Mezuna Kalmak Ne Demek?
Eğitim Yazıları

Mezuna Kalmak Ne Demek?

Yayımlanma Tarihi

Mezuna kalmak, lise son sınıftayken üniversite sınavında hedeflediği puanı alamayan öğrencilerin lise eğitimini tamamladıktan sonra tekrar TYT ve/veya AYT sınavlarına yani YKS’ye hazırlanmasıdır. Bu durum, bazı öğrenciler tarafından olumsuz görülebilmekle birlikte aynı zamanda birçok faydaya da sahip olabilir.

Mezuna kalmak, 12. sınıfta üniversite sınavını geçemeyen öğrencilerin liseden mezun olduktan sonra tekrar YKS sınavlarına hazırlanması anlamına gelir. Bu süreç, birçok öğrenci için zorlayıcı olabilir ancak bu aşamayı daha verimli geçirmek için belirli yöntemler uygulanabilir ve mezuna kalmak, bir avantaja çevrilebilir.

Mezuna Kalmak Nedir?

mezuna kalmak nedir

Mezuna kalmak, lise son sınıfta üniversite sınavını kazanamayan öğrencilerin liseden mezun olduktan sonra tekrar TYT ve AYT sınavlarına hazırlanarak üniversiteye giriş yapmalarını sağlayan bir süreçtir.

Bazı öğrenciler, üniversite sınavına hazırlanmak için bilinçli bir şekilde mezuna kalmayı tercih ediyor. Bu tercihin avantajları arasında okul sınavlarına hazırlanmak için daha fazla zaman ve daha az stres gibi faktörler bulunuyor. Ayrıca mezuna kalmak öğrencilere üniversite tercihleri yapmadan önce daha fazla zaman tanıdığından daha doğru bir karar verme şansı da sağlıyor.

Ancak bazı öğrenciler, mezuna kalmayı bir dezavantaj olarak görüyorlar ve üniversite sınavını ilk kez 12. sınıftayken kazanmak istiyorlar. Bu yaklaşım, kişinin üniversiteye daha erken başlayıp daha hızlı bir şekilde mezun olmasına olanak tanıyor. Ayrıca ilk yıl üniversiteyi kazanan öğrenciler, aynı dersleri bir yıl daha çalışmak zorunda kalmadıkları için daha az stres yaşayabiliyorlar.

Mezuna Kalınca Ne Olur?

Bir öğrenci mezuna kalınca üniversite sınavına bir kez daha hazırlanması gerekmektedir. Bu durum, ders çalışma motivasyonunu düşürebilir ve öğrencinin istediği üniversiteye girişini bir yıl erteleme riskiyle karşılaşmasına neden olabilir.

Ancak bazı öğrenciler mezuna kalmayı bir fırsat olarak görürler çünkü istedikleri üniversite bölümünü kazanmak için biraz daha zamana ihtiyaçları vardır. Mezuna kalmak, öğrencilere daha fazla zaman ayırma imkanı sunar. Böylece öğrenci ders çalışmaya daha çok zaman ayırabilir ve arta kalan vaktini kendine ayırarak sosyal aktivitelere katılabilir. Genellikle sosyal aktivitelere katılmak, lise son sınıfta zor iken mezuna kalan öğrenciler için daha kolay olabilir.

 

 

Mezuna Kalmak Avantajlı mı?

mezuna kalmak avantajlı mı

Mezuna kalmak bazı açılardan avantajlı bir durum iken bazı nedenlerden ötürü avantajlı sayılmayabilir. Bazı öğrenciler mezuna kalmanın okul dersleri veya sınavlarından sorumlu olmadıkları için bir avantaj olduğunu düşünür. Ancak bazı öğrenciler ise bir yıl daha sınava hazırlanmanın dezavantajlı bir durum olduğunu düşünebilir.

Mezuna kalmak, öğrencinin bir yıl daha sınava hazırlanmasına imkan tanıdığı için öğrenme sürecine katkı sağlayabilir ve istediği üniversite bölümüne girmek için ikinci bir şans sunabilir. Ayrıca bu süreçte okul sınavları faktörü ortadan kalktığı için öğrencinin YKS’ye hazırlanmak için daha çok vakti olacaktır. Bu nedenle mezuna kalmak avantajlı bir durum olarak değerlendirilebilir.

Ancak mezuna kalmak üniversite hayallerinin gerçekleşmesini geciktirebilir ve kişinin hayallerini süsleyen mesleğe adım atmasını bir yıl daha erteleyebilir. Ayrıca tercihler yapıldıktan sonra yeniden sınava hazırlanmak okul puanını düşürebilir. Dolayısıyla mezuna kalmak dezavantajlı olarak da görülebilir.

Mezuna kalan öğrenciler genellikle aile ve çevre baskısı ile karşılaşır, bu da motivasyonu azaltarak stresli bir hazırlık sürecine neden olabilir. Ayrıca ikinci yıl sınava tekrar hazırlanmak zorunda olmak, ek kaynaklara başvurmayı ve kurslara gitmeyi gerektirebilir, bu da maddi açıdan bir yüktür ve aileler için dezavantaj yaratabilir.

Öğrenciler, mezuna kalmak veya kalmamak konusunda avantajlar ve dezavantajlar ile ilgili sağlıklı bir değerlendirme yaptıktan sonra sınava yeniden hazırlanmaya karar verebilirler. Her öğrenci için mezuna kalmaya karar vermek kolay bir süreç değildir ve bu nedenle bir rehber öğretmenden destek almak önemlidir. Bu süreçte, öğrencilerin karar verirken doğru yönlendirmeye ihtiyaçları vardır.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat