Sertifika Nedir?
Sertifika, online ve uzaktan eğitimler sonunda verilen, alınan eğitimlerin başarı ile tamamlandığını kanıtlayan belgelerdir. Eğitimin türüne göre sertifika türleri değişiklik gösterebilir.
Sertifika; yetkinliği kanıtlamak için fiziki ve e-sertifika olarak talep edilebileceği gibi sertifika kodu ile eğitim alınan siteden sertifika sorgulaması da yapılabilir.
Sertifika Ne Demek?
Sertifika, kişinin herhangi bir eğitim ya da kurs sonunda öğrendiği bilgileri kanıtlamasına ve belli bir yetkinlik seviyesine ulaştığını ispatlamasına yarayan bir belgedir.
Sertifika, fiziksel olarak ya da online düzenlenen eğitimler sonrasında kişilere verilmektedir. Bazı eğitim kurumlarında kişinin sertifika alması için kurs bitiminde sınava girmesi ve yeterli puanı alması gerekir. Bazı eğitim kurumlarında bu sistem uygulanmamaktadır.
Sertifika Türleri Nelerdir?
Sertifika türleri şunlardır:
- Üniversite onaylı sertifika
- Uluslararası geçerli sertifika
- Enstitü onaylı sertifika
- E-Devlet onaylı sertifika
- MEB onaylı sertifika
- E-sertifika
- Ücretsiz sertifika
Üniversite Onaylı Sertifika Nedir?
Üniversite onaylı sertifika, sertifikalı programlar sonunda alınan sertifika türüdür. Yükseköğretim Kuruluna bağlı eğitim kurumları ve üniversitelerce verilen bu sertifikalar yine bu eğitim kurumları tarafından onaylanır. Bu onay, eğitimin YÖK onayından geçtiğini, üniversite standartlarında eğitim verildiğini belirtir.
Uluslararası Geçerli Sertifika Nedir?
Uluslararası geçerli sertifikalar, örgün ya da online eğitim sonunda alınan bir sertifika çeşididir. Uluslararası geçerli sertifikalar, uluslararası eğitim standartlarına uygun bir şekilde eğitim alındığını kanıtlayan belgelerdir. Akreditasyon kurumlarınca verilen bu belge sayesinde sertifika alan kişi dünyanın tüm ülkelerinde sertifikasını kullanabilmektedir.
Enstitü Onaylı Sertifika Nedir?
Enstitü onaylı sertifika, enstitülerde alınan örgün ya da online eğitim sonrasında verilen sertifika türüdür. Enstitü onaylı sertifika tüm devlet kurumları ve özel firmalarda geçerlidir. Kişinin aldığı eğitimi ve eğitim aldığı alandaki yetkinliğini kanıtlayan tek şey bu sertifika türüdür.
e-Devlet Onaylı Sertifika Nedir?
e-Devlet onaylı sertifika, herhangi bir eğitim kurumundan alınan sertifikaların e-Devlet sistemi üzerinden görüntülenebilmesidir.
Esasında e-Devlet onaylı sertifika diye bir kavram yoktur, sertifikanın e-Devlet üzerinden yapılan sorgulama işlemi ile görüntülenmesi diye bir kavram vardır. Başka deyişle herhangi bir sertifika e-Devlet tarafından onaylanmaz, e-Devlet sistemi böyle bir yetkiye sahip değildir. Ancak sertifikalar e-Devlet sisteminde görüntülenebilir.
MEB Onaylı Sertifika Nedir?
MEB onaylı sertifika, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından onay almış eğitim kurumları tarafından düzenlenen eğitimlerin bitiminde katılımcılara verilen sertifikadır.
MEB onaylı sertifika, kişinin aldığı eğitimin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylandığını göstermektedir. Bu sayede iş başvurularında daha olumlu bir intiba bırakmayı sağlar.
e-Sertifika Nedir?
e-sertifika, online eğitim ya da uzaktan eğitim sistemine göre düzenlenen eğitimleri tamamlayan kişilere verilen belgedir.
e-sertifikalar sanılanın aksine yalnızca dijital ortamda görüntülenebilen belgeler değildir, basılı olarak da kullanılabilir. Bazı eğitim kurumları e-sertifikaları yalnızca dijital sertifika olarak katılımcılara verirken bazıları basılı belge halinde adrese teslim yapabilir.
E-Sertifika Ne İşe Yarar?
E-sertifika, kişisel ya da mesleki gelişim alanlarında düzenlenen eğitimlerin bitiminde katılımcıların ilgili konuya dair yetkinliklerini kanıtlamasını sağlar. E-sertifika öz geçmişe (CV) eklenebilir ve iş başvurularında kullanılabilir.
E-sertifikalar sayesinde kişi iş başvurularında rakiplerine göre bir adım önde olur. İstanbul Boğaziçi Enstitüsü tarafından verilen sertifikalar yurt dışında da geçerli olduğundan kişinin uluslararası alanda daha sağlam bir kariyer kurmasına yardımcı olur.
E-sertifika, kişinin eğitim aldığı alanda kendini geliştirdiğini ispatlaması noktasında işe yarar. Ayrıca üniversitede bölüm olarak okutulmayan sosyal medya, işaret dili, içerik yazarlığı gibi alanlarda yetkinleşmek ve bu alanlarda iş bulmak isteyen kişiler açısından da e-sertifika almak yararlıdır.
Kurs Bitirme Sertifikası Nedir?
Kurs bitirme sertifikası, bir eğitim kursunu tamamladığınızı ve kursun belirli gereksinimlerini yerine getirdiğinizi gösteren bir belgedir. Kurs bitirme sertifikaları genellikle özel veya mesleki eğitim kurumları, üniversiteler veya çevrim içi eğitim platformları tarafından sunulur.
Bir kurs bitirme sertifikası; kursun içeriği, süresi ve öğrenme hedefleri gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Örneğin, bir dil kursunu tamamladıysanız, kurs bitirme sertifikası size dil becerilerinizi gösterme ve bir seviyede yetkin olduğunuzu kanıtlama imkanı sağlayabilir. Benzer şekilde bir yazılım geliştirme kursunu tamamladıysanız, kurs bitirme sertifikası, belirli bir programlama dili veya teknoloji hakkındaki bilginizi ve yeteneklerinizi göstermenize yardımcı olabilir.
Ücretsiz Sertifika Nedir?
Ücretsiz sertifika, herhangi bir eğitim sonunda kişinin o alana ilişkin yetkinliğini kanıtlaması için alacağı belgenin ücretsiz olarak takdim edilmesidir.
Ücretsiz sertifika, kişinin eğitim sonunda sertifikasını ücretsiz olarak alması anlamına gelir. Bazı eğitim kurumları sertifikaları ücretsiz verirken bazıları ücret almaktadır.
Ücretsiz Sertifika Nasıl Alınır?
Ücretsiz sertifika, belli bir eğitim aldıktan sonra varsa kurs sonunda yapılan sınavı geçtikten sonra alınır.
Ücretsiz sertifika almak için kişinin ilgi duyduğu bir alana ilişkin eğitim düzenleyen bir kuruma kayıt yaptırması gerekmektedir. Eğitim süreci sona erdikten sonra varsa sertifika sınavına girilir. Kişi sertifika sınavını geçtiği takdirde ücretsiz sertifika almaya hak kazanmaktadır. Ücretsiz sertifika her eğitim kurumu tarafından verilmemektedir.
Sertifika Ne İşe Yarar?
Sertifika şu işe yarar:
- Eğitimin başarı ile tamamlandığını gösterir.
- Yetkinliği kanıtlar.
- Referans olarak kullanılır.
- Öz geçmişi güçlendirir.
- Eğitim alınan alanda işe girmeyi kolaylaştırır.
Sertifikanın Faydaları Nelerdir?
Sertifikanın faydaları şunlardır:
- Kişinin birikimini ve yetkinliğini kanıtlar.
- İş görüşmelerinde avantaj getirir.
- Etkili bir öz geçmiş oluşturmaya yardımcı olur.
- Kişinin, eğitime açık bir birey olduğunu gösterir.
Sertifika Nasıl Alınır?
Sertifika almak için şunlar yapılmalıdır:
- Eğitimi veren platformdan kullanıcı hesabı açılır
- Alınmak istenen eğitim seçilir
- Eğitim ücreti varsa ödemesi yapılır
- Eğitim kaydı gerçekleştirilir
- Eğitim başarı ile tamamlanır
- Eğitim sonu sınava girilir
- Sınavdan başarılı sağlanır ardından sertifika talep edilir
Sertifika almak için kişinin önce hangi alanda eğitim almak istediğini seçmesi gerekmektedir. Sertifika almak isteyen kişiler, eğitim kurumlarının sertifikalı eğitim programları sayfasını ziyaret ederek eğitim seçeneklerini inceleyebilirler. Eğitim aşamasını başarıyla tamamlayan öğrenciler, kazandıkları bilgiyi kanıtlayan sertifika belgelerini de eğitim sonunda temin edebilirler.
Sertifika Nerelerden Alınır?
Sertifika almak için online eğitim ya da örgün eğitim platformları aracılığı ile sertifikalı eğitim programlarına kayıt olunması gerekir. Kayıt olunan eğitim, başarıyla tamamlandığında sertifika öğrenciye verilir.
Sertifika Nerelerde Kullanılır?
Sertifika şu alanlarda kullanılır:
- İş görüşmelerinde
- İş başvuru sitelerinde
- Öz geçmiş ve portfolyolarda
- Kişisel internet sitelerinde
- Kişisel sosyal medya platformlarında
Sertifika Tipi Nedir?
Sertifika tipi, belirli bir konudaki kurs veya seminerde aldığınız eğitimin alanını göstermektedir.
Başka deyişle, aldığınız sertifikanın hangi çalışma alanında faydalı olacağını ifade etmektedir. Örneğin, sertifikanız beden dili üzerine bir eğitimi içeriyorsa, bu durumda sertifika tipi iletişimdir.
İstenen Sertifika Tipleri Nelerdir?
İş başvurularında ve CV'de istenen sertifika tipleri şunlardır:
- Etkili iletişim ve beden dili eğitimi: Hem günlük hayatta hem de iş yaşamında bu eğitim çok işinize yarayacak. Etkili iletişim ve beden dili eğitimi, özellikle kendinizi ifade etmeniz ve etkili bir şekilde problem çözmeniz için önem taşımaktadır.
- Diksiyon eğitimi: İşiniz gereği insanlarla sürekli sözlü iletişim halinde olacaksanız diksiyon eğitimi önemlidir. Spikerlik, muhabirlik gibi mesleklerin yanı sıra öğretmenlik, müşteri temsilciliği gibi işlerde de diksiyon önem taşımaktadır.
- Stres yönetimi: İş yaşamında çıkacak sorunları çözmede stres yönetimi eğitimi önem arz etmektedir. Özellikle özel sektörde çalışan kişilerin stres yönetimi konusunda idmanlı ve bilinçli olması gerekmektedir.
- Halkla ilişkiler ve iletişim: Satış ve pazarlama alanlarında çalışan kişiler de bu alanda eğitim görebilmektedir.
- Satış yönetimi: Satış ve pazarlama departmanlarında çalışan kişilerin yanı sıra dijital pazarlama alanında görev yapanların da bu sertifikaya sahip olması önemlidir.
- E-ticaret: Dijitalleşmenin hız kazandığı bu dönemde dijital pazarlama ve online mağazacılık alanına yönelmek isteyenlerin sayısı artmaktadır. Bu alanda kariyer hedefi olan kişilerin e-ticaret alanında sertifika alması, onların kazançlı çıkmasını sağlamaktadır.
- İş yaşamında yazışma teknikleri: Beyaz yaka ofis çalışanlarının iş yaşamındaki yazı dilini bilmesi ve etkin bir şekilde kullanması önemlidir. Eğer siz de memur, sekreter, asistan, proje yöneticisi gibi pozisyonlarda çalışıyorsanız iş yaşamında yazışma teknikleri üzerine sertifika almanız sizi bir adım ileriye taşıyabilir.
- Yazılım ve bilişim: Microsoft Office programlarının yanı sıra SEO eğitimleri, photoshop, kod yazma gibi alanlar da yazılım ve bilişim sertifika tipleri arasında yer almaktadır.
- Yabancı dil: İngilizce, Almanca, Fransızca gibi yabancı dilleri bilmek, iş yerlerinin çalışanlarda en çok aradığı kriterlerden biridir. Hangi işi yapıyor olursanız olun yabancı dil bilmek size artı puan kazandırmakta, hatta kimi durumlarda maaşınızın artmasını sağlamaktadır.
CV’de Sertifika Tipine Ne Yazılır?
Sertifika tipi, aldığınız sertifikanın hangi alanla ilgili olduğunu tanımlamaktadır. CV’de sertifika tipini yazarken bu alanı göz önünde bulundurmalısınız.
Örneğin dijital pazarlama üzerine eğitim aldıysanız e-ticaret, sizin sertifika tipinizdir. Öte yandan çatışma çözme becerileri üzerine eğitim aldıysanız sertifika tipiniz stres yönetimi sınıfında olacaktır.
Sertifikasyon Nedir?
Sertifikasyon, bir kişinin belirli bir meslekte veya uzmanlık alanında yeterlilik düzeyini kanıtlamasını sağlayan bir belgeleme sürecidir. Bu belgeleme süreci genellikle bir test veya bir dizi testi kapsar ve başarıyla tamamlayan kişiye belirli bir meslek veya uzmanlık alanında yeterlilik düzeyini gösteren bir sertifika verilir.
Sertifikasyon, belirli bir meslekte veya uzmanlık alanında çalışmak için gereken yeterlilikleri gösteren bir standardı belirlemek için kullanılır. Bu sertifikalar genellikle işverenler tarafından değerlendirme sürecinde bir kişinin yetkinliğini kanıtlamak için kullanılır ve bazı mesleklerde yasal olarak zorunlu olabilirler.
Bazı mesleklerde sertifikasyon süreci, belirli bir eğitim veya staj programının tamamlanmasını da içerebilir. Bu süreçte, bir kişi teorik ve pratik olarak belirli bir meslekte veya uzmanlık alanında eğitilir ve sınavları geçtiği takdirde sertifikasyon alır.
Örneğin bir kişinin belli bir alanda bilgili olduğunu kanıtlaması için onaylı bir sertifika verilmesi sertifikasyon işlemi olarak tanımlanabilir. Sertifikasyon işleminin yapılabilmesi için güvenilir kurumların onayını almak gerekir. Online eğitimler söz konusu olduğunda sertifikasyon işlemi yapmak için üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinden, Milli Eğitim Bakanlığından (MEB) veya uluslararası geçerliliği olan kurumlardan onay alınmalıdır.
Sertifika Programı Ne Demektir?
Sertifika programı, kişilerin mesleki ve kişisel gelişimlerini sürdürmesini sağlayan eğitim programlarıdır. Online eğitim platformları ve diğer eğitim kurumları, düzenledikleri eğitimler sonunda, eğitimi başarı ile tamamlayan her katılımcıya sertifika verir.
Sertifika Programları Neden Önemli?
Sertifikasyon programları, bir kişinin belirli bir alanda eğitim aldığını ve yeterli bir seviyede uzmanlık sahibi olduğunu kanıtlaması açısından oldukça önemlidir.
Bu programlar, hem mesleki hem de kişisel gelişimde kendini geliştirmek isteyen kişilere yardımcı olur ve hayat boyu öğrenmeye katkıda bulunur. Sertifika programları aynı zamanda kişinin CV'sini güçlendirir ve iş görüşmelerinde diğer adaylara göre daha avantajlı bir konuma getirir. Bu programlar, kişinin ilgili alanda kendini geliştirdiğini kanıtlama açısından önemli bir rol oynar.
Sertifikalı Eğitim Nedir?
Sertifikalı eğitim programları, katılımcılara belirli bir alanda öğretim faaliyetleri sonunda sertifika veren eğitim programlarıdır.
Bu programlar; hukuk, işletme, sağlık, psikoloji, insan kaynakları, bilişim, sosyal medya gibi farklı alanlarda düzenlenebilir. Sertifikalı eğitimler hem online hem de örgün eğitim şeklinde sunulabilir. Bu programlar, katılımcıların belirli bir mesleki alanda bilgi ve becerilerini arttırmalarına, kariyerlerinde ilerlemelerine ve mevcut işlerinde daha etkili olmalarına yardımcı olur.
Ayrıca sertifikalı eğitimler, işverenler tarafından iş başvurularında değerlendirme kriteri olarak da kullanılabilir ve bir adayın yetkinlik düzeyini göstermesine yardımcı olur.
Sertifikalı Eğitimler Nereden Alınır?
Sertifikalı eğitimler online eğitim platformları ve diğer eğitim kurumlarından alınabilir. Boğaziçi Enstitüsü online eğitimleri bu bağlamda sertifika almak isteyenler için yardımcı olmaktadır. Nitelikli eğitimi tabana yayma amacında olan Boğaziçi Enstitüsü, online eğitim ve örgün eğitimleri ile kolayca sertifika alabileceğiniz bir kurumdur. Stresle Başa Çıkma Yöntemleri, Temel Seviye SEO Eğitimi, Etkili İletişim Teknikleri Eğitimi gibi ücretsiz, sertifikalı eğitimler veren kurum; bilişim, hukuk, işletme, kişisel gelişim kategorilerinde ücretli sertifikalı eğitimler de verir.
Online Sertifika Programları Ne İşe Yarar?
Online sertifika programları şu işe yarar:
- Birden fazla alanda eğitime kayıt yaptırılabilir.
- Online ve örgün eğitim şeklinde yapılabilir.
- Sınırlı zaman aralığında dahi eğitime katılma imkanı sunar.
- Fiziksel engeli bulunan bireyler için online sertifika eğitimi avantajlıdır.
- Mekan kısıtı bulunmaz.
- Zaman sınırlaması yoktur.
- Zamandan tasarruf ettirir.
- Sertifika programlarına katılmanın maliyeti oldukça düşüktür.
- Sertifikalar ile yetkinlik ve beceri belgelenebilir.
- Herkesin katılımına açıktır.
- Senkron ve asenkron şeklinde yapılır.