Mülakat Teknikleri ve Mülakat Türleri
Mülakat teknikleri ve mülakat türleri, iş görüşmelerinde büyük oranda başarı yakalamanızı sağlayan, mutlaka izlenilmesi teknik ve yöntemlerdir. Mülakat teknikleri konusuna ne kadar hakim olursanız o kadar iyi bir görüşme yaşarsınız. Sizlere iş görüşmelerinde yardımcı olacak mülakat teknikleri ve mülakat türleri içeriğini hazırladık.
Mülakat Teknikleri Nelerdir?
Görüşme öncesi mülakat teknikleri şunlardır:
- Kurum ve pozisyon hakkında detaylı bilgi sahibi olmak.
- Başvurduğunuz kurumu ve pozisyonu tercih etme sebeplerini belirlemek.
- Portfolyo ve öz geçmiş hazırlayıp sunmak.
- Görüşme yerini ve adresini önceden öğrenmek.
- Mülakat yapacak kişinin ismini ve pozisyonunu öğrenmek.
- Görüşmeye geç kalmamak.
- Kıyafet seçimine dikkat etmek.
- Gelebilecek soruları düşünmek ve öncesinde hazırlanmak.
Mülakat Yöntemleri Nelerdir?
Görüşme sırasında mülakat yöntemleri şunlardır:
- Görüşmeye hazırlıklı olmak
- İyi bir izlenim bırakmak
- Doğru sorular sormak
- Eleştiriden kaçınmak
- Dürüst olmak
- Görüşmeye gecikmemek
1. Görüşmeye Hazırlıklı Olmak
Çalışmaları ve kurumu analiz edin, başvurduğunuz pozisyona neden uygun olduğunuzla ilgili zorlayıcı sebepleri paylaşmaya hazır olun. Zayıf yönleriniz de dâhil söylemek istediğiniz her şeyi hazırlayın ve öncesinde provanızı yapın. Öz geçmişinizi iyice gözden geçirin ve işteki zorlukları ve çıkmazları tartışmaya kendinizi hazırlayın.
2. İyi Bir İzlenim Bırakmak
Kıyafetinizin iş ortamına uygun olduğundan emin olun. Mülakatı yapacak kişi ile samimi bir tebessüm ile el sıkışın. Mülakat sırasında dik oturun ve hafifçe öne doğru yaslanın. Göz temasını düzenli şekilde kurun. Ses tonunuz ile enerjinizi ve heyecanınız gösterin, cevap vermeden önce tüm soruları dikkatlice dinleyin. Mülakat bittiğinde görüşme yapanlara fırsat sundukları için teşekkür edin, olabildiğince kibar olun.
3. Doğru Sorular Sormak
Hedefleriniz ve beklentileriniz ile doğru orantılı sorular sorun. Pozisyonu ve işverenin bekletinlerini öğrenin, iş ile ilgili kafanıza takılan her soruyu sorun, çekinmeyin. Sorduğunuz sorular ilginizi belli edecek ve başvurduğunuz pozisyonu ne kadar istediğinizi gösterecektir.
4. Eleştiriden Kaçınmak
Bir iş görüşmesi esnasında asla önceki iş yerinizi, patronlarınızı ya da çalışma arkadaşlarınızı eleştirmeyin. Başkaları ile iyi çalışabilme ya da raporlama becerilerinizle alaka sorular gelebilir, tüm bunlara hazırlıklı olun. Aynı zamanda zayıf yönlerinizi öne çıkarmaktan ve kendinize eleştir getirmekten de çekinmeyin. Zayıf yönlerinizi ve zaaflarınızı kabul edin ancak bu yönlerinizi geliştirmek istediğiniz söyleyin. Gelişim ve değişim için doğru yerin, başvurduğunuz yer olduğunu vurgulayın.
5. Dürüst Olmak
Yeteneklerinizden ve başardıklarınızdan bahsederken abartmaktan kaçının. Yaptıklarınızdan ve yapabileceklerinizden konuşurken bunların doğruluğundan emin olun. En masum beyaz yalanı dahi söylemek, başvurduğunuz pozisyon için kişiliğiniz hakkında cevap veremeyeceğiniz soruların sorulmasına neden olabilir.
6. Görüşmeye Gecikmemek
Görüşmenize tam vaktinde gidin, notlarınızı düzenlemek, söyleyeceklerinizi toparlamak ve giysilerinizi kontrol etmek için birkaç dakikaya ihtiyacınızın olacaktır, unutmayın. Planladığınız vakitten çok önce gelmek ise olumsuz bir izlenim oluşturabilir. Zaman yönetimi yeteneğinizin olmadığı düşünülebilir.
İş Görüşmesinde Yapılan Hatalar Nelerdir?
İş görüşmesinde yapılan hatalar şunlardır:
- Uygun bir kıyafet giymemek
- Görüşmeye geç kalmak
- Öz geçmişin detaylı olmaması ya da fazla karışık olması
- Görüşme esnasında telefonla ilgilenmek
- Kurum hakkında bilgi sahibi olmamak
- Konuşmaları dinlemek
- İlgisiz gözükmek
- Gereğinden fazla konuşmak
- Sorulara cevap vermemek ya da ilgisiz yanıtlar vermek
Mülakat Nedir?
Mülakat; görüşmeci işveren ile aday arasında bilgi edinmek için yapılan resmi sözlü etkileşim olarak tanımlanır.
Mülakat ve görüşmeler, adayın iş için uygun olup olmadığını belirlemek için yapılırken hem işveren hem de aday için iyi bir fırsat oluştur. İşveren, adayı tanırken aday ise kurumu ve işin detaylarını öğrenir. Böylelikle kaliteli bir iş birliği oluşturma imkanı edinilir.
Bir mülakat çoğunlukla aday kişinin hakkındaki tecrübeleri, başarıları, çalışmaları ve genel bilgileri görüşmek için yapılır. Bu tür genel bilgiler, geleneksel yöntemler ile adaylarla görüşülerek kolayca toplanabilmektedir.
Bireysel Mülakat Yöntemi Nedir?
Bireysel mülakat yöntemi iş başvurusunda bulunan aday ile işe alım yapan kişinin birebir şekilde görüşmesidir.
Bireysel mülakat yönteminde işe alım yapan kişi iş başvurusunda bulunan ve ön elemeyi geçen adayı yüz yüze mülakata çağırmaktadır. İşe alım yapan kişi bireysel mülakat yöntemini gerçekleştirdikten sonra ilgili adayı iş kriterlerine uygun bulursa uygun pozisyon için almaktadır.
Mülakat Türleri Nelerdir?
Mülakat türleri şunlardır:
- Davranış bazlı mülakatlar
- Bulmaca mülakatlar
- Stres mülakatları
- Vaka mülakatları
- Hazırlıksız mülakatlar
1. Davranış Bazlı Mülakatlar
Davranış bazlı mülakatlar, en popüler mülakat türleri arasında yer almaktadır. Mülakat yapan kişi tarafından, bir adayın, gelecekte yükselme ihtimali bulunan durumlarda kendini nasıl ifade edeceğini bilmek için kullanılan bir mülakat türüdür. Bu mülakat türü aynı zamanda kişinin, başkalarına karşı nasıl davranacağını analiz etmek için de kullanılmaktadır.
Bu mülakat esnasında işveren tarafından adaylara varsayımsal durumlar verilir ve cevapları hakkında ayrıntılı olarak açıklamalar istenir. Adaylar, davranış öykülerini anlatmaya başladığı sırada görüşmeci, ifadeleri ayrıntılı şekilde inceler ve adayın kendine özgü hareketlerini, yeteneklerini ve tecrübelerini belirler.
2. Bulmaca Mülakatlar
Google, Microsoft, Facebook gibi teknolojide öncü firmalar, mülakat politikaları olarak bulmaca mülakat türünü kullanan şirketlerin başında gelmektedir. Bu mülakat türü;, programcılar, yazılım mühendisleri gibi teknik personeller ile yapılmak için tasarlanmıştır.
Bulmaca mülakat türünde kurum, performansı değerlendirir ve adayın problemi çözmek için harcadığı vakte dayanarak problem çözebilme becerilerini belirler.
3. Stres Mülakatları
Stres mülakat türü, baskı altında ya da stresli koşullar sırasında görüşülen bireyin verdiği cevapları analiz etmek için yapılan bir mülakat türüdür.
Stres mülakat türünde ileride adayın çalışma stresine, iş fazlalığına ve iş yeri çatışmalarına karşı ne şekilde tepkiler vereceği ve verebileceği ölçülmektedir.
4. Vaka Mülakatları
Vaka görüşmesi, adayın bir vaka ya da probleme karşı ne gibi çözümler üretebildiğini anlamaya yönelik kullanılan görüşme türlerinden biridir.
Bu görüşme türü çoğunlukla yatırım firmalarında istihdam edilecek danışmanlar için uygulanmaktadır. Bu mülakatın sonunda görüşmeci, adayın sözel akıl yürütme yetisi, sunum ve iletişim yeteneği, ticari farkındalık ve çalışma becerisi hakkında detaylı bir rapor sunabilir. Bir vaka görüşmesi tek başına ya da aday gruplar ile de yapılabilmektedir. Grup halinde yapılan bir vaka görüşmelerinde görüşmeci adayın liderlik vasıflarını, inisiyatif alabilmesini, öz güvenini ve ikna etme gibi özelliklerini de değerlendirebilir.
5. Hazırlıksız Mülakatlar
Her aday herhangi bir mülakata girmeden önce kendini hazırlar fakat hazırlıksız mülakat türü diğer görüşme türlerinden tümüyle farklıdır. Planlanmamış ya da hazırlıksız olan tek mülakat türü, hazırlıksız mülakatlardır. Çoğunlukla bu tür mülakatlar görüşmeci tarafından iş fuarları ya da diğer etkinlik ziyaretlerinde, iletişime geçtiği adaylar ile yapılır.