Sanat Terapisti Nasıl Olunur?
Sanat terapisti olmak için bireylerin öncelikle üniversitede Psikoloji veya Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü okuyup ardından sanat terapisi eğitimi alması gerekir. Ayrıca Tıp Bölümü’nden mezun olup Psikiyatri Uzmanlık Eğitimi alan kişiler de sanat terapisi eğitimi alarak sanat terapisti olabilir.
Sanat terapisti olmak isteyen kişilerin sanat terapisi sertifikası alarak bu alandaki yetkinliğini belgelemesi de önemlidir. Bu kriterler dışında bir terapistte olması gereken etik olma, hoşgörülü olma, farklılıklara duyarlı olma, sabırlı ve empatik olma gibi özellikleri taşımak gerekir.
İçindekiler
Sanat Terapisi Nedir?
Sanat terapisi; müzik, edebiyat, resim, heykel gibi farklı sanat dallarından yararlanarak bireyin yaşadığı psikolojik problemlerin çözülmesini sağlayan bir terapi yöntemidir. Sanat terapisi, sanatın çeşitli dalları kullanılarak kişinin probleme yönelik içgörüsünün arttırılmasına ve problemin daha kolay anlaşılmasına yardımcı olur.
Sanat terapisi uygulamaları ile danışan, ifade etmekte zorlandığı duygusal sorunlarını kolaylıkla dışa vurabilir. Buna dışavurumcu sanat terapisi denir. Bu psikoterapi yöntemi sayesinde ağır travma yaşayan, yoğun savunma mekanizmaları kullanan, kendisiyle yüzleşmekten korkan ve yaşadığı problemi tanımlayamayan kişiler kendini daha kolay bir şekilde ifade eder ve keşfeder. Böylece seanslardan alınan verim artar.
Sanat Terapisti Nedir?
Sanat terapisti, sanat terapisi uygulamaları hakkında bilgi sahibi olan ve bu alanda kullanılan kuramları ve yaklaşımları kullanarak danışanlara psikolojik yardım hizmeti veren meslek elemanıdır.
Sanat terapisti, sanat terapisi alanında eğitim alarak bu mesleği yapar. Aksi halde sadece sanata ilgi duyan kişiler sanat terapisi uygulamalarını yapamaz.
Kimler Sanat Terapisi Uygulayabilir?
Sanat terapisini şu kişiler uygulayabilir:
- Sanat terapisi eğitimi alan psikologlar
- Sanat terapisi eğitimi alan psikolojik danışmanlar
- Sanat terapisi eğitimi alan psikiyatristler
- Sanat terapisi eğitimi alan psikoterapistler
- Sanat terapisi eğitimi alan terapistler
- Sanat terapisi alanında eğitici eğitimi veren bireyler
Görüldüğü üzere sanat terapisi tekniklerini uygulamak için kişinin psikoloji alanında üniversite eğitimi alması ve daha sonra sanat terapisi üzerine ek eğitim alması gerekir.
Sanat Terapisti Ne İş Yapar?
Sanat terapisti; danışanın kendini tanıması, danışanın sahip olduğu psikolojik problemlerin tanımlanması ve çözülmesi noktasında sanat terapisi yaklaşımlarını kullanarak hizmet verir. Sanat terapisti, terapi seanslarında çeşitli sanat dallarını kullanarak danışana yardımcı olur.
Sanat terapisti resim çizme, heykel yapma gibi yöntemleri kullanarak danışana yönergeler verir. Örneğin ağır travma yaşamış bir danışana yaşadığı duyguları fark etmesi için “Şu an ne hissediyorsun? Bunu anlatan bir heykel yap” şeklinde yönerge verilir. Danışan istediği heykeli yapması konusunda teşvik edilir ve bu süre zarfında danışanın neler yaptığı gözlemlenir.
Danışanın heykeli ne kadar sürede yaptığı, yaparken nasıl bir beden dili kullandığı, nasıl bir heykel yaptığı gibi detaylar bir seans malzemesi olarak kullanılır. Ardından danışandan yaptığı heykeli anlatması istenir. Danışanın anlattıklarından yola çıkılarak iç çatışmaları, savunma mekanizmaları anlaşılır. Bu esnada duygu ve içerik yansıtma teknikleri kullanılabilir.
Sanat Terapisti Olmak için Hangi Bölüm Okunmalı?
Sanat terapisti olmak için üniversitelerin Psikoloji ya da Psikolojik Danışmanlık Bölümü okunmalıdır. Ancak Tıp Bölümü okuyup Psikiyatri Bölümü üzerine uzmanlık eğitimi alanlar da bu mesleği icra edebilir. Ancak bu bölümlerden mezun olan kişilerin sanat terapisi eğitimi alması şarttır.
Sanat Terapisti Maaşları Ne Kadar?
Sanat terapisti maaşları ortalama 25.000 TL ile 70.000 TL arasında değişir.
Sanat terapistinin maaşları; kişinin çalıştığı psikolojik danışmanlık merkezine, merkezin lokasyonuna, alınan danışan sayısına ve terapistin deneyimine bağlı olarak değişir. Örneğin sanat terapisti mesleğin ilk yılında ortalama 25.000 TL alırken iki yıl deneyimli sanat terapisti 30.000 TL, üç ve yıl üzeri kadar deneyimli bir sanat terapisti ise 35.000 TL ile 70.000 TL arasında maaş alır. Ayrıca mesleğinde tanınan ve belli bir üne kavuşan sanat terapistlerinin maaşı daha yüksektir.
Sanat Terapisi Eğitimi Nedir?
Sanat terapisi eğitimi, sanat terapisinin nasıl uygulandığı ile ilgili kapsamlı bilgi almayı sağlayan bir eğitim programıdır. Sanat terapisi eğitimi, sanat terapisti olmak isteyen kişilere yönelik düzenlenir.
Sanat terapisi eğitimi alan kişiler, öğrendikleri teknikleri danışanlarıyla yaptığı seanslarda kullanarak danışanın probleminin daha hızlı bir şekilde çözülmesini sağlar. Bu sayede danışanlar açısından bakıldığında terapi süreci daha verimli geçer.
Sanat Terapisi Eğitimini Kimler Alabilir?
Sanat terapisi eğitimini şu kişiler alabilir:
- Psikologlar
- Psikolojik danışmanlar
- Psikoloji Bölümü 3. ve 4. sınıf öğrencileri
- Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü 3. ve 4. sınıf öğrencileri
- Psikiyatristler
- Psikoterapistler
- Sanat terapisti olmak isteyen kişiler
Sanat terapisi eğitimini psikolojik danışmanlık hizmeti vermeye yetkisi olan herkes alabilir. Yetkisi olmayıp alana ilgi duyan kişiler de eğitim programına katılabilir ancak bu kişilerin yalnızca sanat terapisi eğitimi alarak sanat terapisti olarak çalışması mümkün değildir.
Sanat Terapisi Eğitimi Fiyatları Ne Kadardır?
Sanat terapisi eğitimi fiyatları ortalama 200 TL ile 4000 TL arasında değişir.
Sanat terapisi eğitimi fiyatları, eğitimin alındığı kuruma ve eğitim içeriğine göre değişir. Ayrıca eğitim sonunda sertifika veren kurumlar genel olarak daha yüksek bir ücrete sahiptir. Öte yandan üniversite onaylı ve online eğitim düzenleyen kurumlarda sanat terapisi eğitimi ücreti daha yüksek olabilir.
Sanat Terapisi Sertifikası Nedir?
Sanat terapisi sertifikası, sanat terapisi eğitimine katılan kişilerin dersler sona erdikten sonra aldığı bir belgedir. Sanat terapisi sertifikası, kişinin sanat terapisti olarak çalışabildiğini kanıtlaması için kullanılır.
Sanat terapisi sertifikası, yüz yüze veya online eğitim düzenleyen çeşitli eğitim kurumları tarafından verilebilir. Ancak burada sertifikanın üniversiteler gibi resmi kurumlar tarafından onaylı olduğuna dikkat edilmelidir. Çünkü onaylı sertifika vermeyen kurumlardan eğitim almak, sanat terapisi sertifikasının geçersiz olmasına neden olabilir.
Sanat Terapisi Sertifikası Ne İşe Yarar?
Sanat terapisi sertifikası, kişinin sanat terapisti olarak çalışmasını ve bu alandaki bilgilerini belgelemesini sağlar. Sanat terapisi sertifikası; psikoloji alanında hizmet veren kişilerin kariyer gelişimine katkıda bulunur.
Sanat terapisi sertifikası almak, ruh sağlığı alanında çalışan kişilerin sanat terapisi alanında bilgi sahibi olduğunu kanıtlaması açısından işe yarar. Ayrıca sanat terapisi sertifikası sayesinde kişinin öz geçmişi güçlenmiş olur, dolayısıyla iş başvurularında daha avantajlı olmak mümkün hale gelir.
Sanat Terapisi Yüksek Lisans Eğitimi Veren Üniversiteler Hangileridir?
Sanat terapisi yüksek lisans eğitimi veren üniversiteler şunlardır:
- Nürtingen-Geislingen Ekonomi ve Çevre Üniversitesi
- Berlin Sanat Üniversitesi
- Sigmund Freud Özel Üniversitesi
- California İntegral Araştırmalar Enstitüsü
- NYU Steinhardt School of Culture, Education and Human Development
- Long Island Üniversitesi
- Springfield College
- Antioch Üniversitesi
- Albertus Magnus College
Sanat terapisi alanında Türkiye’de yüksek lisans programı henüz açılmamıştır. Sanat terapisi, Türkiye’de çeşitli psikolojik danışmanlık merkezlerinin, üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinin ya da üniversite onaylı eğitim veren kurumların düzenlediği sertifika programları aracılığıyla öğretilmektedir.