Kariyer Nedir? Nasıl Kariyer Yapılır?
Genel Kültür Yazıları

Kariyer Nedir? Nasıl Kariyer Yapılır?


Güncellenme Tarihi05 Ağustos 2022
Yayımlanma Tarihi

Kariyer nedir? Nasıl kariyer yapılır? Bu yazımızda bundan bahsedeceğiz. Kariyer, belirli bir konuda uzman hale gelme ve bilirkişi olmak anlamı taşır. Kariyer yapmak ile ilgili söylemlere rastladığımızda genel olarak aklımıza başarıdan başarıya koşan insan tiplemeleri gelir. Fakat aslında herkesin kariyer yapma kavramından anladıkları farklı olabilir. 

Peki kariyer tam olarak nedir? Kariyer yapmak için hayatımızda neleri değiştirmemiz gerekir? Kariyer yapmak için yöntemler nelerdir? Gelin soruların cevaplarını hep beraber öğrenelim!

Kariyer Nedir?

Kariyer kelimesi Fransızcada "carriere" kökünden gelmektedir. Kariyer, bir meslek dalında zaman ve çaba harcayarak başarıya ulaşmak ve o meslek dalında yetkin olmaktır. 

Kişinin kariyeri, yaşamı boyunca yerine getirdiği tüm görev ve sorumluluklarının tamamıdır. Akademik hayatta ya da iş hayatında kişinin kariyerini destekleyici pek çok farklı unsur olabilir. Bundan dolayı kariyer, tek bir parametre ile ölçülemez. 

Kariyeri oluşturan tek bir unsur bulunmadığı gibi insanların kariyer kavramından anladıklarıda farklı olabilir. Kimine göre kariyer, mesleğinde yetkinleşmek anlamına gelirken kimine göre terfi alarak daha çok para kazanmak anlamına gelebilir. İnsanların kariyer alanında hayattan beklentileri oldukça farklıdır. 

Kariyer Ne Demek?

Kariyer, bir veya birden fazla meslek dalında zaman, azim ve çalışma yoluyla elde edilen uzmanlıktır.

Kariyer, kişinin ilgi duyduğu meslek dalında yetkin hale gelmeyi başarmasıdır. Her kişinin kariyer beklentisi ve hedefi farklı olabilir. Bazı kişiler için kariyer aynı meslek dalında uzmanlaşmak anlamına gelir. Bazı kişiler için ise kariyer farklı farklı meslekler edinmeyi ifade edebilir.

Kariyer Sahibi Olmanın Özellikleri Nelerdir?

Kariyer sahibi olmanın özellikleri şunlardır:

  • Kişi, ilgili alanda daha başarılı olur.
  • Sorumluluk ve görevlerde artış yaşanır.
  • Kişinin mesleki kazancı yükselebilir.
  • Daha çok itibar kazanımı gerçekleşir.
  • Kişi, kişisel gelişimine daha çok önem vermek mecburiyetindedir.
  • Genel kültür seviyesi yükselir.

 

 

Kariyer Yapmak için 5 Yöntem Nedir?

Kariyer yapmak için 5 yöntem şunlardır:

  1. Sabırlı olun.
  2. Gerçekçi hedefler seçin.
  3. Kişisel gelişiminize önem verin.
  4. Disiplinli olun.
  5. Risk almaktan korkmayın.

1. Sabırlı Olmak

Kariyer yapmak için 5 yöntem listesinin ilk maddesi sabırlı olmaktır. Sabırlı olmak, bireylerin hedefe ulaşmak için geçirdikleri süreci sakin ve kararlı şekilde ilerletmesi anlamına gelir. Kariyer yapma hedefi sürecinde sabırlı olmak, bireyin attığı adımlardan daha emin olmasına olanak tanır. Kişi, sabırlı olarak rehavete kapılmadan önündeki engelleri bir bir aşacaktır. Bu sayede kariyer hedefine ulaşırken yaşadıklarını hayat tecrübesi olarak kişisel birikimine dahil edecektir. Sabırlı olmak bireyleri telaştan ve acelecilikten uzak tutacaktır. Aynı zamanda sabırlı olmak kariyer yapma sürecinde kişinin mantıklı kararlar vermesine olanak sağlar.

2. Gerçekçi Hedefler Seçmek

Kariyer yapmak için 5 yöntem listesinin ikinci maddesi ise gerçekçi hedefler seçmektir. Kişi kariyer sahibi olmak için hangi başarılara imza atacağı konusunda gerçekçi düşünmelidir. Kişinin gerçekçi hedefler seçmesi, kariyer basamaklarını çıkarken kolay kolay pes etmemesine olanak tanır. Çünkü insan psikolojisi gereği zorluklarla karşılaştığında ve başarısız hissettiğinde yaptığı işi yarıda bırakmaya eğilimlidir. Bu sebeple kişi, daha çabuk ve kolay ulaşabileceği hedefler seçerek kendini daha büyük hedefleri başarmak için hazırlamış olur. 

Gerçekçi hedefler seçmemek birey için oldukça moral bozucu bir durum yaratabilir. Kişi, abartılı olarak seçtiği hedeflerine ulaşamadıkça hayal ve hedeflerinden vazgeçebilir. Bu durum hayatı boyunca koyduğu hedeflere bir türlü tam anlamıyla ulaşamamasına sebep olur. Aynı zamanda kişi, gerçekçi hedefler seçmez ise hedeflerine ulaşamadıkça özgüven eksikliği yaşayabilir. Özgüven eksikliği de bireyin, kariyer sahibi olma sürecini oldukça olumsuz etkileyen bir unsurdur.

3. Kişisel Gelişime Önem Vermek

Kariyer yapmak için 5 yöntem listesinin diğer maddesi ise kişisel gelişime önem vermektir. Bireyler, kariyer yapmak için çaba gösterdiklerinde kendilerini sadece mesleki hayata kanalize etmek yerine, kişisel gelişime katkı sağlayacak aktivitelere de dahil olmalılardır. Kişi, yalnızca meslek hayatına odaklanırsa iş verimliliği düşebilir. Bunlara bağlı olarak yorgun ve bıkmış hissedebilir. 

Kişisel gelişime önem veren bireyler, hayatın diğer alanlarında olduğu gibi kariyer basamaklarını çıkarken de takdire değer bulunurlar. Kariyer yapmak için odaklanan birey, kişisel gelişimini arttıracak yöntemleri de öğrenmeli ve uygulamalıdır. Siz de kişisel gelişimi arttırmak için neler yapabileceğinizi öğrenmek isterseniz Kişisel Gelişim için Yapılması Gereken 10 Şey içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

 

 

4. Disiplinli Olmak

Kariyer yapmak için 5 yöntem listesinde dördüncü madde ise disiplinli olmaktır. Kendine gerçekçi bir kariyer hedefi koyan kişi, bu hedef doğrultusunda disiplinli ve düzenli ilerlemelidir. Kişi, hedeflerini gerekirse günlük, haftalık ya da aylık şekilde planlamalı ve bu plana uymak için özen göstermelidir. Birey disiplinli olmaya hemen alışamasa da hayat rutinine planlarını yavaş yavaş dahil ederek kendini zorlamalıdır. Kariyer hedefi için çalışma rutini oluşturan ve bu rutini disiplinli biçimde uygulayan kişiler, başarıya ulaşmaya diğerlerinden daha yakındır. 

5. Risk Almaktan Korkmamak

Kariyer yapmak için 5 yöntem listesinin son maddesi ise risk almaktan korkmamaktır. Kariyer yapmak için çaba gösteren kişi, özellikle iş yerinde büyük bir sorumluluk üstlenilmesi ve risk alınması gerekiyor ise mantıksal çerçeveye uygun şekilde düşünerek risk almaktan kaçınmamalıdır. Kariyer yapma sürecinin en önemli unsurlarından biri kişinin, diğer insanlara kendini kanıtlamasıdır. Kişi, iş ortamında risk alarak ona verilen büyük sorumluluğu yerine getirecek bilgi birikimi ve tecrübeye sahip olduğunu kanıtlamış olur. 

Risk almaktan korkmamak aynı zamanda kişinin, özgüvenini yükseltmesine olanak tanır. Birey, risk almaktan kaçınmayarak kendi becerilerinin farkına varır. Kişi, risk almaktan korkmayarak farkına vardığı beceririlerini geliştirmeye çabalar ise bu durumu avantaja çevirmiş olur. 

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat