Özgeçmiş Nedir?
Özgeçmiş, diğer adıyla CV, kişinin kariyer hayatına ilişkin becerilerini, iş deneyimlerini, yeterli olduğu alanları vb. belli bir sıraya göre yazdığı belgedir. Öz geçmiş, iş başvurularında işe başvuran kişileri tanımak için istenir.
Özgeçmiş, kişinin herhangi bir iş başvurusunda bulunurken kendini en iyi şekilde tanıtması için önemlidir. Çünkü etkili CV yani öz geçmiş hazırlayan bir kişi, işveren üzerinde olumlu bir izlenim bırakır ve bu sayede diğer adaylara kıyasla bir adım önde olur.
İçindekiler
Özgeçmiş Ne Demek?
TDK'ye göre özgeçmiş, kişinin doğduğu günden ölümüne kadar başından geçen belirli dönemleri içeren yazıdır. TDK’nin öz geçmiş tanımında bu kelime “biyografi, hayat hikayesi” şeklinde de betimlenir.
Özgeçmiş, kişinin bir iş görüşmesinde kendini en kısa ve doğru biçimde işverenlere tanıtmak için hazırladığı belgedir. Özgeçmişte kişinin eğitim ve iş deneyimi bilgilerinin dışında ilgi alanları, kişisel bilgileri ve referansları da bulunur.
Bir özgeçmiş belgesinde kişinin başvurduğu pozisyonla ilgili olabilecek her özelliğini en doğru şekilde kağıda dökmesi gerekir. Örneğin öğrencilik döneminde kasiyer olarak çalışmış bir kişinin öğretmenlik ile ilgili yaptığı iş başvurularında bu deneyimini yazması anlamsız olacaktır.
Öz Geçmiş (CV) Ne İşe Yarar?
Öz geçmiş (CV), kişinin bir iş başvurusunda deneyimlerini ve becerilerini kanıtlamasını sağlar. Öz geçmiş (CV) hazırlayan bir kişinin iş görüşmesinde kendini uzun uzun anlatmasına gerek kalmaz çünkü önceden hazırlanan CV belgesi sayesinde süreç daha hızlı ilerler.
Ayrıca meslek değiştiren kişilerin iş başvurusunda yeni deneyimlerini en doğru şekilde işverene aktarması açısından da öz geçmiş yani CV hazırlamak önemlidir. Öz geçmiş hazırlamak, kişinin iş görüşmelerinde daha avantajlı olmasını da sağlar. Örneğin iş başvurusundan ret alan bir kişinin CV’si o kurumun arşivinde kalır ve kurum ilerleyen zamanlarda yeni bir elemana ihtiyaç duyduğunda daha önce başvurusunu reddettiği kişinin öz geçmişini tekrar inceleyebilir.
Öz Geçmiş Nasıl Hazırlanır?
Öz geçmiş hazırlamak için şu adımlar uygulanmalıdır:
- CV’nizde yer vermeniz gereken bilgileri araştırın.
- Öz geçmiş hazırlama siteleri aracılığıyla hazır CV şablonlarını kullanın.
- En iyi CV (öz geçmiş) örnekleriniinceleyerek kendi tasarımınızı da oluşturabilirsiniz.
- CV’nize fotoğraf, kişisel bilgiler, ilgi alanları, yetkinlikler, iş deneyimleri, staj, sertifikalar, referanslar bölümlerini ekleyin.
- Her bir bölüm için alt başlık açın.
- Eğer gerekiyorsa yaptığınız işleri açıklayın ve elde ettiğiniz başarıları yazın.
- Bilgilerinizi en güncel olandan en eski olana doğru olacak şekilde sıralayın.
- CV’nizi bilgisayar üzerinden hazırlayın.
- Öz geçmiş belgenizi işverene dijital ortamdan iletmeyecekseniz çıktısını çizgisiz beyaz A-4 kağıdına alın.
Öz geçmiş hazırlamak isteyen kişilerin bu adımların haricinde dikkat etmesi gereken bazı durumlar da vardır. Örneğin kişi bir süre boyunca iş hayatına ara verdiyse “işlevsel öz geçmiş” denilen CV türüne uygun bir CV hazırlamalı, uzun iş deneyimlerine sahipse başarılarını ve yetkinliklerini öne çıkaracak “performans CV” denilen CV türüne uygun bir öz geçmiş hazırlamalıdır. CV’de bulunan başlıklar kişinin seçtiği CV türüne göre değişebilir dolayısıyla CV hazırlamadan önce bu hususa dikkat etmek gerekir.
Öz Geçmiş Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Öz geçmiş hazırlarken şunlara dikkat edilmelidir:
- Özgeçmişte bilgilerinizi en yeniden en eskiye doğru yazın.
- CV’ye bilgilerinizi tarih sırası karışık olacak şekilde yazmayın.
- En son yaptığınız işi en üste yazmayı unutmayın.
- Öz geçmişte resmi ve güncel bir fotoğrafınızın olmasına dikkat edin.
- Başvurduğunuz pozisyona uygun bir CV hazırlayın.
- Başvurduğunuz pozisyonu ilgilendirmeyen deneyimlerinizi CV’ye eklememeye çalışın.
- Mesleki deneyimlerinizi en iyi şekilde ifade edecek CV türüne göre bir CV hazırlayın.
- Öz geçmişte en az 3 adet referans bulundurmaya dikkat edin.
- Öz geçmişte kendinizle ilgili mutlaka doğru bilgi verin.
- Öz geçmişi kısa ve öz tutmaya çalışın.
- CV’nizi gereksiz detaylardan arındırın.
- Öz geçmişinizi sürekli güncel tutun.
- CV’de yazım ve noktalama hatası yapmayın.
- Özgeçmişin tasarımının karışık görünmemesine dikkat edin.
- CV’nin düzgün bir tasarıma sahip olması için başlıklardan sonra 1-2 satır boşluk bırakın.
- CV’nin çıktısını beyaz ve çizgisiz bir A-4 kağıdına alın.
- Eğer gerekiyorsa iş başvurusunda CV’nin dışında portfolyo, niyet mektubu gibi belgeleri de hazırlayın.
Öz geçmiş hazırlamak isteyen kişilerin CV hazırlamadan önce mutlaka bu hususlar hakkında bilgi sahibi olması gerekir. CV hazırlamak uzun sürebilir bu yüzden öz geçmiş hazırlamaya başlamadan önce genel bilgi almakta yarar vardır.
CV Türleri Nelerdir?
CV türleri şu şekilde sıralanabilir:
- Kronolojik CV
- Performans CV
- İşlevsel CV
- Hedefe Yönelik CV
- Alternatif CV
1. Kronolojik CV
Kronolojik CV, kişinin bütün bilgilerini güncel olandan eskiye doğru sıraladığı öz geçmiş türüdür. En çok kullanılan CV türleri arasında gösterilen kronolojik CV, belli bir süre mesleğini gerçekleştirmemiş kişiler için uygun değildir. Ancak iş hayatına düzenli olarak devam eden ve çok sayıda deneyime sahip olan kişiler rahatlıkla kronolojik CV türünü kullanabilir.
Kronolojik CV’de bulunan başlıklar şunlardır:
- Kişisel bilgiler
- Kariyer hedefi
- Eğitim bilgisi
- Eğitim programları ve seminerler
- Staj ve iş tecrübeleri
- Referanslar
- Yapılan aktiviteler/üyelikler/ilgi alanları
- Beceriler
2. Performans CV
Performans CV, kariyer gelişimini işverenlere en iyi şekilde yansıtmak için kullanılan bir CV türüdür. Özellikle iş deneyimi fazla olan kişiler tarafından kullanılan performans CV, yeni mezun grubundaki kişiler için uygun değildir. Performans CV’de kişinin işle ilgili performansı ön planda olduğu için bu öz geçmiş türünde “elde edilen başarılar” kısmına yer verilir.
Performans CV’de bulunan başlıklar şu şekilde sıralanabilir:
- Kişisel bilgiler
- İş tecrübeleri
- Önemli başarılar
- Eğitim bilgileri
- Sertifikalar ve eğitim programları
- İlgi alanları/beceriler/diğer bilgiler
- Referanslar
Performans CV’de iş deneyimi kısmında kişinin yaptığı işle ilgili sorumluluklarının neler olduğu ve bu işi yaparken hangi başarıları elde ettiği özellikle vurgulanmalıdır. Çünkü bu CV türünde kişinin iş deneyimleri boyunca elde ettiği başarılar ön plana alınır.
3. İşlevsel CV
CV türleri arasında bulunan bir diğer madde ise işlevsel CV türüdür. İşlevsel CV, kişinin çalıştığı pozisyonları başlıklar halinde açıkladığı bir öz geçmiş türüdür. İşlevsel CV türü; farklı meslekleri icra etmiş, mesleğini değiştirmiş veya belli süreliğine bir işte çalışmamış kişilerin kullandığı bir CV türüdür.
İşlevsel CV’de bulunan başlıklar şunlardır:
- Kişisel bilgiler
- Eğitim bilgisi
- İş tecrübeleri
- Sertifikalar ve eğitim programları
- İlgi alanları/beceriler/diğer bilgiler
- Referanslar
İşlevsel CV’de iş tecrübeleri kısmına kişi daha önce yaptığı işleri başlıklar halinde sıralar ve her birine ait deneyimlerini kısaca belirtir. Örneğin hem editörlük yapmış hem de öğretmenlik yapmış biri CV’sine “iş deneyimleri” başlığını attıktan sonra bu her iki meslek için başlık açar. Her bir meslekte nerede çalıştığını, hangi işleri yaptığını ve hangi başarıları elde ettiğini yazar.
4. Hedefe Yönelik CV
CV türleri arasında yer alan bir diğer madde hedefe yönelik CV’dir. Hedefe yönelik CV, kişinin işle ilgili hangi becerilere ve özelliklere sahip olduğunu öne çıkaran bir CV türüdür. Kişinin belli bir iş yerine belli bir pozisyon için başvurmak istediği durumlarda hedefe yönelik CV türü kullanılır.
Hedefe yönelik CV’de bulunan başlıklar şu şekilde sıralanabilir:
- Kişisel bilgiler
- Eğitim bilgileri
- Yetkinlikler
- Beceriler/diğer bilgiler
- Başarılar
- İş deneyimi
- Referanslar
Hedefe yönelik CV’de yetkinlikler kısmına kişi o zamana kadar yaptığı işler sayesinde elde ettiği becerileri yazmalıdır. Ancak bu sırada başvurulan işe uygun olan yetkinlikleri yazmaya dikkat edilmelidir.
Hedefe yönelik CV’de başarılar kısmına kişinin yaptığı işler sayesinde elde ettiği başarıları yazması gerekir. İş deneyimi kısmında ise hangi tarihlerde, hangi pozisyonda ve nerede çalışıldığı yazılmalıdır.
5. Alternatif CV
CV türlerinin sonuncusu ise alternatif CV’dir. Alternatif CV, belli bir formatı olmayan ve daha çok tasarım alanında çalışan kişilere hitap eden bir CV türüdür. Reklamcılık, grafik tasarım, halkla ilişkiler, moda tasarım, fotoğrafçılık gibi alanlarda yapılan iş başvurularında alternatif CV kullanılabilir.
Alternatif CV’de bulunan başlıklar şunlardır:
- Kişisel bilgiler
- Eğitim bilgileri
- İş tecrübesi/staj (varsa)
- Kariyer hedefi
- Yabancı dil ve bilgisayar bilgisi
- Aktiviteler/üyelikler/ilgi alanları
En İyi Öz Geçmiş Hazırlama Siteleri Nelerdir?
En iyi öz geçmiş hazırlama siteleri şu şekilde sıralanabilir:
- Standard Resume
- Canva
- Resumonk
- Cake Resume
- EnhanCV
- Resume Help
- Resume
- CV Maker
- Resume Genius
- Kick Resume
- Wozber
- Zety
- Visual CV
- CVlogin
- Novoresume
- ResumeLab
En iyi öz geçmiş hazırlama siteleri arasında yer alan birçok site ücretsizdir. Yukarıda sıralanan CV hazırlama sitelerinin hepsi ücretsiz siteler olup her birinde CV şablonu bulunur. Bu şablonlar kullanılarak kolay ve pratik bir şekilde CV hazırlamak mümkündür.