Kalıcı Öğrenme Teknikleri
İçindekiler
Kalıcı öğrenme teknikleri, özellikle sınava hazırlanan öğrencilerin bilmesi gereken bir alandır. Çünkü birçok öğrenci dersleri ezberlemeye çalışır ve bilgiyi uzun süre hafızasında tutamaz. Bu durum, öğrencinin ders başarısını olumsuz etkiler.
Kalıcı öğrenme teknikleri hakkında bilgi sahibi olup bu yöntemleri uygulayan öğrenciler ise derslerinde daha başarılı olur ve sınavlarda yüksek puan alabilirler. Siz de kalıcı öğrenme tekniklerini öğrenerek akademik başarınızı arttırabilirsiniz.
Kalıcı Öğrenme Teknikleri Nelerdir?
Kalıcı öğrenme teknikleri şunlardır:
- Pomodoro tekniği
- Feynman tekniği
- Aralıklı tekrar tekniği
1. Pomodoro Tekniği
Kalıcı öğrenme teknikleri arasında en çok kullanılan teknik Pomodoro tekniğidir. Pomodoro tekniği, bir işte çalışırken ya da ders çalışırken toplam 25 dakika boyunca çalışıp 5 dakika mola vermek şeklinde uygulanan bir yöntemdir. 25 dakika çalışma ve 5 dakikalık mola, 1 Pomodoro’ya denk gelir ve toplam 4 tane Pomodoro uygulandıktan sonra mola süresi 25 dakika olacak şekilde ayarlanır.
Pomodoro tekniği, işlerinizi daha verimli bitirmenizi sağladığı için önemli bir yöntemdir. Pomodoro tekniği ile zamanı daha etkin kullanmak mümkündür.
2. Feynman Tekniği
Feynman tekniği, kalıcı öğrenme teknikleri arasında bulunan bir diğer yöntemdir. Feynman tekniği, temelde çalıştığınız dersi anlatarak öğrenmeye dayanan bir yöntemdir.
Feynman tekniğinde önce konuyu çalışırsınız, daha sonra karşınızda konuyu hiç bilmeyen biri varmış gibi düşünüp öğrendiklerinizi basit bir şekilde anlatırsınız. Konuyu anlatırken takıldığınız noktaları ya da unuttuğunuz kısımları tekrar çalışarak Feynman tekniğini uygulayabilirsiniz.
Feynman tekniği, dersleri kalıcı bir şekilde öğrenmenizi sağlayan etkili bir yöntemdir. Feynman tekniğinde konuyu hem yazarak hem okuyarak hem de sesli bir şekilde anlatarak çalıştığınız için akılda tutmanız kolaylaşır.
3. Aralıklı Tekrar Tekniği
Aralıklı tekrar tekniği, diğer adıyla sistemli tekrar yöntemi, özellikle sözel derslerde ve bilgi ağırlıklı derslerde uygulanması gereken bir yöntemdir. Kalıcı öğrenme teknikleri arasında yer alan aralıklı tekrar tekniği, çalıştığınız konuyu belli zaman aralıklarında tekrar etmenizi sağlayan bir yöntemdir.
Herhangi bir dersin aklınızda daha uzun süre kalmasını istiyorsanız o konuyu düzenli olarak tekrar etmeniz gerekir. İşte bu noktada aralıklı tekrar tekniği işinizi görecektir. Aralıklı tekrar yani sistemli tekrar yönteminde konuyu ilk gün çalışmalı, ikinci gün tekrar etmelisiniz; ardından dördüncü, yedinci ve on dördüncü gün çalıştığınız konuyu tekrar etmelisiniz. Bu şekilde düzenli olarak tekrar ettikçe öğrendiklerinizi daha kalıcı hale getirmiş olursunuz.
Kalıcı Öğrenme Nedir?
Kalıcı öğrenme, öğrenilen bilginin hafızada uzun süre kalması ve aradan geçen zamana rağmen bilginin hala hatırlanmasını sağlayan öğrenme türüdür.
Kalıcı öğrenme sayesinde öğrenciler çalıştıkları derste daha başarılı olurlar. Çünkü bilgiyi daha uzun sürede akıllarında tutarlar ve sınavlarda karşılarına gelen soruları daha hızlı ve doğru çözebilirler.
En İyi Öğrenme Yöntemi Nedir?
En iyi öğrenme yöntemi, yazıp anlatarak öğrenme tekniğidir çünkü bu teknikte birçok beceriyi aynı anda kullanılır ve beyin daha aktif hale gelir. Bir derse çalışırken bilgileri okuduktan sonra bir kağıda yazın, daha sonra bunları anlatın. Böylece okuma, yazma ve anlatma etkinliklerini bir arada yapmış olursunuz ve daha etkin bir şekilde ders çalışabilirsiniz.
Bilgilerin Akılda Kalması için Ne Yapılmalı?
Bilgilerin akılda kalması için bir dersi farklı duyu organlarına hitap edecek şekilde öğrenmek ve düzenli olarak tekrar etmek gerekir. Dersler yazarak, okuyarak ve anlatarak öğrenilmeli ve yeni öğrenilen bilgiler ertesi gün tekrar edilmelidir.
Bilgilerin akılda kalması için uzun süreli hafızayı güçlendirmek gerekir. Yeni öğrenilen bir bilgiyi hafızada daha uzun süre tutmak için düzenli olarak tekrar etmeye özen gösterilmelidir.
Öğrenilen Bilgi Ne Kadar Sürede Unutulur?
Öğrenilen bilgi, ortalama 24 saat içerisinde unutulur. Özellikle yeni öğrenilen bilgileri ertesi gün tekrar etmek gerekir. Bu sırada aralıklı tekrar tekniği uygulanabilir, böylece konu daha kalıcı şekilde öğrenilir.
Kategoriler
Son Yazılar
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
21 Ağustos 2023
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri
14 Ağustos 2023
Risk Analizi Nedir?
13 Ağustos 2023