöntemi mutlaka uygulamalısınız.
5. Ders Konularını Ezberlemeyin
Üniversite sınava çalışmak isteyen öğrencilerin en çok dikkat etmesi gereken husus, ders konularını ezberlemeden hareket etmektir. İster Tarih, Coğrafya gibi sözel ağırlıklı dersler olsun ister Biyoloji, Matematik gibi sayısal dersler olsun hiçbir dersi ezberlememek gerekir. Çünkü ezberlenen bilgiyi unutmak daha kolaydır ve bu şekilde farklı soru tiplerini çözmek daha zor olacaktır.
6. Gerekli Eğitim Materyallerini Kullanın
Üniversite sınavına çalışırken konu anlatımı kitapları, soru bankaları gibi materyallerin dışında her derse ait hazırlanan denemelerden de yararlanın. Ayrıca bazı derslerde o dersi öğrenmeyi kolaylaştıran materyalleri de kullanmaya çalışın. Örneğin Coğrafya çalışırken mutlaka dünya haritası ve Türkiye haritasını inceleyin. Öğrendiklerinizi harita üzerinde göstermeye çalışın.
7. Düzenli Aralıklarla Konu Tekrarı Yapın
Üniversite sınavında birçok konudan sorumlu olduğunuz için öğrendiklerinizi kolay unutmanız mümkündür. Özellikle yeni bilgiler öğrendikçe eskilerini unutma ihtimaliniz de yükselebilir. Bu yüzden üniversite sınavına çalışmak isteyen öğrencilerin düzenli aralıklarla konu tekrarı yapması önemlidir. Hatta ders programını da buna göre hazırlamak gerekir.
8. Bol Bol Test Çözün
Konu çalıştıkça öğrendiklerinizi pekiştirmek için test çözmelisiniz. Bu noktada çözdüğünüz soru bankalarının kolaydan zora doğru bir öğretim sistemi benimsemesi önemlidir. Özellikle temeli olmayan öğrencilerin üniversite sınavına çalışmak için bu yöntemi kullanması gerekir. Kullandığınız soru bankalarının müfredatta bulunmayan konulardan soru sormaması da önemlidir.
Ayrıca çözemediğiniz her soruyu analiz etmeniz gerekir. Soruyu dikkatsizlikten mi, süre yetmediği için mi yoksa bilgi eksikliğinden dolayı mı çözemediğinizi anlamaya çalışın. Eğer konuyu yeterince öğrenemediğiniz için soruyu çözemediyseniz mutlaka konu tekrarı yapın.
9. Deneme Sınavlarına Katılın
Bütün konulara çalışıp soru çözdükten sonra deneme çözmeye geçebilirsiniz. Hem sadece bir derse ait denemeleri çözebilir hem de bütün derslerin yer aldığı denemeleri çözebilirsiniz. Çözdüğünüz deneme nasıl olursa olsun mutlaka süre tutup turlama tekniği uygulamaya çalışın. Yani yapamadığınız sorularla vakit kaybetmeyin ve başka sorulara bakın. Süreniz kalırsa yapamadığınız soruları çözmeye çalışabilirsiniz.
10. Çıkmış Soruları İnceleyin
Üniversite sınavına çalışmak isteyen öğrencilerin uygulaması gereken bir diğer adım, çıkmış sorulara bakmaktır. Önceki senelerde YKS’de yani AYT ve TYT’de sorulan sorulara bakarak sizin sınava gireceğiniz sene ne tür sorularla karşılaşacağınıza dair fikir edinebilirsiniz. Sınavda çıkabilecek sorulara ilişkin bilgi sahibi olarak çalışma programınızı revize edebilirsiniz.
11. Soru Çözümü Videolarını İzleyin
Özellikle temeliniz yoksa ve sıfırdan YKS çalışıyorsanız soru çözümü videoları izleyebilirsiniz. Böylece hem dersin mantığını daha iyi anlarsınız hem de farklı soru tarzlarını görmüş olursunuz. Soru çözümü videoları sayesinde testlerde yaptığınız netleri arttırabilirsiniz.
12. Farklı Soru Tiplerini Öğrenin
Çalıştığınız konuyla ilgili ne kadar farklı soru tarzı görürseniz bu sizin o kadar yararınıza olacaktır. Çünkü bu sayede konuyu daha iyi kavramış ve konunun mantığını daha kolay anlamış olursunuz.
Örneğin başlangıçta kolay sorular çözmekle işe başlayabilir, ilerleyen zamanlarda zor soruları çözmeye başlayabilirsiniz. Daha sonra yeni nesil soruları yani günlük yaşam ile ilişki kurularak hazırlanan soruları çözmeye geçebilirsiniz. Bu sistemi kullanan soru bankalarından yararlanarak sınavda başarılı olma ihtimalinizi arttırabilirsiniz.
YKS Çalışma Taktikleri Nelerdir?
YKS çalışma taktikleri şunlardır:
- YKS çalışma taktikleri arasında ilk iş ders programı hazırlamaktır.
- Her derste yer alan konulara çalışın.
- TYT ve AYT konularını sırayla çalışın.
- Konu çalışırken kısa notlar alın.
- Renkli kalemlerle önemli yerlerin altını çizerek akılda kalıcı olmasını sağlayın.
- Derslerin mantığını kavramaya özen gösterin.
- Konu çalıştıktan sonra soru çözümüne geçin.
- Çözemediğiniz soruların nasıl yapıldığını öğrenin.
- Çözemediğiniz sorular için bir defter tutun.
- Soru çözerken süre tutun ve turlama tekniğinden yararlanın.
- Farklı soru tiplerini keşfedin.
- YKS konularıyla ilgili çıkmış sorulara göz atın.
- Bütün konuları öğrendikten sonra deneme çözmeye geçin.
- Belli aralıklarla öğrendiklerinizi tekrar edin.
YKS çalışma taktikleri her derse göre değişse de genel olarak yukarıdaki yöntemleri uygulamak işinize yarayacaktır. Bu taktikleri uyguladığınız zaman sınavda rakiplerinizden önde olacaksınız ve hedefinize kolayca ulaşabileceksiniz.
Sıfırdan TYT Nasıl Çalışılır?
Sıfırdan TYT çalışmak için şu yöntemler uygulanabilir:
- İlk olarak TYT konularına yönelik ders planı hazırlanmalıdır.
- TYT konuları ezber yapmadan çalışılmalıdır.
- Dersle ilgili not çıkarılmalıdır.
- TYT konuları kolaydan zora doğru öğrenilmelidir.
- Soru çözümü videoları izlenmelidir.
- Bol bol test çözülmelidir.
- Önce kolay sorular, sonra orta düzey ve ardından yeni nesil sorulara geçilmelidir.
- Yapılamayan soruların nasıl çözüldüğü öğrenilmelidir.
- Önceki yıllarda sorulan sorulara bakılmalıdır.
- Deneme çözülmelidir.
- Soru çözerken süre tutulmalıdır.
- Konu tekrarı yapılmalıdır.
Sınava Son Gün Çalışmak Doğru mu?
Sınava son gün çalışmak doğru değildir çünkü öğrencinin kaygı düzeyini yükseltebilir. Ancak son gün öğrenci eğer aklına takılan bir konu varsa çok detaya girmeden ders çalışabilir. Yine de uzmanlar genel olarak YKS’den bir gün önce ders çalışmayı bırakmayı ve zihni dinlendirecek aktivitelere yönelmeyi önermektedir.
Kategoriler
Son Yazılar
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
21 Ağustos 2023
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri
14 Ağustos 2023
Risk Analizi Nedir?
13 Ağustos 2023