Robotik Kodlama Nedir?
Teknik Bilgiler Yazıları

Robotik Kodlama Nedir?

Robotik kodlama, gelişen teknolojilerle beraber kendini daima güncel tutan bir alandır. Günlük hayatta kullandığımız teknolojik cihazların yazılımında bulunan robotik kodlar cihazların fonksiyonel işlevleri yerine getirmesini sağlamaktadır. Teknolojik gelişmelerle beraber hayatımıza yardımcı olan makinelerin işlevleri çeşitlenmekte ve aynı oranda robotik kodlama yapan insanlara olan ihtiyaç artmaktadır. 

Peki robotik kodlama nedir? Robotik kodlama yapabilmek için hangi programlama dillerini öğrenmeliyiz? Robotik kodlama bilmek neden bu kadar önemli? Gelin tüm bunları beraber inceleyelim! 

Robotik Kodlama Ne Demek?

Robotik kodlama; bilgisayar, telefon, makineler gibi araçların tarafımızca verilen direktifleri yerine getirmesi için sistemsel olarak yapılan yazılımlara denilmektedir. 

Robotik kodlama, programlama ile çalışan araçların fonksiyonlarını doğru kullanabilmesi için gerekli olan bir datadır. Robotik kodlama güncel olarak kullanılan makine, bilgisayar ve akıllı cihazların donanımlarının tamamlanması için vazgeçilmez bir parçadır. Belirtilen cihazlarda yazılımsal olarak robotik kodlama geliştirilmiyorsa cihazların çalışma performansında sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Robotik kodlama günümüzde eğitim ve iş alanı açısından da fazlaca tercih edilmektedir. Mühendislik ve yazılım bilgisi gerektiren iş ilanlarında en az bir tane robotik kodlama diline hakim olmak önemli bir kriterdir. Robotik kodlama öğrenilmesi zor bir içeriğe sahip olduğu için kodlama dillerine hakim kişi sayısı da azdır. Bu sebeple robotik kodlama eğitimi almış kişiler iş bulmakta zorluk çekmemektedirler.

 

 

Robotik Kodlama Örnekleri Nelerdir?

Robotik kodlama örnekleri şunlardır:

  • Tablolarla robotik kodlama örneği
  • Oyun hamuruyla robotik kodlama
  • Robotik kodlamayla alet çantası yapımı
  • Legolar ile robotik kodlama
  • Renkler kullanarak robotik kodlama

Robotik Kodlama Nasıl Öğrenilir?

Robotik kodlama öğrenmek özellikle makineleşmenin ve teknolojinin zirveye ulaştığı çağımızda oldukça önem taşımaktadır. Robotik kodlama öğrenmek için bu alanda yazılmış konu anlatımlı kitaplar bulunmaktadır. Robotik kodlama alanı oldukça geniş bir konudur. Bu sebeple kişinin eğitmen olmadan robotik kodlamayı tam olarak öğrenebilmesi zorlaşmaktadır. Robotik kodlama alanında kendini geliştirmek isteyen kişi, robotik kodlama üzerine verilen çevrim içi ve örgün eğitimlere katılabilir. 

Robotik kodlama üzerine profesyonel eğitmenler eşliğinde verilen eğitimler kişinin hem teorik hem de uygulamalı olarak robotik kodlamayı kavramasına yardımcı olacaktır. Her ne kadar öğrenilmesi zor olan bir konu olsa da bireyler, eğitmen eşliğinde robotik kodlamanın temellerini ve inceliklerini etkin şekilde kavrayacaklardır.

Robotik Kodlama Nasıl Yapılır?

Robotik kodlama yapabilmek için öncelikle bazı programlama dillerinin öğrenilmiş olması gerekmektedir. Örneğin, Javascript ve Python programlama dilleri robotik kodlama yapabilmek için önemlidir. Robotik kodlama da programlama dilleri, kodlama yapacağınız cihaza belirli talimatları işleyebilmek adına elinizde bulunan bir alfabe görevi görmektedir. Robotik kodlama yapmak isteyen kişi bu programlama dillerine hakim değilse kodlama işlemini hatasız şekilde tamamlayamayacaktır. 

Robotik kodlama yapmak için öncelikli olarak Javascript, Pyhton, C++ programlama dillerinin eğitimi alınmalıdır.

Robotik kodlama için programlama dili öğrendikten sonra Codespark, Robotiste gibi programlama dilinize uygun bir kodlama yazılımı seçerek işe başlayabilirsiniz. Robotik kodlama yapmak için seçtiğiniz kodlama yazılımını bilgisayarınıza aktarmanız yeterli olacaktır.

 

 

En Çok Kullanılan Robotik Kodlama Programları Nelerdir?

En çok kullanılan robotik kodlama programları şunlardır:

  • Code.org
  • Scratch
  • CodeCombat
  • Bitsbox
  • App Inventor
  • Kodu Game Lab
  • Tynker
  • Lightbot
  • TechRocket
  • All Can Code
  • Codecademy
  • Code Monster

Robotik Kodlama Öğrenmek Neden Önemlidir?

Robotik kodlama, içinde bulunduğu robotik biliminin önemli ve ayrılmaz bir parçasıdır. Günümüzde gelişmiş teknolojilerle robotlar ve yeni fonksiyonlu makineler gündelik hayatımızda gittikçe yaygın hale gelmektedir. Sektör içinde mühendislik alanında robotik kodlama bilen kişilere olan ihtiyaç doğmaktadır. Tüm bunlara bağlı olarak robotik kodlama alanında istihdam oranları gittikçe artmaktadır. İş alanının artmasıyla beraber robotik kodlama öğrenmek önemli bir hale gelmiştir. Özellikle üniversite düzeyinde yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerden mezun olan kişiler robotik kodlama alanında çalışmak için çeşitli mesleki eğitimlere katılmaktadır. 

Robotik kodlama alanının gelecek yıllarda daha da genişleyeceği öngörülmektedir. Bu sebeple hem iş sahibi olmak açısından hem de kişisel gelişim ve bilgi birikimi açısından robotik kodlama eğitimlerine katılmak faydalı olacaktır. Robotik kodlama öğrenmek için mutlaka mühendislik bilgisine sahip olmaya ya da üniversite de robotik kodlama ile ilgili bir bölümden mezun olmaya gerek yoktur. Robotik kodlama öğrenmek bu alana ilgi duyan herkesin yapabileceği bir aktivitedir. Robotik kodlama, özellikle küçük yaştaki çocukların beyin gelişimine ve fonksiyonel düşünebilmelerine katkı sağlar. Bu sebeple bilgisayarlara ve bilgisayar oyunlarına ilgili çocuklar robotik kodlama alanında yönlendirilmelidir. Robotik kodlama her ne kadar çocukken öğrenilmesi daha kolay bir aktivite olsa da her yaş için faydalı ve gelişimi açık bir alan oluşturmaktadır.

Robotik Kodlama Dilleri Nelerdir?

Robotik kodlama dilleri şunlardır:

  1. C/C++
  2. Javascript
  3. Python
  4. Fortran

1. C/C++ Kodlama Dili

C/C++ kodlama dili 1979 yılından itibaren Bjarne Stroustrup tarafından geliştirilmiştir. Orta seviyeli ve genel amaçlı bir programlama dilidir. C/C++ programlama dili başlangıçta “C with Classes” olarak isimlendirilmiştir. Daha sonra bu isim 1983 yılında değiştirilerek “C++” yapılmıştır. C++ programlama dilini önceki hali olan C’den ayıran en büyük farkı ise C++ programlama dilinin nesne yönelimli programlamaya imkan tanımasıdır. 

C/C++ programlama dilleri sürekli olarak güncel tutulduğu için pek çok sistemin yazılımında tercih edilmektedir. C/C++ kodlama dillerinin dezavantajı ise yeterince güvenli olmamalarıdır.

2. Javascript Kodlama Dili

Javascript kodlama dili özellikle internet sitelerinin daha estetik ve kullanışlı hale getirilmesi için tercih edilen bir programlama dilidir. Javascript, web sitelerinin kullanıcı deneyimlerine göre kişiselleştirilmesinde önemli rol oynamaktadır. Javascript kodlama dilinde bulunan açılan kayan menüler, çeşitli semboller ve renkler bir web sitesi için görsel tasarıma katkı sunmaktadır. Javascript kodlama dili, internet sitelerinin trafiğini arttırmak için yazılım uzmanları tarafından oldukça sık tercih edilmektedir.

3. Python Kodlama Dili

Python kodlama dili, 1990’lı yılların başında Guido Van Rossum tarafından geliştirilmiştir. Python kodlama dili, yüksek seviyeli ve nesne yönelimli bir programlama özelliği sunmaktadır. Python aynı zamanda açık kaynaklı ve ücretsiz bir programlama dilidir. Python kodlama dili özellikle kodlamaya yeni başlayanlar tarafından tercih edilmektedir. Bu durumun sebebi Python’un diğer kodlama dilleri kadar karmaşık olmamasından kaynaklanmaktadır. Python kodlama dilinin kolay anlaşılır olması profesyonel yazılım uzmanları tarafından da tercih edilebilir bir özelliktir. Bu sayede Python ile hızlı ve hatasız şekilde yeni tasarımlar ve kodlamalar hayata geçirilebilmektedir. 

4. Fortran Kodlama Dili

Fortran kodlama dili, özellikle sayısal ve bilimsel hesaplar için zorunlu olarak kullanılan bir programlama aracıdır. 1954 yılında IBM tarafından geliştirilmiştir. Fortran yazılım dili ilk olarak ortaya çıktığında bilgisayarların çalışma hızını arttırmak için oldukça çok tercih edilmiştir. Fakat daha sonra yüksek düzey yeni kodlama dillerinin ortaya çıkmasıyla beraber popülerliğini yitirmiştir. Fortran kodlama dili, aritmetik işlemleri cihazlarda etkin hale getirebilmek için kullanılmaktadır. Öğrenilmesi ve uygulanması oldukça zahmetli bir yazılım dilidir. 

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat