ÖABT Nedir?
Eğitim Yazıları

ÖABT Nedir?

ÖABT, öğretmen kadrolarına atanmak isteyen eğitim fakülteleri ile fen edebiyat fakültelerinden mezun olan kişilerin girdiği sınavdır.

ÖSYM tarafından yapılan bu sınavda toplamda 70 soru sorulur. ÖABT, lisans seviyesindeki kişiler için düzenlenen bir sınavdır, bu nedenle ön lisans ve ortaöğretim mezunları bu sınava giremez.

ÖABT Açılımı Nedir?

ÖABT'nin açılımı Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi olarak geçmektedir. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ilk defa 2013 senesinde gerçekleştirilmiştir.

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) Başvurusu Nasıl Yapılır?

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) başvurusu ÖSYM aracılığıyla yapılmaktadır. 

2022 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi başvuru tarihi 24 Mayıs ile 6 Haziran arasındadır.

2022 ÖABT sınav ücreti ise henüz belirlenmemiştir. Adaylar, başvurularını ÖSYM'nin açıkladığı sınav başvuru tarihinde ÖSYM başvuru merkezlerinde, ÖSYM'nin internet sitesinden ya da ÖSYM Aday İşlemleri mobil uygulamasından yapabilirler. ÖABT başvurusunun tamamlanabilmesi için ÖSYM'nin belirlediği sınav ücretinin ödenmesi gerekir, sınav ücretinin ödenmemesi durumunda ÖABT sınav başvurusu geçerli sayılmaz.

 

 

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’ne Kimler Girebilir?

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’ne şu kişiler katılabilir:

  • Dört yıllık lisans eğitimi veren eğitim fakültelerinden mezun olanlar
  • Dört yıllık lisans eğitimi veren fen-edebiyat fakültelerinden mezun olanlar
  • Eğitim fakültelerinden sınav geçerlilik süresi içinde mezun olacak kişiler
  • Fen-edebiyat fakültelerinden sınav geçerlilik süresi içinde mezun olacak kişiler

ÖABT'ye Kaç Kez Girilebilir?

ÖABT'ye giriş sayısında herhangi bir sınır bulunmamaktadır. Adaylar ihtiyaç duydukları puana ulaşmak için istediği kadar sınava girebilir.

ÖABT'ye Hangi Bölüm Mezunları Girebilir?

ÖABT’ye şu bölümden mezun olan kişiler girebilir:

ÖABT Sınavı Süresi Ne Kadardır?

ÖABT İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Fen Bilimleri, Matematik Öğretmenliği (lise) ve Kimya/Kimya Teknolojisi alanlarının sınav süresi toplamda 150 dakikadır. Diğer ÖABT alanlarının sınav süresi ise 120 dakikadır. 

Adaylar, 120 dakikalık testlerde ilk 90 dakika ve son 15 dakika içinde; 150 dakikalık testlerde ise ilk 110 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk edemezler. Bu süre zarfında sınav salonunu terk eden kişiler, sınav salonuna geri alınmaz.

ÖABT Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

ÖABT puanı hesaplanırken her test kendi içinde değerlendirilir. Sınav sonrası iptaline karar verilen sorular olursa değerlendirmeye alınmaz.

Adayların ham puanları, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarıldıktan sonra hesaplanır ve bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar oluşturulur. Testlerden elde edilen standart puanlar ağırlıklandırılarak hesaplanır.

ÖABT'de Yanlışlar Doğruları Götürür mü?

ÖABT’de dört yanlış bir doğruyu götürür.

ÖABT Baraj Puanı Kaçtır?

ÖABT için belirlenmiş herhangi bir baraj puanı bulunmamaktadır.

ÖABT Puanı Hesaplanabilmesi için Kaç Net Yapılmalıdır?

ÖABT puanının hesaplanabilmesi için en az 1 net yapmak gerekir. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi'nde en az 1 ham puanı olmayan adayların standart puanları hesaplanamaz.

 

 

2022 ÖABT Sınavı Ne Zaman?

2022 ÖABT, ÖSYM’nin 2022 sınav takviminde 14 Ağustos olarak belirlenmiştir.

ÖABT'ye girecek olan kişilerin yanlarında sınava giriş belgesi ve kimlik kartı bulunmak zorundadır. Adaylar güvenlik kontrolünden geçtikten sonra sınava alınır. Salona giriş işlemlerinin vaktinde yapılması için adayların sınavdan en az bir saat önce sınav alanında bulunması gerekir. Sınav süresi başladıktan sonra hiç kimse sınava alınmaz.

2022'de ÖABT Kaç Kez Yapılacak?

2022’de ÖABT sadece bir kez yapılacaktır.

2022 ÖABT Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

2022 ÖABT sınav sonucu ÖSYM’nin 2022 yılı sınav takviminde 2 Eylül olarak belirlenmiştir.

2022 ÖABT Tercihleri Ne Zaman Yapılacak?

2022 ÖABT tercihleri, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi yapıldıktan sonra ÖSYM’nin kendi internet adresi üzerinden duyuracağı tercih tarihinde yapılır. ÖSYM 2022 ÖABT tercih zamanını henüz açıklamamıştır.

2022 ÖABT Atama Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

2022 ÖABT atama sonuçları için ÖSYM henüz bir tarih belirtmemiştir. 2022 ÖABT atama sonuçlarının yıl sonunda açıklanacağı öngörülmektedir.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat