Sanal Para ve Bankacılık Sistemi
İçindekiler
Modern dünya yalnızca kendi teknolojisini yaratmakla kalmadı, bu teknoloji aracılığıyla kendi düzenini kurma yolunda da emin adımlarla ilerliyor. Her alanda önemli dönüşümler yaşanırken değişime ayak uydurması zorunlu mecralardan birisi de şüphesiz ekonomik oldu.
Dünya, kapitalizm sisteminden sanal sistemlere baş döndürücü bir hızla evrildi. İlk olarak mevcut bankacılık sistemi içerisine entegre olan sanal ya da yapay zekâ destekli sistem kısa sürede kendi ekonomisini oluşturdu.
Sanal Para Nedir?
İlk örnekleri, hırsızlıkları önlemek amacıyla ABD’de benzin istasyonlarında kullanılan elektronik sistem, kâğıt paranın yerine geçen, saklanabilen ve transfer edilebilen yeni bir finans sistemini doğurdu.
İlk kez 2008 yılında Satoshi Nakamato’nun sekiz sayfadan oluşan PDF raporu ile Bitcoin (BTC), hemen ardından bu sistemi takip ederek sanal piyasalarda değer ve işlem gören onlarca farklı sanal para mevcut finans sistemine alternatif olarak oluşturuldu.
Emtia para, itibari para ve elektronik para gibi üç temel fonksiyon üzerine değerlendirilen sanal paraların hemen hepsi Bitcoin’in (BTC) oluşturduğu teknolojiyi kullanarak varlığını sürdürmekte.
Yasal mevzuatın dışında kalan sanal paralar her geçen gün değerine değer katarken, bu alanda yapılan çalışmalarda, iletişim çağında teknolojik alt yapıların da kullanılarak faaliyetlerini sürdüren yeni finans sisteminin önümüzdeki yıllarda da sürdüreceği ön plana çıkmakta.
Elektronik ticaretin tetiklediği bu artış, sanal para sistemlerinin kullanımını yaygınlaştırırken bağımsız olan bu dijital para sistemleri kısa sürede devletler tanından da tanındı. Ülkeler, ‘emtia para’ kategorisine aldığı sanal paralar ile yapılan işlemleri vergi sistemlerine entegre edecek yasaları kısa sürede hazırlayarak yürürlüğe girmesini sağladı.
Bitcoin ve türevlerin dışında kalan tüm dijital ve sanal paralar bu yasalar ile ülkelerin para birimlerinin elektronik ortamda temsili sayıldı ve denetlemeye tabii tutulması kararlaştırıldı.
Sanal Paranın Özellikleri Nedir?
- Fiziksel gerçekliği yoktur.
- Literatürdeki tanımı üzerine ülkeler fikir birliğine varamamıştır.
- Herhangi bir merkez bankası, kredi kuruluşu veya e-para kuruluşu tarafından ihraç edilmez.
- Bazı ortamlarda para gibi kullanılabilir.
- Blok-Zincir (BlockChain) sistemi tarafından desteklenir.
- Merkez bankaları sanal para üretemez.
- Sanal paralara sahiplerinin izni olmadan el konulamaz.
- Piyasadaki para sayısı bellidir. Piyasaya arz edilmesi süresince zaman mutlaka belirlenir.
- Sanal para sistemlerinde transferi gerçekleştirmesi için e üçüncü bir kurum, kuruluş veya taraf yoktur.
- Yalnızca sahibi kullanabilir.
- Tüm transferlerde kişilerin kimlikleri gizlenir.
- Zaman ve yer kısıtlılığı yoktur
- Sistem tamamen kapatılsa bile, açık kod uygulaması sayesinde kısa sürede yeniden kullanılabilir hale gelir.
- Yüksek seviye kriptografi ile korunur.
- Enflasyon problemini ortadan kaldırır.
- Bunlarla birlikte sanal para sistemleri yalnızca karmaşık matematiksel sistemlerin çözümlenmesi anlamına gelen Mining (madencilik) sistemi ile üretilebilir.
Sanal Para Uzmanı Nedir?
Para piyasaları, forex ve mevcut yasal düzenlemeler ile sanal paranın kullanımı ve teknik detaylarına ilişkin verileri, ilgili kişilerle paylaşan araştırmacılara Sanal Para Uzmanı adı verilmekte.
Bu uzmanlık alanı üniversitelerin ekonomi, mühendislik ve matematik bölümü gibi lisans dereceleri ile elde edilebileceği gibi meraklı ve araştırmacı her birey, özellikle sanal para madenciliği üzerine online ve uzaktan eğitim alarak da uzmanlaşabilir.
Geleceğin meslekleri arasında gösterilen Sanal Para Uzmanlığı, birden fazla disiplinin bir arada olduğu özel bir uzmanlık alanıdır. Dijital ve teknik altyapısının yanı sıra ülkelerin ekonomik ve finansal değerleri ile yasal düzenlemeleri hususunda bilgi ve deneyim sahibi olmayı gerektirir.
Merkez bankalarının para basma tekelini tamamen ortadan kaldıracağı düşünülen sanal paralara ilişkin hem detaylı bir alt yapı hem de dijital bir yeterliliği bulunan Sanal Para Uzmanı, yatırımcılarının kısa ve uzun vadede sisteme entegre olmasını sağlar ve kar etmelerini kolaylaştırır.
Kategoriler
Son Yazılar
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
21 Ağustos 2023
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri
14 Ağustos 2023
Risk Analizi Nedir?
13 Ağustos 2023