LMS (Learning Management System) Nedir?
Teknik Bilgiler Yazıları

LMS (Learning Management System) Nedir?


Güncellenme Tarihi10 Şubat 2023
Yayımlanma Tarihi

Kısaltılmış ismi ile LMS yani learning management system, uzaktan eğitim sürecinin etkinliğini test etmek ve arttırmak için çeşitli araçlar barındıran bir programdır. LMS (learning management system), Türkçeye "öğrenme yönetim sistemi’’ olarak çevrilmiştir. 

LMS (learning management system), online eğitim sistemine ait düzenlemelerin yapılması ve eğitim içeriklerinin yönetilmesini sağlamaktadır. LMS (learning management system) sayesinde yöneticiler, eğitime katılan kişilerin eğitime ne kadar vakit ayırdıklarını, ne kadar dikkatle dinlediklerini ölçebilmektedir. LMS, e-öğrenme platformları, uzaktan eğitim modeline geçen eğitim kurumları ve şirketlerin eğitim departmanları tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.

LMS (Learning Management System) Nasıl Çalışır? 

LMS (learning management system), iki farklı arayüze sahiptir. Arayüzlerden ilki admin olan yani eğitimlerin yüklenmesi ve düzenlenmesi sürecini yürüten kişiye aittir. Eğitim platformunda yönetici olan kişi ya da grup, kullandıkları LMS (learning management system) üzerinden katılımcılara, ders içeriklerinin sunulmasında görev alırlar. Adminler, eğitimlerin konu başlıklarını, dokümanlarını ve eğitim kaynaklarını LMS (learning management system) araçlarını kullanarak yüklemektedir. Ayrıca LMS sayesinde yöneticiler, katılımcıların hangi eğitimlere katıldıklarını, eğitim kaynaklarında kaç dakika geçirdiklerini ve eğitimde sorulan sorulara verilen yanıtları kontrol edebilmektedir.

LMS (learning management system) yazılımını, yönetici olan kişi eğitime katılanların sistem üzerinde gerçekleştirdiği hareketleri kısa yoldan rapora dökmek için kullanmaktadır. LMS (learning management system) yazılımının diğer arayüzü ise kullanıcıya sunulan kısımdır. LMS üzerinden kullanıcıya sunulan kısımda eğitimi alan kişiler, eğitimde ne kadar ilerlediklerini kontrol edebilmektedir.

LMS (learning management system) yani öğretici yönetim sistemleri sayesinde aynı zamanda kişi, katıldığı eğitimi hangi tarihe kadar tamamlaması gerektiğini öğrenebilir. Eğitime katılan kişi, LMS üzerinden eğitime dair sınavları çözebilir ve ilerleme durumunu gözlemleyebilir. 

LMS (Learning Management System) Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

LMS (learning management system) kullanmanın avantajları şunlardır:

  • Eğitim içerikleri kolay şekilde güncellenir.
  • Çalışanların ve öğrencilerin kendini geliştirmesini sağlar.
  • Eğitim maliyetlerini azaltır.
  • Eğitim almak için gereken ortamı dijitale taşıyarak zaman kaybını azaltır.
  • Sürekli öğrenme metoduna destek sağlar.
  • Verilen eğitim sürecinde katılımcıların ilgisini sürekli takip etme olanağı yaratır.
  • Katılımcıların karmaşa yaşamadan eğitim içeriklerine ulaşmasını sağlar.
  • Her yerden ve her kişi tarafından ulaşılabilir bir bilgi ağı yaratılmasını sağlar.
  • Katılımcıların eğitim süreçlerini raporlamak için kısa yol oluşturur.

LMS’te (Learning Management System) Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?

LMS'te (learning management system) bulunması gereken özellikler şunlardır:

  • PDF, Word gibi farklı formatları dijital eğitime dönüştürme,
  • Katılımcıların saat bazlı hareket takiplerini yapabilme,
  • Sınav uygulayabilme,
  • Takvimde etkinlik girişi ve güncellemesi yapabilme,
  • Katılımcıları sınıflandırabilme,
  • Eğitim raporlarını detaylı şekilde çıkarabilme,
  • Mail hesaplarına entegre olma,
  • Duyurular ve haberleri ekleyebilme,
  • Sertifika oluşturabilme,
  • Mobil kullanıma uygun olma,
  • Karmaşık olmayan bir arayüze sahip olma,
  • Kullanıcı deneyimlerini görebilme,
  • Kullanıcı deneyimlerini detaylı raporlayabilme,
  • Anlık bilgilendirme servisleri bulundurma.

En İyi 10 LMS (Learning Management System) Yazılımı Hangisidir?

En iyi 10 LMS (learning management system) yazılımı şunlardır:

  1. Moodle
  2. Schoology
  3. Blackboard Learn
  4. SAP Litmos
  5. Canvas
  6. Google Classroom
  7. Chamilo LMS
  8. D2L Brightspace
  9. NEO LMS
  10. Docebo

1. Moodle

Toplu kurs oluşturmak için en çok tercih edilen LMS (learning management system) yazılımlarından biri Moodle’dır. Özellikle yükseköğretim kurumları tarafından öğrencilere sunulacak derslerde tercih edilmektedir. PHP programlama aracı tarafından biçimlendirilmiştir. LMS yazılımları içerisinde bulunan Moodle’nın tek olumsuz yönü yerel video konferans özelliği olmamasıdır. 

2. Schoology

En iyi LMS (learning management system) yazılımlarından bir diğeri ise Schoology’dir. Schoology’nin en güzel yanı, 200’den farklı araca sahip olmasıdır. Schoology üzerinden katılımcılara gönderilen bildirimler, mail entegrasyonuna sahiptir. Ayrıca katılımcı, sosyal medya hesaplarını da Schoology ile uyumlu hale getirebilmektedir. Aynı zamanda Schoology, ücretsiz kullanılan bir LMS yazılımıdır. 

3. Blackboard Learn

En iyi LMS (learning management system) yazılımlarından biri de Blackboard Learn’dür. Blackboard Learn’ün en avantajlı özelliği yerel bir e-posta sistemine sahip olmasıdır. Aynı zamanda Blackboard Learn, LMS (learning management system) yazılımları içerisinde en detaylı eğitim raporlaması oluşturabilen programlardandır. Blackboard Learn’ün eksik yanı ise çoklu kullanım sırasında sıkça sistemsel sıkıntı çıkarabiliyor olmasıdır.

4. SAP Litmos

En iyi LMS (learning management system) yazılımlarından bir diğeri SAP Litmos’tur. SAP Litmos yazılımı içerisinde eğitim müfredatı oluşturulabilir. SAP Litmos’un en çok dikkat çeken özelliği eğitim içerisinde oyunlaştırma yapılabiliyor olmasıdır. 

5. Canvas

En iyi LMS (learning management system) yazılımları listesinin beşinci maddesi Canvas’tır. Canvas sistemi içerisinde soru-cevap ve forum merkezi oluşturma fırsatı tanır. Katılımcıların efektif şekilde yapılacaklar listeleri hazırlamalarını sağlar. Canvas’ın eksik yanı ise bünyesinde oyunlaştırma araçları bulunmamasıdır.

6. Google Classroom

En iyi LMS (learning management system) yazılımları listesinin altıncı maddesi Google Classroom’dur. Google Classroom en çok bilinen ve kullanılan LMS yazılımlarından birisidir. Google Classroom, kullanıcılara etkileşimin yüksek olduğu iş birliği araçları sunmaktadır. Kullanıcı deneyimi olarak memnunluk seviyesi yüksek olan Google Classroom’da esnek sayfa yapısı seçme imkanı bulunmaktadır. Google Classroom’un olumsuz yanı ise sadece Google takvimleri ile uyumlu çalışabilmesidir.

7. Chamilo LMS

En iyi LMS (learning management system) yazılımlarından bir diğeri ise Chamilo LMS’dir. Chamilo LMS, açık kaynak bulundurma özelliğiyle oldukça tercih edilmektedir. Katılımcılara forum oluşturma, tartışma açma gibi birbirinden farklı özellikler sunmaktadır. Chamilo LMS yazılımının olumsuz yönü ise büyük boyutlu dosyaların yüklenmesinde problem yaratmasıdır.

8. D2L Brightspace

En iyi LMS (learning management system) yazılımları listesinin sekizinci maddesi D2L Brightspace’dir. D2L Brightspace yazılımının duyuru özellikleri oldukça gelişmiştir. Mobil görünümde kullanımı ise diğer LMS (learning management system) araçlarına göre daha iyidir. D2L Brightspace’in olumsuz özelliklerinden biri toplantı yapmak için yerel bir araç barındırmamasıdır. 

9. NEO LMS

En iyi LMS (learning management system) yazılımlarından bir diğeri ise NEO LMS’dir. NEO LMS yazılımı ücretsizdir. Sistem üzerinden oluşturulmuş sınıflar sabitlenebilmektedir. NEO LMS yazılımının dezavantajlı özelliği, sistem içinde bulunan matematik sembollerinin çok sınırlı olmasıdır. 

10. Docebo

En iyi LMS (learning management system) yazılımları listesinde onuncu madde ise Docebo’dur. Docebo, özelleştirilebilir şekilde gösterge tabloları yapmayı sağlamaktadır. Docebo, diğer LMS (learning management system) yazılımları arasında en yüksek oyunlaştırma özelliğine sahip programdır. Docebo yazılımının dezavantajlı özelliği ise maksimum 800 mb boyuttaki dosyaları kabul ediyor olmasıdır.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat