Sizi Neden İşe Alalım Sorusuna Verilebilecek Etkileyici Cevaplar
Sizi neden işe alalım sorusu, yeni mezun ya da deneyimli olduğu fark etmeksizin herkesin iş başvurusunda karşısına çıkan bir sorudur. “Sizi neden işe almalıyız” sorusu, daha çok adayın iş ilanına başvurma motivasyonunu öğrenmek için sorulur. Bu soru ile kişinin deneyimleri, neden önceki işini bıraktığı, neden başvurduğu kurumda çalışmak istediği gibi birçok sorunun cevabını öğrenmek mümkündür.
Sizi neden işe almalıyız sorusu, iş mülakatlarında sıklıkla sorulur. Büyük ya da küçük ölçekte olduğu fark etmeksizin hemen her iş yerinde mülakatlarda bu soru sorulur. Siz de iş başvurusunda bulunduysanız ve mülakata çağrıldıysanız bu sorunun yanıtını en etkili şekilde vermek için yazımızı inceleyebilirsiniz.
İçindekiler
Sizi Neden İşe Alalım Sorusuna Verilebilecek Cevaplar Nelerdir?
Sizi neden işe alalım sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekilde sıralanabilir:
- İş deneyimlerimi düşündüğümde sizin şirketinize de değer katacacağımı düşünüyorum.
- Sahip olduğum yetkinlikler ile kurumunuza katkı sunacağımdan eminim.
- Sahip olduğum beceriler ile kurumunuzun ilerlemesinde rol oynayabilirim.
- Aradığınız kriterleri karşılayan bir eğitim geçmişine ve iş deneyimine sahibim.
- Şirket değerlerinin kendi değerlerimle uyuşması bu işe başvurmamı sağladı.
- Çalışma ortamınız beni motive etti, harika ekibinizin parçası olarak gelişiminize katkı sağlayacağıma eminim.
1. İş Deneyimlerimi Düşündüğümde Sizin Şirketinize de Değer Katacacağımı Düşünüyorum
Sizi neden işe alalım sorusuna verilebilecek cevaplar arasında en iyilerinden biri, kişinin daha önce çalıştığı kurumlarda edindiği deneyimlerden söz etmesidir. İş ilanına başvurma nedeninizi anlatırken gerekçelerini iyi bir şekilde temellendirmelisiniz. Aksi halde sadece “Bu iş için en uygun adaylardan biri olduğumu düşünüyorum” demek yeterli bir cevap olmayacaktır.
Sizi neden işe almalıyız sorusunu en etkili şekilde yanıtlamak için iş ilanının detaylarını önceden inceleyin. Özellikle istenen bir kriter varsa bu kriterle ilgili deneyimlerinizi ve yetkinliklerinizi anlatın.
2. Sahip Olduğum Yetkinlikler ile Kurumunuza Katkı Sunacağımdan Eminim
Mülakatta kişinin sahip olduğu yetkinliklerden söz etmesi oldukça önemlidir. “Sizi neden işe alalım” sorusuna cevap verirken o işin sizden beklediği yetkinliklere sahip olup olmadığınızı gözden geçirin. İşi en iyi şekilde yerine getirmek için hangi yetkinliklere sahip olduğunuzu net bir şekilde açıklayın.
Örneğin yazılımcıysanız bildiğiniz programlama dillerini ve bu dilleri kullanarak neler yapabildiğinizi anlatın. Bir muhasebe elemanıysanız bildiğiniz muhasebe programlarından bahsedin. Uluslararası bir şirkete başvurduysanız hangi yabancı dilleri hangi seviyede bildiğinizi anlatın. Tüm bunlar “Seni neden işe alalım” sorusuna etkili bir cevap vermenizi sağlar.
3. Sahip Olduğum Beceriler ile Kurumunuzun İlerlemesinde Rol Oynayabilirim
İş başvurularında yetkinliklerin yanında becerileri de anlatmak gerekir. Örneğin problem çözme becerisine sahip olmak, dürüst ve disiplinli olmak gibi sosyal beceriler bir iş yerinde oldukça önemlidir.
İşe alım sürecinde “Seni neden işe alalım” sorusuyla karşılaşan kişilerin sahip olduğu kişilik özelliklerini yapacağı işi geliştirmede nasıl kullanacağını belirtmesi de önemlidir. Özellikle çözüm odaklı olmak, bir iş yerinin gelişimine ciddi anlamda katkı sunar ve adaylarda bulunması beklenen bir özelliktir.
4. Aradığınız Kriterleri Karşılayan Bir Eğitim Geçmişine ve İş Deneyimine Sahibim
“Sizi neden işe alalım” sorusun verilebilecek cevaplar arasında eğitim geçmişi de önemli yer tutar. Kişinin sahip olduğu iş tecrübelerinin yanında aldığı eğitim de mülakatlarda işverenlerin dikkat ettiği bir kriterdir.
Örneğin 4 yıllık bir üniversite mezunu, 2 yıllık ön lisans mezunundan daha avantajlıdır. Benzer şekilde sertifika programlarına katılarak kendini mesleki olarak geliştiren kişiler iş görüşmelerinde bir adım önde olur.
5. Şirket Değerlerinin Kendi Değerlerimle Uyuşması Bu İşe Başvurmamı Sağladı
Kurumun sahip olduğu nitelikler de “sizi neden işe almalıyız” sorusuna verilebilecek cevaplar arasında yer alır. Örneğin kurumun çalışanların kariyer gelişimini destekleyen nitelikte olması, kişinin bir iş yerinde aradığı değerlerden biri olabilir.
Örneğin bir gazeteci başvurduğu iş ilanında “Kurumunuzun etik değerler doğrultusunda haberler yapması beni çok etkiledi. Ben de bir gazeteci olarak bu değerlere sahibim ve bu doğrultuda çalışarak kurumunuzun ilerlemesine katkıda sunacağıma inanıyorum” diyebilir. Bu sayede hem kurum hakkında bilgi sahibi olduğunu belirtmiş hem de kendi sahip olduğu değerlerin bilincinde olduğunu söylemiş olur.
6. Çalışma Ortamınız Beni Motive Etti, Harika Ekibinizin Parçası Olarak Gelişiminize Katkı Sağlayacağıma Eminim
Bir kurumun çalışma ortamı da işe başvurma nedenlerinden biridir. “Seni neden işe alalım” sorusuna cevap verirken bu kriteri de düşünebilirsiniz.
Örneğin kurumsal firmalarda çalıştığınızda kendinizi daha iyi gerçekleştiriyorsanız bu tarz firmalarda çalışmayı istemek işe başvurma nedenlerinizden biri olabilir. Ancak yalnızca bundan bahsetmeyip iş deneyimlerinizden, aldığınız eğitimden ve yeterliliklerinizden de söz ederek “sizi neden işe alalım” sorusuna daha etkili bir yanıt verebilirsiniz.
İş Görüşmesinde En Sık Sorulan Sorular Nelerdir?
İş görüşmesinde en sık sorulan sorular şunlardır:
- Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
- Sizi neden işe alalım?
- Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz?
- Bu şirket hakkında neler biliyorsunuz?
- Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?
- Önceki işinizden neden ayrıldınız?
- Bu şirkete neler katabilirsiniz?
- Kariyer hedefiniz nedir?
- İş dışında nelerle ilgilenirsiniz?
- 5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?
- Ücret beklentiniz nedir?
- Sizi motive eden şeyler nelerdir?
- Önceki işlerinizde yaşadığınız sorunları nasıl çözdünüz?
- Bizimle ilgili sorularınız nelerdir?
Mülakatta Kendini Tanıtma Nasıl Olmalıdır?
Mülakatta kendini tanıtma; kişinin iş deneyimleri, yetkinlikleri, elde ettiği başarılar, aldığı eğitimler ve kariyer hedefleri hakkında bilgi vermesi şeklinde olmalıdır. Mülakatta kişi kendini tanıtırken kısa ve etkili cümleler kurmalıdır.
Mülakatta kişinin kendisiyle ilgili anlattığı şeyleri temellendirerek ilerlemesi gerekir. Örneğin sadece “Ben bu işe en uygun kişiyim” demek yeterli değildir. Bu cümlenin altını dolduracak şekilde örnekler vermek gerekir. Örneğin kişinin iş deneyimlerinden, yetkinliklerinden ve aldığı eğitimden mutlaka bahsetmesi gerekir. Ayrıca mülakatta kendini en iyi şekilde tanıtmak isteyen kişiler kendini tanıtma örneklerini inceleyerek daha etkili sonuçlar alabilir.
En Popüler Mülakat Soruları Nelerdir?
En popüler mülakat soruları şunlardır:
- Kendinizden bahseder misiniz?
- Deneyimlerinizi anlatabilir misiniz?
- İş dışında neler yapıyorsunuz?
- Sizi neden işe almalıyız?
- Bizimle çalışmak isteme nedeniniz nedir?
- Önümüzdeki 5 yıl içinde kendinizi nerede görüyorsunuz?
- Hayalleriniz nelerdir?
- Beklediğiniz maaş aralığı nedir?
- Kariyer hedefleriniz nelerdir?
- Motivasyon kaynaklarınız nelerdir?
- Güçlü yönleriniz neler?
- Zayıf yönleriniz neler?
- Bize başarısız olduğunuz zamanlardan bahseder misiniz?
- Yaptığınız işlerde hangi başarıları elde ettiniz?
- Niçin bizimle çalışmayı istiyorsunuz?
- Hayalinizdeki iş nedir?
- Şu an çalıştığınız işten neden ayrılıyorsunuz?
En popüler mülakat soruları genel olarak yukarıdaki gibidir. İş görüşmesinde daha çok güncel mülakat soruları sorulur ve bu sorularla karşılaşıldığında etkili bir şekilde cevap vermek oldukça önemlidir.Mülakat soruları ve cevapları hakkında bilgi sahibi olarak daha başarılı bir iş görüşmesi süreci geçirebilirsiniz.