Nesnelerin İnterneti Nedir
Nesnelerin interneti kavramı (Internet of Things/IoT) ile yeni tanışıyor olsakta bu teknoloji aslında uzun yıllardır var. Zira Auto-ID Center'ın kurucusu İngiliz Kevin Ashton 1999 yılında yaptığı sunumda nesnelerin internetinde bahsediyordu. Kevin Ashton radyo frekanslarına kimlik oluşturmaktan söz ediyordu. Kevin Ashton ‘ın kurduğu Auto-ID Center ‘ın görevi neydi?. RFID ve benzeri sensörler için küresel standart sistemler oluşturmak.
Bu teknoloji günümüze kadar küresel boyutta hiçbir şekilde gündem olmadı. Dünya genelinde ve Türkiye ‘de yaygın olarak yakın zamanlarda konuşulmaya hatta kullanılmaya başlandı. Peki Nesnelerin İnterneti Nedir?. Bu teknoloji nasıl bir değişime sebep olacak?. Bu sorular ilerleyen bölümlerde detaylı olarak cevaplıyor olacağız.
İçindekiler
Nesnelerin İnterneti Nedir
Nesnelerin İnterneti fiziksel nesnelerin birbirleriyle yada daha büyük sistemlerle internet ağı vasıtasıyla bağlantılı olduğu ve insana gerek duymayan web teknolojileri destekli bir iletişim ağı. Akıllı şehirlerden, akıllı evlere, giyilebilir ürünlerden, küçük ev aletlerine kadar pek çok alanda yaygın olarak kullanılmaya başlayan sistem, çalışma sırasında elde ettiği verileri analize tabi turarak big data yani büyük veriyi oluşturur. Evet günümüzde mobil telefonların medya reklamlarında sık sık duymaya başladığınız big data yani büyük veriden bahsediyoruz.
Bu teknoloji vasıtası ile örneğin kol saatinizle iletişime geçebilecek, onu evinizdeki herhangi bir alete yönlendirebilecek, daha geniş bir ağ iletişimi ile çok büyük işlerin arada siz olmadan yapılmasını izliyor olacaksınız. Kulağa oldukça ilginç geliyor değilmi?. Dünya çapında birçok şirket ve kurum üst düzey verimle çalışmak, müşterileri ile daha net iletişime geçerek hizmet seviyesini daha kaliteli düzeye getirmek için Nesnelerin İnterneti yani teknolojisinden ( IoT teknolojisinden ) faydalanmak için harekete geçti bile.
Daha spesifik bir örnekle devam edelim; telefonunuza kurduğunuz bir uygulama yada akıllı saatiniz attığınız adımları, yürüdüğünüz mesafeyi, geçen bu süreçte kalp atışı gibi değerleri ölçebilmekte. Sensörler vasıtasıyla gerçekleşen bu algılama bir istemci ile analiz edilip size bir katkı sunmuş oluyor. İşte cihazınızla aradaki bu iletişim, nesnelerin interneti kavramının temel özelliği.
Nesnelerin İnterneti Nasıl Çalışır?
Nesnelerin interneti teknolojisi, verileri toplayabilmek, elde ettiği datayı gönderebilmek ve gereken işlemi yapabilmek için sisteme bütünleşik işlemciler, sensörler ve iletişim uygulamaları kullanan web teknolojileri destekli akıllı cihazlardan faydalanıyor. Bir IoT (nesnelerin interneti) sisteminde farklı etkileşim birimleri bulunuyor. Bu birimlerden biri gelen veriyi algılayan, ileten ve depolayan akıllı varlıklar bütünü. Bir başka birim bulut veri iletişim altyapısı. Tabi başarılı bir nesnelerin interneti süreci için elde edilen ham bilgilerden iş bilgisi üreten uygulamalarda diğer birimleri oluşturuyor.
Sistem, işlerinin çok büyük bir bölümünü insanların müdahalesine gereksinim duymadan yapabiliyor. Bu aşamada insanın müdahalesi ise sadece ayarlama yapmak, ( örneğin adımlarınızı ölçmek için uygulamayı çalıştırıp ayarlamak gibi ) kendisine gelen veriyi okumak yada uzak bir yerdeki herhangi bir işlem için talimat vermekten başka bişey değil.
Nesnelerin İnternetinin Faydaları Nelerdir?
Nesnelerin interneti teknolojisinin gerek şirketler gerekse kullanıcılar için çok sayıda faydası var. Bu teknoloji vasıtası ile gerçekleştirilen tüm uygulamalar kullanılarak genel iş süreçleri için rahatlıkla izleme işlemi yapılabilmekte.
Bu kapsamda Nesnelerin İnternetinin Faydaları şöyle sıralanabilir;
» Personel verimliliği artırılabiliyor.
» Yeni iş modelleri entegre edilebiliyor
» Daha etkili kararlar verilebilyor.
» Zamandan ve paradan tasarruf edilebiliyor
» Daha çok gelir elde edilebiliyor.
» Müşteri deneyimini geliştirilebiliyor.
» Sektörel pazarlara yönelik farklı strateji geliştirilebiliyor
» Hataları önceden tahmin etmek mümkün olabiliyor
» Sorunlar büyümeden süratle çözüm üretilebiliyor
» Üretici – müşteri ve tedarikçi arasında detaylı takip yapılabiliyor
Big Data ( Büyük Veri ) Kullanım Örnekleri
Big Data yani Büyük Veri günümüzde sık duyulan bir kavram. Nesnelerin interneti teknolojisi ile iç içe. Bu teknolojinin çalışması sırasında kullanılan tüm veriler analiz edilip anlamlandırılıyor. Bütün bu analizlerin neticesinde ortaya çıkan devasa boyuttaki büyük veri çok değerli.
Bu aşamada big dataya birkaç örnek sunalım; Kredi kart dolandırıcılığı eylemini önlemek amacıyla bankalar konum verisi toplar. Bu çok önemli ve mutlaka yapılması gereken bir uygulama. Bu durumda verinin süratle toplanması ve yorumlanması gerekiyor. Konum tespiti süratle yapılırsa kısa zamanlar içinde farklı noktalarda aynı kredi kartının kullanım durumu tespit edilebilip, işlemde bir hata olduğu algılanarak söz konusu işleme izin verilmiyor.
Bir başka örneğimiz, Artık sık kullanılan akıllı elektrik sayaçları vasıtası ile kullanıcının tüketim bilgileri elde edilip enerji verimliliği sağlanabiliyor. Dahası sistemdeki gerilim anormallikleri tespit edilerek bu sorunu çözmek için gereken önlemler alınabiliyor. Yani henüz arıza meydana gelmeden önlem alınmış oluyor.
Görüldüğü gibi Big Datanın en yoğun kullanım alanını, insanların, müşterilerin tercih ve davranışlarını daha iyi analiz etme eylemi oluşturuyor. Şirketler internet sitelerini, sosyal medya hesaplarını detaylı bir şeklide analiz ederek mevcut yada potansiyel müşteri eğilimlerini daha net görmek ve bunu satışa çevirmek istiyor. Big Data burada devreye giriyor ve daha doğru varsayımlarda bulunmaya yardım ediyor.
Bu açıdan son örneğimiz ABD perakende zinciri Target olsun. Target müşterilerinin alışveriş ve arama sonuçlarını analiz ederek onların hamile olup olmadığını tespit etme gibi bir big daha örneğini uyguluyor. Amaç müşterinin ihtiyacına uygun ürünler sunabilmek.