Modem Kurulumu Nasıl Yapılır?
Teknik Bilgiler Yazıları

Modem Kurulumu Nasıl Yapılır?

Modem kurulumu yapmak teknik bir konudur ancak herkes modem kurmayı kolayca öğrenebilir. Siz de yeni bir modem aldıysanız ya da yeni internet aldığınız için modeminize reset atıldıysa bu içeriğimizi okuyarak modem kurulumu nasıl yapılır sorusunun yanıtını bulabilirsiniz.

Modem kurulumu, CD ile modem kurulumu ve CD’siz modem kurulumu şeklinde iki farklı yöntemle yapılabilir. CD ile yapılan modem kurulumunda CD bilgisayarın CD-ROM kısmına yerleştirilerek çalıştırılır ve ardından ekrana gelen talimatlar uygulanır. Kurulum sihirbazının talimatları aracılığıyla CD ile modem kurulumu yapılır. Ancak CD’siz modem kurulumu günümüzde daha çok tercih edilir.

CD’siz modem kurulumu şu şekilde yapılır:

  1. Modem güç adaptörüne takılır.
  2. Varsa splitter bağlantısı yapılır.
  3. Modem arayüzüne giriş yapılır.
  4. Açılan sayfada internet servis sağlayıcısı kurumun bilgileri girilir.
  5. WI-FI şifresi girilip ayarlar kaydedilir.

1. Modemi Güç Adaptörüne Takma

modem kurulumu güç adaptörüne takmak

Modem kurulumunun ilk aşaması modemi güç adaptörüne takmaktır. Modem, kutusundan çıkarıldıktan sonra güç adaptörünün bir ucu modemin kurulacağı yerde bulunan uygun bir prize, diğer ucu da modemin arka tarafında bulunan "power" girişine takılır. Power girişi, birçok modemde küçük bir yuvarlak şeklinde tasarlanmıştır.

İnterneti kablolu kullanmak isteyen kişiler modemdeki ethernet kısmına ethernet kablosunu takmalıdır. Böylece bilgisayar, televizyon gibi cihazlarda internet kablolu bir şekilde kullanılabilir.

modem kablo girişleri nerede

Modem kurulumu yapmak isteyen kişilerin modeme ethernet kablosu ile ya da WI-FI ile bağlanması gerekir. Modem kabloları takıldıktan sonra on/off tuşuna basılarak modem açılır.

2. Splitter Bağlantısını Yapma

splitter bağlantısı yapma modem kurulumu

Eğer modemin yanında splitter verilmişse splitter bağlantısı da yapılmalıdır. Splitter kutusu olmayan kişiler bu adımı geçerek bir sonraki adımı uygulayarak modem kurulumu işlemine devam edebilir. 

Splitter bağlantısını yapmak için tek girişi olan kısma telefon hattı takılır, çift girişli kısımda ise telefon (phone) yazan kısma sabit telefon kablosu, modem yazan kısma ise modem kablosu takılır. Arka kısmında telefon ve internet girişleri bulunuyorsa splitter kullanmaya gerek kalmaz, direkt modemin arkasında bulunan girişler kullanılarak bağlantı yapılabilir.

3. Modem Arayüzüne Giriş Yapma

arayüze giriş yapmak

Modeme ethernet kablosu ile ya da WI-FI ile bağlandıktan sonra modem arayüzüne giriş yapılmalıdır. Modem arayüzüne girmek için internet servis sağlayıcısı firmanın kullanıcı adı ve şifre bilgileri kullanılmalıdır.

4. İnternet Servis Sağlayıcısı Kurumun Bilgilerini Girme

modem kurulumu internet servis sağlayıcısının bilgilerini girmek

Modem arayüzüne girmek için genellikle kullanılan adres “192.168.1.1” şeklindedir. IP adresi modemin altına bakılarak öğrenilebilir. İnternette arama çubuğuna IP adresi yazılır ve enter tuşuna basılır.

Ardından modem kullanıcı adı ve şifre bilgileri girilmelidir. Kullanıcı adı genellikle admin, DSL, root hicomm, manager isimlerinden biridir. Şifre ise yine bazı modemlerde admin, root, DSL şeklindedir. Modem arayüzüne giriş için gerekli kullanıcı adı ve şifre bilgileri genellikle modemin üzerinde yazar ancak yazmadığı durumlarda internet servis sağlayıcısı kurum ile görüşülerek öğrenilebilir.

Ardından Kurulum, Hızlı Kurulum, WAN Ayarları, ADSL Ayarları şeklindeki seçeneklerden birine tıklanır ve protokol bölümünden PPPoA ve/veya PPPoE seçimi yapılır. Daha sonra internet servis sağlayıcısı kurumdan alınan şifre ve kullanıcı adı sisteme girilir.

5. WI-FI Şifresini Girme

wifi şifresini girmek

Modem kurulumu aşamalarının sonuncusu WI-FI şifresini girip ayarları kaydetmektir. Modemlerin arkasında “wireless key” yazan kısımdaki şifre girilir. Bu şifre daha sonra tekrar değiştirilebilir. Yapılan ayarlar kaydedildikten sonra modem kurulumu tamamlanmış olur.

Modem Nedir?

Modem, internet servis sağlayıcısı olarak hizmet veren bir kurumdan satın alınan internetin kullanılmasını sağlayan cihazdır. Modem, internet kullanmak isteyen herkesin sahip olması gereken bir cihazdır. Kişi modem kurulumu için teknik servisten destek isteyebilir ya da modemi kendisi de kurabilir.

Modem Kurulumu Nedir?

Modem kurulumu, kişinin abone olduğu internet servis sağlayıcısı kurumdan satın aldığı interneti kullanabilmesi için modemin ayarlanmasıdır.

Modem kurulumu, internet servis sağlayıcısı kurum ile modemin eşleştirilmesi sonucu yapılır. Dolayısıyla modem kurulumu internet servis sağlayıcısı kurumun bilgileri kullanılarak gerçekleştirilir.

Modem Kurulumu Neden Yapılır?

Modem kurulumu kişinin satın aldığı internet paketini kullanabilmesi için yapılır. Modem kurulumu; kişinin bulunduğu yere ilk kez internet bağlattığında, modemi değiştirmek istediğinde ya da başka bir internet servis sağlayıcı firmadan internet satın almaya başladığında değiştirilir.

Modem Kurulumu için Ne Gerekir?

Modem kurulumu için internet aboneliği, modem, aktif internet bağlantısı, internet servis sağlayıcısı olan kurumun modem arayüz kullanıcı adı ve şifre bilgileri gerekir. Modem kurulumu için temel düzeyde teknik bilgiye sahip olmak yeterlidir. 

Modem Kurulumu için Bilgisayar Gerekli midir?

Modem kurulumu için bilgisayar gerekli değildir çünkü günümüzde birçok modem telefonların tarayıcısı kullanılarak da kurulabiliyor.

Telefondan Modem Kurulumu Yapılır mı?

Evet, telefondan modem kurulumu yapılır. Günümüzde akıllı telefonlar mobil veri kullanılarak internete bağlanabilir.

Telefonsuz Modem Bağlantısı Nasıl Yapılır?

Telefonsuz modem bağlantısı şu şekilde yapılır:

  • Modem prize takılır ve kabloları ayarlanır.
  • Modem kabloları gerekli yerlere takılır.
  • Modem on/off tuşuna basılarak açılır.
  • Tarayıcıya modemin arayüz adresi girilir.
  • Açılan sayfada modemin altında yazan kullanıcı adı ve şifre bilgileri girilir.
  • Bu bilgiler modemin altında yazmıyorsa internet servis sağlayıcısı kurumdan da istenebilir.
  • Bu bilgiler girildikten sonra WI-FI adı ve şifresi girilir.
  • Yapılan ayarlar kaydedilir.
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat