KPSS Nedir?
Güncellenme Tarihi
KPSS yani açılımı ile Kamu Personeli Seçme Sınavı, kamudaki kurum ve kuruluşlarda görev yapacak personelin seçilmesi amacıyla yapılan sınav türüdür.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), kamuda çalışacak personellerin liyakata uygun, şeffaf ve adil kişilerden oluşmasını sağlamak amacıyla yapılır. KPSS, A grubu kadrolar ve B grubu kadrolar olarak ikiye ayrılmaktadır. KPSS, daha önceleri kamuda çalışacak kişileri seçen Devlet Memurluğu Sınavı (DMS) ve Kurumlar için Merkezi Eleme Sınavı (KMS) yerine geçmiştir.
KPSS Açılımı Nedir?
KPSS’nin açılımı Kamu Personeli Seçme Sınavı olarak geçmektedir.
KPSS ilk kez 2002 yılında yapılmıştır. Bu tarihten önce devlet kadrolarında çalışmak isteyen kişiler, Devlet Memurluğu Sınavı (DMS) ve Kurumlar için Merkezi Eleme Sınavı’na (KMS) girmekteydi.
KPSS Sınav Türleri Nelerdir?
KPSS sınav türleri şunlardır:
- KPSS Lisans Sınavı
- KPSS Ön Lisans Sınavı
- KPSS Ortaöğretim Sınavı
- KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) Sınavı
- EKPSS (Engelli kişiler için KPSS sınav türü)
1. KPSS Lisans Sınavı
KPSS Lisans Sınavı, dört yıllık lisans bölümlerinden mezun olan ya da sınavın geçerlilik süresi (iki yıl) içinde lisans düzeyinden mezun olacak adayların başvurduğu sınav türüdür.
Bu sınav türü A ve B grubu olarak yapılmaktadır. KPSS A grubu sınavı her sene yapılmaktadır. KPSS B gurubu sınavı ise 2 senede bir gerçekleşir. Çoktan seçmeli sorulardan oluşan KPSS Lisans Sınavı'nda birden çok teste yer verilmektedir.
2. KPSS Ön Lisans Sınavı
KPSS Ön Lisans Sınavı, üniversitelerin iki yıllık bölümlerinden mezun olan kişilerin kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan kadrolara atanmalarını sağlayan sınav türüdür.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından iki senede bir yapılan KPSS Ön lisans Sınavı, toplamda 130 dakika sürmektedir ve Genel Kültür ile Genel Yetenek testlerinden oluşmaktadır.
KPSS Ön lisans Sınavı’na yalnızca sınavın geçerlilik süresi içerisinde mezun olacak öğrenciler ile ön lisans mezunları başvurabilir. Sınavdan alınan puanın geçerlilik süresi ise en fazla 2 yıldır. 60 genel kültür, 60 genel yetenek olmak üzere toplamda 120 soru bulunur.
3. KPSS Ortaöğretim Sınavı
KPSS Ortaöğretim Sınavı, lise mezunu olan kişilerin kamu kurum ve kuruluşlarında memur, sözleşmeli personel ya da başka pozisyonda görev alabilmesi için girdikleri sınavdır.
KPSS Ortaöğretim Sınavı puanının geçerlilik süresi en fazla 2 senedir. Bu sınava yalnızca lise mezunu ya da puan geçerlilik süresi içinde liseden mezun olacak adaylar girebilir.
Sınav, 60 genel kültür ve 60 genel yetenek olmak üzere toplamda 120 sorudan oluşur. KPSS Ortaöğretim Sınavı 2 yılda bir yapılır ve sınav süresi ise 130 dakikadır.
4. KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) Sınavı
KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Sınavı (DHBT), Diyanet İşleri Başkanlığında din hizmetleri alanında görev yapmak isteyen kişilerin girdiği sınavdır.
Din hizmetlerinde görev alacak kişilerin atanmasında kullanılacak puanlar hesaplanırken KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür Testleri sonuçları da işleme dahil edilir. Bu sebeple DHBT'ye girecek kişilerin Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerine de girmesi gerekir.
DHBT; lisans, ön lisans ve ortaöğretim düzeylerinde yapılmaktadır. DHBT’ye ilgili öğrenim düzeyindeki KPSS başvuru şartları ile Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından duyurulan başvuru koşullarına uyan herkes başvurabilir.
5. EKPSS
EKPSS, engelli bireylerin devlet kurumlarında istihdama katılabilmeleri için girdiği, adayların öğrenim düzeylerine ve engel gruplarına yönelik olarak hazırlanan bir sınav türüdür.
EKPSS, genel yetenek ve genel kültür testlerini içeren, 5 şık seçenekli bir sınav olup 60 sorudan oluşmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) arasında yapılan protokol hükümlerince ÖSYM tarafından hazırlanmaktadır.
KPSS Başvurusu Nasıl Yapılır?
KPSS başvurusu, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması’ndan ya da ÖSYM başvuru merkezlerinden yapılmaktadır.
Başvuru işlemini tamamlamak için sınav ücretleri yatırılmak zorundadır. 2022 EKPSS sınav ücreti 170 TL olarak belirlenmiştir. Diğer KPSS ücretleri ise şimdilik açıklanmamıştır. 2022 KPSS başvuru tarihleri ÖSYM’nin 2022 yılı sınav takviminde belirtilmektedir.
KPSS’ye Kaç Kez Girilir?
KPSS giriş sayısında herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Adaylar hedefledikleri puana ulaşana kadar kendi eğitim düzeylerine uygun sınavlara her sene girebilir.
KPSS Sınav Süreleri Ne Kadardır?
KPSS sınav süreleri şu şekildedir:
- EKPSS sınav süresi 60 dakika
- KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür sınav süresi 130 dakika
- KPSS Lisans Eğitim Bilimleri sınav süresi 100 dakika
- KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi sınav süresi 150 dakika
- KPSS Ön Lisans sınav süresi 130 dakika
- KPSS Ortaöğretim sınav süresi 130 dakika
- KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi sınav süresi 60 dakika
KPSS'de Yanlış Doğruyu Götürür mü?
KPSS’de 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.
KPSS Baraj Puanı Kaçtır?
KPSS'de tercih yapabilmek için ÖSYM’nin belirlediği baraj puan 60’tır. Ancak baraj puanı kurumlara göre değişkenlik gösterir.
KPSS Puanı Hesaplanabilmesi için Kaç Net Yapılmalıdır?
KPSS puanının hesaplanabilmesi için her adayın en az 1 neti olmalıdır. 1 neti bulunmayan adayların puan hesaplamaları yapılamamaktadır.
2022 KPSS Tercihleri Ne Zaman?
KPSS tercih işlemleri, sınav sonucunun açıklanmasının ardından ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Tercihlerin ne zaman yapılacağı ÖSYM’nin internet sitesinden duyurulmaktadır.
2022 KPSS Tercihleri Nasıl Yapılır?
2022 KPSS tercih işlemleri ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden yapılır.
KPSS sonuçlarının açıklanmasının ardından ÖSYM tarafından adaylar için tercih kılavuzu yayımlanır. Bu kılavuzda kamu kurum ve kuruluşlarına ait pozisyonlara, kadro sayılarına ve şartlarına yer verilir. Adaylar, tercih kılavuzunda yer alan yöntemlere göre tercihlerini internet üzerinden yapmaktadır. Tercihlerin hangi tarihlerde ve nasıl yapılacağı ÖSYM’nin internet adresinden duyurulur. Sınavdan sonra yapılan ilk yerleştirme için ücret ödenmez. Ancak ilk yerleştirme dışında bu sınav sonucuna bağlı tüm yerleştirme işlemlerinde adaydan yerleştirme ücreti alınır.
KPSS Kadroları Nelerdir?
KPSS kadroları ikiye ayrılır ve şunlardır:
- A grubu kadro
- B grubu kadro
KPSS A Grubu Kadro Nedir?
KPSS A grubu kadro, devlet kurumlarında çalışacak kişileri belirlemek amacıyla düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda yalnızca lisans mezunlarını kapsayan kadro türüdür.
Adayların KPSS A grubu kadrolarına girebilmeleri için kurumların alımlarda belirledikleri KPSS puanını almaları gerekmektedir. Bu puanı alan adaylar, daha sonrasında kurumların kendi açmış olduğu sınavlara ve mülakatlara da girmelidir. KPSS A grubu kadroları için KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı'na girmek zorunludur. KPSS A grubu kadrolarının 3 yıllık bir yeterlilik süreci bulunur. Bu yeterlilik sürecinin amacı ise memurun görevinin gerektirdiği yetkinlikleri kazanmasını sağlamaktır.
KPSS B Grubu Kadro Nedir?
KPSS B grubu kadro, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan KPSS sonucuna bağlı kadro türüdür.
Lisans, ön lisans ve ortaöğretim mezunu kişileri kapsayan KPSS B grubu kadroları için sınav iki yılda bir (çift yıllarda olacak şekilde) yapılır. KPSS B grubu lisans kadrolarının ataması “merkezi atamalar” ve “kurumsal atamalar” olmak üzere iki şekilde gerçekleşir ve B grubu kadrolarına atanmak isteyen tüm adaylar KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı'na girmek zorundadır.