Yeni Yılda Maaşına Zam İstemeyi Düşünenlere 8 Öneri
2022 yılı ekonomik kriz nedeniyle oldukça zorlu geçti. Milyonların gözü, kulağı asgari ücret ile ilgili yapılacak resmi açıklamaya kitlenmiş durumda. Öte yandan birçok çalışan yeni yılda maaşının artmasını istiyor. Ancak maaşına zam isterken nasıl bir yol izleyeceği konusunda tereddütte olan kişi sayısı azımsanmayacak düzeyde. Eğer siz de maaşınıza zam istemeyi düşünüyor ancak bunu nasıl söyleyeceğinizi bilmiyorsanız bu içeriğimiz size yardımcı olacaktır.
İçindekiler
Maaş Pazarlığı Nasıl Yapılır?
Maaş pazarlığı yaparken şu adımları uygulayabilirsiniz:
- Maaşa zam isterken gerçekçi olun.
- Deneyiminizi göz önünde bulundurun.
- Piyasa araştırması yapın.
- Asgari ücret üzerinden hesaplama yapın.
- Etkili iletişim tekniklerinden yararlanın.
- Önceki dönemlerde yapılan zamları düşünün.
- Dürüst olmaya çalışın.
- İsteğinizi doğru zamanda belirtin.
- Haklarınızın neler olduğunu öğrenin.
1. Maaşa Zam İsterken Gerçekçi Olun
Maaş pazarlığı yaparken en önemli noktalardan biri gerçekçi olmaktır. Eğer işvereninize piyasanın çok üzerinde bir rakam belirtiyorsanız ya da kurumun karşılayamayacağı bir miktar önerdiyseniz muhtemelen teklifiniz olumsuz karşılanacaktır.
Maaş pazarlığı yaparken her iki tarafın ihtiyaçlarını ve kapasitesini düşünmek önemlidir. Bu yüzden yapılan mesleğe uygun bir maaş teklif etmeye ve gerçekçi olmaya dikkat edilmelidir.
2. Deneyiminizi Göz Önünde Bulundurun
Deneyimli kişilerin diğerlerinden daha yüksek maaş alması normaldir. Çünkü deneyimli elemanlar, işe daha çok hakimdir ve sektörde bu kişiler zamanla aranan eleman konumuna gelir. Dolayısıyla kişinin bir iş yerinde kaç yıl boyunca çalıştığı ve mesleğinde ne kadar tecrübeli olduğu gibi faktörler önemlidir.
3. Piyasa Araştırması Yapın
Piyasa araştırması yapmak, gerçekçi bir maaş zammı istemek için son derece önemlidir. Örneğin yaptığınız meslekte genellikle asgari ücret düzeyinde maaş alınıyorsa muhtemelen sizin maaşınız da buna göre ayarlanır. Ancak mesleğinizde yüksek maaşlarla çalışma fırsatınız varsa ve kurumun bunu karşılayacağına inanıyorsanız daha yüksek bir teklifte bulunabilirsiniz.
4. Asgari Ücret Üzerinden Hesaplama Yapın
Bildiğiniz üzere asgari ücret her yıl güncelleniyor ve maaşlar da buna göre belirleniyor. Siz de maaş pazarlığı yapmak için yeni asgari ücrete göre değerlendirme yapabilirsiniz. Örneğin normalde asgari ücretten 2000 TL fazla para kazanıyorsanız enflasyona göre kendi maaşınızın da 2500 TL ile 4000 TL arasında arttırılmasını talep edebilirsiniz.
5. Etkili İletişim Tekniklerinden Yararlanın
Maaş pazarlığı yapmak ne yazık ki hepimiz için zor bir durum ve bu konuda konuşurken kendimizi doğru ifade etmek oldukça önemli. Dolayısıyla maaşa zam isterken etkili iletişim kurmak, isteklerimizi daha iyi bir şekilde işverene iletmemizi sağlar. Bu sayede problem yaşamadan, sağlıklı bir şekilde iletişim kurmuş oluruz ve olası sorunların da önüne geçebiliriz.
6. Önceki Dönemlerde Yapılan Zamları Düşünün
Aynı kurumda önceki dönemlerde yapılan zamları düşünerek daha iyi bir maaş pazarlığı yapabilirsiniz. Çünkü önceki zamları göz önünde bulundurarak kurumun kapasitesini daha iyi değerlendirmiş olursunuz. Böylece daha gerçekçi ve kabul edilebilir bir maaş zammı isteyebilirsiniz ve geri çevrilme ihtimaliniz düşmüş olur.
7. Dürüst Olmaya Çalışın
Maaşınıza zam yapılması için daha yüksek maaş veren bir iş teklifi aldığınızı söylemekten kaçının. Çünkü bu durumda neden diğer işi kabul etmediğinize dair bir soru gündeme gelebilir. Ayrıca ne olursa olsun iş yerlerinde dürüst olmak oldukça önemli bir faktördür. Dolayısıyla dürüstlüğü elden bırakmadan maaşa zam talebinde bulunmak gerekir.
8. İsteğinizi Doğru Zamanda Belirtin
Maaşınıza zam isterken uygun bir zaman seçin. Örneğin herkesin yoğun olarak çalıştığı, işverenlerin ve çalışanların stresli olduğu bir günde maaş pazarlığı yapmak doğru bir tercih olmayacaktır. Çünkü bu şekilde işveren sağlıklı bir şekilde düşünemeyebilir ve etkili iletişim kurmak zor olabilir.
9. Haklarınızın Neler Olduğunu Öğrenin
Birçok kişi, maaş zammı isterken çekinir ancak çalışanlar zammın bir hak olduğunu bilerek hareket etmelidir. Çalışanlar sadece zam konusunda değil, yıllık izin ve çalışma koşulları hakkında da bilgi sahibi olmalıdır. Örneğin temel iş hukuku eğitimi alınarak bu alanlarda daha bilgili olunabilir.