Pandemi Döneminde İş Arayanlar İçin 10 Öneri
İçindekiler
Biliyorsunuz Korona Pandemisi sürecinde dünya gündemi tamamen değişti. Bu değişim sadece çalışanlar için değil, iş arayanlar için de ciddi anlamda kendisini gösteriyor. Belki bu dönemde biraz daha zorlanacaksınız ancak asla aramaktan vazgeçmemeniz ilk şart. Zira başarılı sonuç ancak istikrarlı devamlarla sağlanır. İş arama sürecide olsa sonuç alıncaya kadar devam etmek esas olandır.
Bizde Pandemi Döneminde İş Arama sürecinize destek sunmak ve daha verimli hale getirmenize yardımcı olmak amacıyla oldukça etkili 5 öneri kaleme aldık. Pandemi Döneminde İş Arayanlar İçin 10 Öneri başlığı ile oluşturduğumuz iş arama rehberimizi uyguladığınız takdirde başarılı sonuçlar alabileceksiniz.
Pandemi Döneminde İş Arayanlar İçin 10 Öneri
1 - Ağınızı (Network) Güçlendirin
Boştasınız. Çalışmıyorsunuz. Dolayısı ile zamanınızın çoğunu evde geçiriyor olacaksınız. Bu vakitleri değerlendirebilirsiniz. Nasıl?. Evde kaldığınız süre boyunca ağınızı geliştirmek amacıyla online webinarlara, seminerlere, etkinlik ve benzeri programlara katılım gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede yepyeni şeyler öğrenirken aynı zamanda yeni arkadaşlıklarda oluşacaktır. Bir iş aradığınızı veya belirli bir sektörde çalışmak istediğinizi bilmelerini sağlayın. Bu aşamada insanlarla iletişim konusunda oldukça titiz ve dikkatli davranmaya özen gösterin. Zira hiç tahmin bile etmediğiniz bir zamanda tanıştığınız yeni arkadaşlarınızdan biri vasıtası ile yeni bir işe başlayabilirsiniz.
2 - Online İş Görüşmelerine Hazırlıklı Olun
Yukarıda yeni tanıştığınız insanlarla başarılı iletişim kurmanız gerektiğinden bahsettik. Zira bunlardan biri yeni işinizin başlangıç tetikleyicisi olabilir. Beklemediğiniz bir zamanda internet üzerinden online görüntülü bir görüşme teklifi alabilirsiniz. Bu teklif beklemediğiniz zamanda geliyor olsada sizin buna her zaman hazırlıklı olmanızda cidd anlamda önemli faydalar var. Dolayısı ile öncesinde örneğin evinizin gürültüden uzak bir odasına yerleştireceğiniz sade bir çalışma masası, temiz arka plan ve sorunsuz internet bağlantısı yeterli olacaktır.
3 - Her Zaman Enerjik Olmaya Dikkat Edin
Makalemizin en başında belirttiğimiz gibi sadece belirli bir bölgenin değil global çapta bütün dünyanın gündemini değiştiren bir süreçten geçiyoruz. Elbette etkileri sıradışı olacak. Ancak bu süreçte özellikle moral açısından asla çöküntü yaşamamaya dikkat edin. Zira olumsuz duygular içine girmek sorunları çözmeyecektir. Daha akılcı davranmak ve bu dönemde keyifli olmanıza vesile olacak etkinlik ve aktiviteler planlayabilirsiniz. Enerjik ve keyifli olmanız iş bulma sürecinizinde olumlu etkilenmesine vesile olacaktır.
4 - İş Başvurusu Yapmayı Bırakmayın
İş aramaya her gün sürekli ve düzenli olarak devam etmelisiniz. Pandemi döneminde bazı şirketler personel alımını bir süre durdurmuş olabilir. Ancak bu sizi asla endişelendirmemeli ve iş arama sürecinizi olumsuz etkilememeli. Ayrıca personel alımı durdurulmuş olsa bile normalleşme süreci yeniden başladığında yapılan başvurular mutlaka değerlendirilmeye alınacaktır. Zira şirketlere çalışacak personel gerekecek. Personel eksiğini mutlaka gidermeyi düşüneceklerdir. Dolayısıyla seçici olmak kaydıyla iş başvurusu yapmayı asla bırakmayın.
5 - Kendi Pozisyonunuzu Oluşturun
Bu oldukça etkili bir çözümdür. Oturup "hayalinizdeki işin" sizi bulmasını beklemek yerine görev yapmak istediğiniz sektörü inceleyin ve netleştirin. Daha sonra belirlediğiniz sektörde çalışmak istediğiniz bir yada iki şirketi belirleyin. Hedefiniz onlar. Sonraki aşama kilit nokta. Seçtiğiniz şirketin herhangi bir sorununu net olarak çözüme ulaştırın.
Örneğin kendinize bir blog oluşturup buradan çözümünüzü paylaşabilir yada şirket yöneticileri ile bir görüşme gerçekleştirerek doğrudan çözümünüzü onlara sunabilirsiniz. Ancak burada karşı tarafın sunduğunuz bu çözüm karşılığında herhangi bir beklenti içinde olmadığınızı anlamalarını sağlamanız çok önemli. Bu sizin ciddi anlamda farkedilmenizi sağlayacak ve kısa sürede iyi bir iş teklifi almanıza vesile olacaktır.
6 - Seveceğiniz Bir İş Bulmaya Odaklanın
Yukarıdaki 4. Madde de iş başvurularınızda seçici olmanız gerektiğinin altını çizdik. Bu çok önemli. Birçok iş ilanı ile karşılaşacaksınız. Acele edip hemen hepsine başvuruda bulunmayın. Önce sakin olun. Rahat olun. Sürecin sonunda yeni bir işe başlayabilirsiniz. Ancak bunun severek çalışacağınız bir iş olması çok önemli. Dolayısı ile eğer çok acil değilse seçici olmaya özen gösterin. Çekingenliklerinizi, korkularınızı süratle bir kenara bırakın ve olabildiğince kaliteli, üst düzey firmalara başvuruda bulunun.
7 - Tüm İş Arama Kaynaklarını Kullanın
Kendinizi manuel online aramalarla sınırlandırmak yerine, tüm iş arama seçeneklerinden yararlanın. Bu nasıl olacak? Şöyle; Örneğin çalışmayı istediğiniz şirketlere yada yöneticilerine şahsen ulaşabilir oldukça rahat ancak kaliteli bir üslupla bir randevu talep edebilirsiniz. Yada kariyer fuarlarına katılmayı, sosyal medyada araştırma yapmayı veya bir kariyer danışmanlığı hizmetini kullanmayı düşünebilirsiniz. İş ilanlarında, şirket web sitelerinde, profesyonel derneklerde ve daha fazlasında açık pozisyonlar bulmak için jooble, indeed, lescaard, careerjet.com.tr gibi iş arama motorlarını kullanın. Bu sitelere e-posta ile günlük yada haftalık iş bilgilendirme mailleri için kaydolun.
8 - Özgeçmişinizi Özelleştirin.
Özgeçmişinizi başvurduğunuz her işe göre yeniden uyarlayın. Nasıl yapacaksınız?. Örneğin pazarlama bölümü için başvuruda bulunacaksanız bu bölüm için neden uygun olduğunuzu belirlemek amacıyla başvuru yaptığınız iş tanımını inceleyin. Ardından, bu pozisyonla ilgili becerilerinizi, deneyiminizi ve ölçülebilir başarılarınızı özgeçmişinize ekleyin.
Özgeçmişleri inceleyen insan kaynakları yöneticileri ustaca uyarlanmış özgeçmişiniz vasıtası ile pozisyon için gerekli becerilere sahip olduğunuzu net olarak anlamalı. Bu aşamayı iyice kolaylaştırmak için özgeçmişinizin ve ön yazınızın şablonlarını özelleştirmeye ve güncellemeye her zaman hazır bulundurun. Eğitiminiz ve iletişim bilgileriniz gibi temel bölümler sabit kalsın. Ancak yeteneklerinizi yada önceki iş deneyimlerinizi başvurduğunuz yeni işe uyacak şekilde kişiselleştirin.
9 - Online Kariyer Sayfanızı Oluşturun
Kariyer sayfanızı oluşturmak, uzmanlıklarınızı, hobi ve başarılarınızı, size dair tüm bilgileri internette arama yapan işverenlerin bulabileceği popüler bir platformda online olarak sergilemek anlamına gelir. Örneğin Linkedin bunun için oldukça uygun bir platform. Dünya çapında milyonlarca kullanıcısı olan bir sosyal iş ağı. İş verenler tarafından personel aramada birincil arama aracı olarak çok yoğun kullanılıyor.
Profesyonel düzeyde yetenek ve bilgi seviyeniz varsa, LinkedIn'i tam size uygun bir kaynak olacaktır. Mutlaka kaydolun, tüm bilgilerinizi eksiksiz oluşturun ve ağınızı genişletmeye başlayın.
10 – Uzaktan Sertifikalı Eğitim Alın
En önemli maddelerden biriside bu. Özellikle son madde olarak yazmamızdaki amaç daha net anlaşılmasını sağlamak. Unutmayın yeni bir iş bulmak için daha fazla eğitime ihtiyacınız olabilir. Dahası alacağınız her yeni eğitim ve eğitim sonrası elde edeceğiniz sertifika yaptığınız iş başvurularının daha hızlı sonuçlanmasında ciddi anlamda etkili olabilir.
Dolayısı ile kaliteli bir Uzaktan Eğitim Kurumu vasıtası ile katılacağınız Sertifika Programları sonrası elde edeceğinizi yepyeni bilgiler aynı zamanda iş arama alanınızıda genişletecektir. Nasıl?. Örneğin daha önce Sosyal Medya Uzmanı olarak çalışmamış olabilirsiniz. Ancak alacağınız profesyonel bir Sosyal Medya Eğitimi ve Sosyal Medya Uzmanlık Sertifikası ile bundan böyle Sosyal Medya Uzmanlığı İş İlanları içinde başvuruda bulunabilirsiniz. Daha fazla bilgi kazandıkça özgeçmişinizide buna uygun olarak güncelleyin. Unutmayın özgeçmişinizde ekli her bir sertifika iş başvurularınızda öne çıkmanızı sağlayacak çok önemli etken olarak size sürekli destek olacak.
Kategoriler
Son Yazılar
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
21 Ağustos 2023
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri
14 Ağustos 2023
Risk Analizi Nedir?
13 Ağustos 2023